Vijf uitdagende puzzelspellen

Voor de ontwikkeling van kleine kinderen is het heel goed om regelmatig te puzzelen. Het is goed voor de oog-handcoördinatie, voor de concentratie en bijvoorbeeld het oefenen van structuur. Tussen de 12 en 18 maanden beginnen kinderen met puzzelen. Eerst natuurlijk met van die enorme puzzelstukken en dat wordt al snel: meer en kleiner.

Puzzelen is leuk, maar wel heel erg solo. Op een gegeven moment is het interessant om een competitie-element toe te voegen.

Kies dan een van deze vijf spellen waarbij je puzzelt én ervoor zorgt dat je die puzzel als eerste klaar hebt. Goed voor de grijze hersencellen en het abstract denken.

1. Kristallen graaien in Out of Mine!

In dit spel voor 2 – 4 spelers (20 minuten) krijg je een bordspel en puzzelstukjes. De puzzelstukjes passen maar op 1 manier op het bord en het gaat erom wie de stukjes het snelst goed op haar bord legt.

Out of mine is een uitdagend puzzelspel voor 2 - 4 personen.

Alle puzzelstukjes liggen op een hoop in het midden van de tafel, dus iedereen mag lekker graaien. Maar omdat het ook om snelheid gaat, wordt dat graaien het echte elleboog-werk. Natuurlijk wil jij als eerste dat stukje pakken!

Het spel kent ook nog een aantal varianten die het puzzelen iets moeilijker maken. Grappig en makkelijk spel, ook voor kinderen. Bekijk deze video als je de spelregels precies wilt weten (in het Duits).

2. Lekker puzzelen en diamanten verdienen in Ubongo

Ook in dit spel voor 1 – 4 spelers krijg je een bordspel en puzzelstukjes. Per ronde zijn er een aantal puzzelstukjes die je mag gebruiken. Je speelt Ubongo in ongeveer 20 – 30 minuten.

Het gaat er bij Ubongo om om binnen de tijd van de zandloper de puzzelstukjes goed op het bord te passen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan!

Puzzelen met Ubongo Junior.

Er zijn verschillende uitbreidingen op Ubongo, zoals Extreem, Duel en Het Kaartspel. Zelf heb ik Ubongo junior. Hier vind je een filmpje van de uitgever over het spel.

3. Een lappendeken voor 2 personen in Patchwork

Patchwork is een uitdagend puzzelspel voor 2 spelers. Je speelt het in ongeveer 30 minuten. Doel van het spel is de lapjes stof (puzzelstukjes) zo op je spelbord te leggen dat je aan het eind zo min mogelijk leeg spelbord over hebt. Een soort Tetris eigenlijk.

Het klinkt misschien een beetje stoffig, maar het is een erg leuk spel. Per beurt beslis je of je een stukje stof koopt of stappen neemt op het scorebord om geld te verdienen.

Uitdagende puzzel Patchwork voor 2 personen

En om helemaal in thema te blijven, is het geen geld maar zijn het knopen! In eerste instantie ben je vooral met je eigen spelbord bezig, maar als je het vaker speelt ga je steeds meer op je strategie letten. Lees meer op de site van de uitgever.

4. Geniaal puzzelspel voor 4 spelers – Genius

Genius is een bordspel voor 2 – 4 spelers. Je speelt het in ongeveer 30 minuten. Iedere spelers krijgt een plankje met daarop een aantal tegels. Iedere tegel bestaat uit twee zeshoeken met een symbool. Soms is het hetzelfde symbool, soms twee verschillende symbolen.

Genius, een superleuk puzzelspel voor 2-4 personen.

Je legt de tegel steeds zo op het bord dat je een rij krijgt met dezelfde symbolen. Liefst wil je beide symbolen op een rij laten aansluiten. Op het scorebord mag het blokje van het betreffende symbool hetzelfde aantal stappen vooruit. Het doel is om met alle scoreblokjes zo ver mogelijk op je scorebord te krijgen.

Het addertje onder het gras bij dit spel is dat de eindscore van iedere speler wordt bepaald door zijn slechtst scorende kleur.  Lees hier wat anderen van het spel vinden.

5. Help Sherlock Holmes om het mysterie op te lossen!

Een totaal ander soort spel is Sherlok Holmes Consulting Detective. Dit Engelstalige spel voor 1 – 8 spelers is een echte breinbreker. In de doos zitten tien verschillende scripts met mysteries. Heb je die scripts opgelost, dan is het ook klaar met het spel. Maar dan kan je er misschien iemand anders blij mee maken.

In het spel ben je het hulpje van Sherlock en krijgen de spelers een mysterie voorgelegd. In overleg met elkaar gaan de spelers op zoek naar aanwijzingen bij de verschillende inwoners van Londen. Een soort escaperoom op papier.

Sherlock Holmes Consulting detective, een puzzelspel voor volwassenen. Soort escaperoom op papier

Je hebt daarvoor een kaart, een boekje met interviews en een krantje. De vorm van het spel is eenvoudig, maar de oplossing van het mysterie bij elkaar puzzelen is enorm moeilijk.

Bij detectives op tv kan ik vrij snel voorspellen wie de dader is, in dit spel was het heel erg moeilijk. Net als in het echte leven speelt er van alles, waardoor je soms helemaal op het verschillende spoort wordt gezet.

Dit is een avondvullend spel dat door het Engels en het deductiewerk wat mij betreft vooral geschikt is voor volwassenen. Advies op de speldoos is 13-plus. Bekijk hier een uitgebreide en enthousiaste uitleg.

Op zoek naar meer breinbrekers? Bekijk dan deze vijf spellen eens.


* In deze blog vind je affiliate-links naar spellen. Koop je een spel via een van de links, dan krijgt Pen & Pion er een percentage van. Ik waardeer het enorm als je het werk van Pen & Pion op deze manier ondersteunt.

** Update: deze blog verscheen voor het eerst in september 2017 en is in september 2020 geactualiseerd.

Dit artikel delen: