5 + 2 spellen over tijd waar je niet direct aan dacht

Hoe kan je het concept tijd op een speelse manier oefenen? Hier vind je 5 spellen waar je misschien niet direct aan dacht. De spellen zijn voor verschillende leeftijden en verschillende niveaus. Maar omdat het een spel is, mag je de regels altijd een beetje buigen. Voeg een regel toe, laat een regel los en neem de tijd voor een van deze 5 vrolijke spellen.

Naar 1. Time Lotto   Naar 2. Wolfje, wolfje, hoe laat is het?  Naar 3. Clocks  Naar 4. De Seizoenen  Naar 5. Photosynthese

Naar 2 extra spellen

1. Time Lotto

Time Lotto is een leuke variant op lotto: je legt namelijk steeds een kaartje met de analoge tijd op de digitale tijd en andersom. Het spel bevat verschillende lotto-kaarten en heeeeel veel plaatjes waardoor kinderen een goed beeld krijgen van de verschillende manieren om tijden af te lezen. (Met dank aan Loes Meijs van RT Stapje voor Stapje voor het beeldmateriaal).

Time Lotto is op het moment helaas niet meer in Nederland te koop (mocht je nog wel een Nederlands verkooppunt weten dan hoor ik het graag en zal ik het hier vermelden). Wel kan je het spel makkelijk bij de Britse uitgever LDA kopen.

En als je dan toch op hun site bent, is het de moeite waard om een verder rond te neuzen. LDA verkoopt bijvoorbeeld ook spellen gericht op sociale vaardigheden. Wellicht dat je wat kaartjes naar het Nederlands moet vertalen, maar het concept van het spel kan je direct gebruiken.

Algemene informatie over het spel:

 • 1 – 4 spelers (of meerdere spelers in teams) 
 • vanaf 4 jaar 
 • 20 pond 

2. Wolfje, wolfje, hoe laat is het?

In het spel Wolfje, wolfje, hoe laat is het? bepaal je zelf de moeilijkheidsgraad. Het spel bestaat uit een speelbord met een pad dat bestaat uit paarse en oranje cirkels. Oranje staat voor analoge tijd, paars voor digitale tijd. In het basisspel loop je over beide cirkels, maar je kan er natuurlijk ook voor kiezen alleen de paarse of oranje te gebruiken.

Sta je op een cirkel dan pak je een kaartje in dezelfde kleur. Er zijn kaartjes met 1, 2 of 3 schaapjes erop. Hoe meer schaapjes, hoe moeilijker de vraag. Ook hier bepaal je weer of je alle kaartjes neerlegt, of alleen kiest voor een bepaald niveau. Heb je een vraag goed beantwoord, dan krijg je een fiche.

Tien fiches mag je omruilen voor een wolvenkaart. Zo’n wolvenkaart geeft de speler een extra voordeeltje zoals een extra keer de dobbelsteen gooien. Vind je tien fiches te lang duren, spreek dan van tevoren af dat je met vijf fiches al een wolvenkaart mag pakken.

Wolfje, wolfje, hoe laat is het? is een mooi vormgegeven, educatief basisspel dat je makkelijk aanpast aan je doel en doel- (spelers) groep.

Algemene informatie over het spel:

 • 2 – 4 spelers (of in teams) 
 • vanaf ongeveer 6 jaar
 • rond € 45,50 

3. Clocks

Wil je de klok oefenen, maar daar niet te veel nadruk op leggen? Dan is Clocks een interessante optie. Iedere speler krijgt een spelbord voor zich waarop een analoge klok staat. Naast ieder cijfer op de klok is een ruimte om een dobbelsteen neer te leggen.

En de dobbelstenen vormen de uitdaging van dit spel: zorg dat je op alle 12 open plekken een dobbelsteen hebt liggen die overeenkomt met de betreffende tijd. Dus een 1, een 2 etc en vanaf 7 weer een 1.

De dobbelstenen krijg je door erop te bieden met gouden en zilveren muntjes. Heb je het hoogst geboden? Dan mag je als eerste kiezen welke dobbelstenen je pakt. Je begint altijd bij 1 uur om ze neer te leggen, vervolgens ga je met de klok mee.

Je kan geluk hebben dat je een dobbelsteen met een 1 hebt, terwijl je die ook nodig hebt. Dan heb je een perfecte match. Maar het komt ook voor (en dat gebeurt veel vaker) dat het aantal ogen op je dobbelsteen niet overeenkomt met de plek waar hij komt te liggen. Je legt de dobbelsteen dan wel neer, maar moet door slim te spelen met extra acties ervoor zorgen dat je de dobbelsteen kunt opwaarderen of juist naar beneden kunt draaien.

Clocks gaat daarom vooral om strategie en planning. Maar door bijvoorbeeld de tijden te benoemen, stop je stiekem toch wat klokkijken in dit spel!

