Wauw, wat is dit spel mooi vormgegeven! Het speelbord is mooi, de fiches zitten in een leuk doosje en over de kleuren is nagedacht. Het is echt een speelbord om met plezier naar te kijken. Maar ja, alleen daar doe je het natuurlijk niet voor. Het spel moet ook wel leuk zijn.

Gelukkig is Fog of Love een bijzonder spel. Het is een spel voor twee personen waarin je een rol aanneemt én een spel speelt. Je werkt daarin samen en tegelijkertijd wil je je eigen doelen behalen. Een soort van het echte leven eigenlijk.

Hoe ziet het eruit?

Het spel bestaat uit een vrij groot speelbord. Beide spelers hebben een eigen gebied op het bord waar ze hun persoon op neerleggen (de blauwe man of de roze vrouw). Daarnaast komt het beroep en drie kenmerken van jouw persoon. In het midden staan zes pijlen van eigenschappen die jou helpen aan de overwinning. Verder liggen aan de onderrand verschillende kaarten die jullie door het verhaal leiden. Aan de bovenkant leg de je de verhaalkaarten open en doorloop je een aantal hoofdstukken.

Hoe speel je het?

Wat leuk is bedacht, is dat je het eerste spel een tutorial doorloopt. Alles ligt in de doos al helemaal klaar voor deze tutorial. Doe dus niet zoals wij en schud de kaarten nog niet. Je kan alles wel weer netjes in volgorde leggen, maar dat kost heel veel tijd! De tutorial dus. Kaart voor kaart leer je het spel kennen. Eerst kies je een persoon, vervolgens kies je uit drie kaartjes het beroep dat bij die persoon past. Daarna (en dat is erg grappig) krijg je van je medespeler drie eigenschappen toebedeeld. En tot slot kies je uit een aantal kaarten drie kaarten die jouw doelen voor dit spel bepalen. De doelen zijn gericht op eigenschappen, bijvoorbeeld hoe spiritueel je bent, of hoe georganiseerd. Iedere eigenschap heeft een kleur die ook in het midden van het bord staat. Jij moet ervoor zorgen dat je net zoveel fiches op het bord hebt liggen als pijltjes op je kaart. Sommige doelen zijn individueel en andere zijn gezamenlijk. Alleen weet je dat niet van elkaar. Je doelen blijven tot het eind geheim.

In je rol moet je vragen beantwoorden. Je krijgt meestal verschillende opties waarbij je verschillende kleuren pijltjes kan verdienen. Je keuze wordt dus niet zozeer bepaald door jezelf, maar door de doelen. En dat kan hilarische situaties opleveren. Als bonus ontvang je extra punten als je bijvoorbeeld allebei dezelfde keuze hebt gemaakt.

Wat is het effect op spelers?

Ik hou niet van toneelspelen en ik ben ook geen ad&d-speler, maar dit spel vond ik wel erg leuk. Tijdens het spel voer je eigenlijk een lang gesprek met elkaar dat bepaald wordt door je speldoelen en door de situaties die zich voordoen. In de handleiding staat dat je een rol speelt en tegelijkertijd vanuit een ‘goddelijk perspectief’ naar je karakter kijkt. Dat klopt inderdaad, je bent beide. Je kan wel bedenken dat je als karakter iets wel of niet zou doen, maar als je er geen punten voor krijgt kies je misschien toch iets anders.

Ook voor kinderen?

Nee. Dit spel gaat over de ontwikkeling van een relatie, mijn zoon zou het heel saai vinden ūüôā Bovendien is het spel in het Engels en dat maakt het best pittig.

Eindoordeel

Een bijzonder spel. Volgens mij uniek in zijn soort. Je moet hier echt een avondje voor gaan zitten, want het vraagt al je aandacht en kost ook gewoon tijd. Ik vraag me wel af hoe vaak je het op tafel zet. In de doos zitten drie extra scenario’s en er staan er ook nog een aantal op stapel. Je kan natuurlijk altijd kaarten schudden. Verder is de ontwikkeling van het verhaal ook afhankelijk van de doelen die je vooraf pakt. Waarschijnlijk kan je er wel een tijdje mee vooruit. En anders leg je het gewoon neer om naar te kijken.

Algemene informatie 

  • 2¬†¬†personen
  • 60 – 120 minuten
  • 17+
  • Hush Hush Projects
  • rond ‚ā¨ 50 (online lopen de prijzen van ‚ā¨ 49,95 – ‚ā¨ 59,95)
Fog of Love

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *