Toen mijn zoon een jaar of 2 was, kocht ik bij zo’n winkel met veel verantwoord houten speelgoed het spel Gekke Bekken voor hem. Zoon was nog jong, maar kon al met veel plezier met het spel spelen: je kon verschillende dierenkoppen over elkaar heen leggen zodat er bijzondere, nieuwe diersoorten ontstonden. We hebben er veel mee gespeeld en erg om gelachen.
Het was een spel uit de Haba-reeks, de uitgever die voor jonge kinderen spelletjes uitgeeft. Opvallend aan Haba is de knalgele doos met het rode logo. In een speelgoedwinkel pik je de spellen er daarom zo uit.
Door Pen & Pion ben ik me meer in spellenuitgevers gaan verdiepen en ontdekte ik dat Haba niet alleen voor jonge kinderen uitgeeft. Haba biedt spellen voor een heel brede doelgroep. Wél is de insteek van Haba altijd dat een spel niet alleen leuk is, maar ook educatief, gericht op leren en ontwikkeling (my kind of games 🙂 )
Inmiddels heb ik heel wat Haba-spellen in mijn collectie. In mijn overzicht voor rekenspellen vind je er alvast een paar. Ook zijn er spellen gericht op motoriek, communicatie en kennis van de wereld. De meeste spellen zijn te koop bij de betere spellen- en speelgoedwinkels en via bol.com
Wat ik heel prettig vind aan Haba is dat de concepten goed doordacht zijn. De spellen zijn leuk én leerzaam en vallen dus in de categorie ‘spellen die kinderen willen blijven spelen’. Bovendien zijn de spelonderdelen van stevig en mooi materiaal. Het kan tegen een stootje. Wat mij betreft zijn er drie redenen waarom Haba-spellen in iedere spellenkast thuis en op school horen:
1. Haba denkt vanuit spelconcepten én vanuit de ontwikkeling van het kind.
Daarom is er altijd wel een spel dat past bij je leerdoelen. Haba hanteert zes categorieën die aansluiten bij onderwijs en educatie. Binnen deze zes hoofdcategorieën, deelt Haba de spellen ook nog in in subcategorieën. Zo maakt de uitgever binnen de categorie Cognitieve Ontwikkeling bijvoorbeeld onderscheid in spellen die werken aan (een combinatie van): herkennen, observeren en reageren / ruimtelijk inzicht / concentratie en aandacht / onthouden / horen en luisteren / logisch denken / beslissingen nemen en problemen oplossen. Haba-spellen werken aan:
Een uitgever die zo bewust vaardigheden benoemt, lijkt me een goede partner voor ouders en onderwijs.
2. De spelregels geven suggesties om het basisspel moeilijker/makkelijker te maken of op een andere manier te spelen.
Wat te doen met kinderen die een spel te moeilijk vinden? Of kinderen die een spel al snel makkelijk en daardoor saai vinden? Ik ben een voorstander van het creatief omgaan met spelregels (wel in overleg natuurlijk). Haal een regel weg, voeg iets toe of laat kinderen zelf extra regels bedenken. Jongere kinderen kunnen zo al kennismaken met een spel en leren de basics van spelconcepten. Oudere kinderen kunnen hierdoor een spel herontdekken en zichzelf uitdagen de lat hoger te leggen.
Haba houdt daar ook rekening mee en in de meeste spelregels vind je een niveauverdeling terug. Er zijn altijd regels voor een basisspel en daarnaast suggesties voor het moeilijker of makkelijker maken van een spel. Hieronder zie je bijvoorbeeld de spelregels bij Avonturier 1 x 1.
3. Haba denkt mee met scholen en werkt nu zelf aan een lesprogramma.
Bij veel van de Haba-spellen is de feedback verwerkt in het spel. Dat vind ik bijvoorbeeld heel mooi in het spel 3 x 4 = pets! In dit spel oefenen kinderen de tafels tot en met 10 door het goede bloemblaadje aan te wijzen. Het gaat erom zo snel mogelijk het goede antwoord te vinden. Heeft een kind een blaadje gekozen, dan draait zij het bloemblad om en krijgt direct feedback op haar antwoord.
Niet alleen staat er op de achterkant precies welke keer-sommen er bij dit getal horen, ook de kleur geeft aan bij welk bloemenhart (dus bij welke tafel) de som hoort. Reken maar dat kinderen elkaar controleren! Zo houden ze elkaar scherp en versterken ze hun eigen rekenvaardigheid.
Dat Haba serieus is over spellen in het leerplan, blijkt uit het project dat ze afgelopen jaar zijn gestart: game based learning. Op het moment loopt dit project met scholen in Duitsland en Spanje. Ik hou het scherp in de gaten en hang regelmatig bij Haba aan de lijn 🙂 dus zodra ze ook in Nederland en België scholen zoeken, horen jullie het van me!
Wil je er nu al meer over horen, dan kan je in oktober naar Essen (Duitsland). Jan-David Freund van Haba vertelt dan op Spiel (de grootste spellenbeurs van de wereld) over game based learning.
Meer Haba in je les?
Wil je meer doen met Haba? Neem dan contact met me op om eens verder te praten over spellen als educatief materiaal. Je kan spellen van me lenen en uitproberen, voordat je bepaalt welke spellen je eventueel aanschaft.