Algemene informatie over dit spel:

 • 1 – 4 spelers
 • vanaf ongeveer 8 jaar
 • rond € 25 

4. De seizoenen

Tijd gaat niet alleen over de klok, maar ook over het verloop van dagen, weken, maanden en jaren. Elk jaar vallen de blaadjes en groeien ze ook weer aan de bomen. Elk jaar vier je je verjaardag. Met jongere kinderen oefen je deze cirkel van tijd met het spel De Seizoenen.

De Seizoenen heeft spelregels voor twee verschillende spellen + als bonus regels voor een solo-spel. De getailleerde tekeningen op de kaartjes geven genoeg stof om, ook na het spelen, verder te praten.

Wil je meer informatie over De Seizoenen, lees dan hier de uitgebreide review die ik er eerder over schreef.

Algemene informatie over het spel:

 • 2 – 4 spelers / 1 speler 
 • vanaf 3 jaar
 • rond €10,- 

5. De seizoenen… maar dan PRO met Photosynthesis

Wil je ook met oudere kinderen en volwassenen een spel spelen rond de cirkel van tijd, kies dan voor het unieke en uitdagende bordspel Photosynthesis.

Dit spel heeft een uniek spelbord: een cirkel die ronddraait. Het spelbord staat voor de aarde die na elke ronde een stukje draait, waardoor een ander deel ervan beschenen wordt door de zon.

De zon heb je weer nodig om je bomen te laten groeien. Uiteindelijk leveren namelijk de hoogste bomen de meeste punten.

De uitdaging van het spel is om je boom te laten groeien van zaadje naar woudreus. Een boom kan enkel groeien door zonlicht. Je moet er daarom voor zorgen dat je boom in een volgende ronde voldoende zonlicht vangt. Staat er een andere boom voor, dan overschaduwt die jouw boom en krijg je dus geen ‘zonpunten’. Zo krijg je een bord vol kleine en grotere bomen.

Mij doet dit spel erg aan schaken denken. Je moet je bomen namelijk heel strategisch op het bord plaatsen. Zoek je een spel met tactiek en strategie, maar wil je eens wat anders dan schaken, dan is Photosynthesis een echte aanrader.

Algemene informatie over dit spel:

 • 2 – 4 spelers
 • vanaf ongeveer 10 jaar
 • rond €44,-  

Spelbord van Photosynthesis

Nog twee spellen waarbij je de klok in de gaten moet houden…

Ken je Wie heeft het gedaan? Wij hebben daar thuis de grote uitvoering van die we heel vaak hebben gespeeld. Een heel leuk coöperatief spel waarin je gezamenlijk de gestolen ring terug moet vinden. Dat doe je door dieren te ondervragen en hun informatie te combineren. Maar haast je! Want de tijd tikt weg. In het spel heb je 6 (spel)uren de tijd om de ring te vinden.

Tijdens jullie zoektocht hoor je regelmatig de torenklok slaan. Steeds een uurtje later. Als de klok 6 slaat, is het spel afgelopen. Omdat je natuurlijk graag wilt winnen, ga je heel erg goed meetellen met de klok. Hoeveel slaat hij? Hoeveel tijd hebben we nog? 

Er is ook een pocketeditie van het spel die iets anders gaat omdat er geen klok bij het spel zit.

Van Sunny Games is er het coöperatieve spel De Geheime Gang. In dit (deels) driedimensionale kasteel heb je 12 uur de tijd om te ontdekken welke kostbare voorwerpen de dieven verstopt hebben in het kasteel. Dat doe je door steeds 2 kaartjes om te draaien die verspreid over het kasteel liggen. Zijn het dezelfde voorwerpen? Dan mogen ze in de kluis in de kelder. Zijn het verschillende voorwerpen? Dan draai je ze terug en moet je plek onthouden (zoals bij memory)

Draai je toevallig een voorwerp én een klok om, dan moet je torenklok een uur naar voren schuiven. Draai je twee klokken om? Oeps! Dan moet de klok twee uur naar voren. Zo oefen je spelenderwijs de hele uren.

Algemene informatie over het spel:

 • 2 – 4 spelers
 • vanaf ongeveer 6 jaar (let op dat de stem van de kat en van het spook uit het doosje komen) 
 • rond € 30,-  

Algemene informatie over het spel:

 • 1 – 8 spelers
 • vanaf 5 jaar 
 • rond € 25,- 
Pinterest 5 verrassende spellen over tijd

In dit artikel staan affiliate-links.

Dit artikel delen:

rekenen

SPLIT in 4 stappen

Spelregels in 4 stappen Aantal spelers: 2 – 5 Tijd: 15 minuten Vanaf: op de doos staat 8+, maar ook jongere kinderen…