7 spellen die ik leerde tussen kerst en nieuwjaar

Snelle en makkelijke spellen voor kerst en andere feestjes

Met een kast vol spellen denk ik dat ik veel spellen ken. Maar in de laatste week van december heb ik toch weer zeven nieuwe spelletjes geleerd. En ik heb ze allemaal op mijn verlanglijstje gezet. Alle spellen zijn makkelijk uit te leggen, snel te spelen en aan het eind roept iedereen: nog een keer!

Ren snel weg voor Max de Kat!

1. Max de Kat 

In dit spel werken de spelers samen om ervoor te zorgen dat vogel, eekhoorn en egel eerder bij de boom zijn dan Max. Dat doe je door de twee dobbelstenen te gooien: gooi je groen dan mogen vogel, egel of eekhoorn een stapje, gooi je zwart dan mag Max een stap zetten.

Max de Kat met extra speler 🙂

Gelukkig zijn er een aantal lekkere hapjes waarmee je Max weer naar zijn mandje lokt. Maar denk daar goed over na, want op = op. Max de Kat is een spel voor kinderen vanaf 4 jaar. Het spelmateriaal ziet er schattig uit en voor we het wisten gaven we alle beesten een eigen stemmetje. Leuk om samen met kinderen te overleggen wat de handigste strategie is om iedereen op tijd bij de boom te krijgen.

Koop bij bol.com

2. When I Dream

Associëren en misleiden in een droomspel.

When I dream

In When I Dream doet een speler een slaapmasker op en geven de andere spelers hints over de droomkaarten. Maar iedere verteller heeft een eigen rol: een boeman, een fee of een zandmannetje. Een fee helpt natuurlijk door synoniemen te noemen van het woord op de droomkaart. De boeman wil de dromer juist op een dwaalspoor brengen. Hij misleidt de dromer door verkeerde associaties te geven. En tot slot is er het zandmannetje. Het zandmannetje verdient de ene keer punten als de dromer het woord raadt en de andere keer  als de dromer het woord niet raadt. Het zandmannetje moet dus een afweging maken of hij de fee of de boeman helpt.

In When I Dream speel je met taal en stimuleer je fantasie. En je moet iedere keer weer inschatten welke medespeler je wél en welke je niet kan vertrouwen. When I Dream speel je met 4 – 10 personen. Als je het met een grotere groep speelt, zijn er meer elfen, boemannen en zandmannetjes die de dromer iets influisteren. Het wordt voor de dromer daardoor steeds moeilijker het juiste woord te achterhalen.

Koop bij bol.com

3. 30 Seconds

Raad binnen 30 seconden zoveel mogelijk woorden.

30 seconds

Ik had dit bekende raadspel nog nooit gespeeld. Het doel is binnen 30 seconden zoveel mogelijk begrippen te omschrijven die je teamgenoten moeten raden. Wij speelden het voor het kerstdiner in twee teams: de twintigers tegen de veertigers. En dat generatieverschil maakte het hilarisch. De twintigers hoefden alleen maar ‘Baby, baby!’ te roepen om te weten dat dat Justin Bieber is. De veertigers wisten dan weer dat ‘Zeg eens Aaaaa!’ een serie was en Mahatma Ghandi een politicus.

Een leuke partygame voor 3 – 24 spelers waar inmiddels verschillende varianten van zijn gemaakt.

Koop bij bol.com

4. Love Letter

Bluf je naar de overwinning bij dit ingenieuze kaartspel.

Love Letter

Knap hoor: met maar 16 kaarten is Love Letter toch een spannend en tactisch kaartspel. Iedere kaart is een persoon aan het hof met een bepaalde waarde. Het doel is als enige over te blijven zodat jij de liefdesbrief aan de prinses kan overhandigen.

Iedere speler krijgt aan het begin maar 1 kaart. In je beurt pak je nog een kaart en dan bepaal je welke van die twee kaarten je speelt. Elke kaart heeft zijn voor- en nadelen. De ene kaart is meer waard dan de andere. Maar een hoger getal betekent ook dat je kwetsbaarder bent.

Kortom: strategie, bluf en een vleugje geluk maken Love Letter tot een kaartspel dat je snel speelt. Het is eigenlijk best een beetje verslavend omdat je elke keer een nieuwe tactiek wilt uitproberen. Knap gemaakt!

Koop bij bol.com

5. Dobble 

Hoe snel herken jij het juiste plaatje? Test je reactievermogen.

Dat is na een flink kerstmaal met bijpassend wijnarrangement misschien wat minder snel, maar niet minder leuk. Sowieso zijn kinderen vaak veel beter in dit spel, dus laat je uitdagen of daag ze zelf uit!

Dobble

Iedere speler krijgt een ronde kaart met allerlei afbeeldingen. De rest van de kaarten ligt omgekeerd op tafel. Draai een kaart van de stapel om en leg die in het midden. Zie je een afbeelding die zowel op jouw kaart als op de kaart in het midden staat? Dan roep je heel hard dat voorwerp: Maan! of Wortel! enzovoort. Omdat de afbeeldingen in grootte verschillen is het soms erg moeilijk om de overeenkomsten te vinden. Bovendien is de kaart voor de snelste roeper, dus er is tijdsdruk.

De regels zijn hartstikke simpel, het spel is erg leuk. Een perfect partyspel voor alle leeftijden.

Koop bij bol.com

6. Sundae Split 

Met een pokerface groente door ijsjes mengen.

Sundae Split

Dat kan bij Sundae Split. Maar zelf wil je dat niet omdat het minpunten zijn. Je moet ervoor zorgen dat je medespelers zulke rare ijsjes maken en jij juist die met slagroom, hagelslag en kersen. Want die leveren extra punten op.

In dit eenvoudige blufspel maakt een speler een aantal stapeltjes waarvan een deel van de kaarten open ligt en een deel gesloten. Eerst mogen je medespelers een stapeltje kiezen, jij mag als laatste. Het is zaak ervoor te zorgen je medespelers te verleiden de stapeltjes te pakken die jij niet wil.

Het wordt dus een spelletje: jij denkt dat ik denk dat jij denkt….. En natuurlijk een pokerface opzetten als je de stapels neerlegt. Succes!

Koop bij bol.com

7. The Mind

Lees elkaars gedachten…… de hit van 2018.

The Mind

Dit spel kwam verleden jaar op de markt en was direct een hit. In dit spel speel je samen maar mag je niet praten. In de eerste ronde krijgt iedereen een kaart met een getal tussen 1 en 99.

Samen maak je een stapel  te beginnen met het laagste getal. Maar hoe weet je wie welke kaart heeft als je niet met elkaar mag praten. Het is dus goed opletten op lichaamstaal.

Heb je de eerste ronde gehaald dan volgt de tweede ronde waarin iedereen twee kaarten krijgt. In de derde ronde krijg je drie kaarten en zo verder. Concentratie is belangrijk om dit spel te winnen. Een goed spel om weer even zen te worden na de drukke feestdagen.

Koop bij bol.com

Dit artikel delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.