Achter de geraniums zitten saai? Zeker niet met puzzelspel Verdant!

inspiratie

Het lukt spellenmaker Flatout Games elke keer weer om puzzelspellen te maken die goed spelen, ook solo erg leuk zijn en er werkelijk prachtig uitzien!

Want, kijk nou naar deze: Verdant, wat groen of weelderig betekent. Leuk detail: de kat die op de stoel ligt te slapen, is het thema van hun eerste puzzelspel Calico.

Toegegeven, het spel is prijzig. Maar daarvoor krijg je echt een goede puzzel die door de losse elementen steeds weer anders is. Bovendien vind ik het als plantenliefhebber een statement om een spel over geraniums in huis te hebben. Deden mijn planten het maar net zo goed als de kamerplanten in het spel.

Huiskamers en planten

Het doel van het spel is een vierkant te bouwen van 3 rijen en 5 kolommen waarin je kaarten met planten en planten met kamers legt, steeds om en om. Een huiskamer-kaart mag alleen naast een planten-kaart en dat geldt ook voor de kolommen. Je krijgt dus een vierkant: huiskamer – plant – huiskamer…. of plant – huiskamer – plant…..

Plant en kamer versterken elkaar. De ene plant moet namelijk altijd in de volle zon, de ander doet het juist beter in de schaduw. Elke kamerplant heeft aan elke zijde de ‘licht conditie’ staan. Je legt dan een plant die veel licht nodig heeft aan de ‘licht conditie’ volle zon voor optimale punten.

Zo puzzel je je vierkant vol en probeer je het maximale uit je kaartcombinaties te halen. Het spel is afgelopen als iedereen het vierkant vol heeft. Passend bij de groene zen-oase betekent het dat iedereen gelijk opgaat, je hoeft niet te racen… kalmmmm.

1. Leg de markt klaar

In het midden maak je de markt waaruit je elke ronde mag pakken. De markt bestaat uit een rij met 4 kamerplanten. Daaronder ligt een rij met 4 kamers. Tussen elke plant en kamer leg je een fiche uit de zak: dit zijn fiches waarmee je je kamer inricht. Er staan huisdieren en meubilair op.

Als je aan de beurt bent, pak je uit een kolom: een plant of een kamer mét een fiche. Je moet steeds kaart en fiche uit dezelfde kolom pakken.

2. Plaats de kaart in je huis

De kaart die je hebt gepakt uit de markt, plaats je nu voor je. Daarmee ga je het vierkant van 5 x 3 bouwen volgens de regel: huiskamer – plant – huiskamer etc. Zodra je een kaart hebt neergelegd, mag je die niet meer verplaatsen.

3. Richt je huis in

Met de huisdier / meubilair fiches verzamel je extra punten. Je legt ze neer op de huiskamers, maar dat hoef je niet direct te doen. Je mag er een paar verzamelen, maar zodra je er 3 hebt moet je gaan neerleggen.

4. Laat je planten groeien

Als je een plant neerlegt, verzamel je punten voor de juiste ‘licht conditie’. Iedere plant heeft een aantal punten op de kaart staan in de vorm van een blaadje. Dit zijn de ‘verdancy (of levendigheids-) fiches’. Heb je het aantal fiches op je kaart liggen dat in de rechterbovenhoek van de plant staat, dan heb je die plant goed laten groeien en mag je een pot toevoegen. Er zijn verschillende type potten: van heel chique, naar gewoon. Je begint altijd met de chique potten, want die zijn het meeste waard, en als die op zijn pak je het gewone spul.

Groene vingers

Natuurlijk zijn er extra hulpmiddelen om het puzzelen wat makkelijker te maken. Als een kaart bijvoorbeeld niet wordt gekozen uit de markt, komt er een groene vinger op te liggen. Daarmee wordt de kaart interessanter om te pakken. Want tegen inlevering van twee groene vingers mag je wél een kaart en fiche uit verschillende kolommen pakken. Of je mag kaarten uit de markt vernieuwen voordat je er een kiest.

Verder zijn er een drie groene fiches die je aan speciale acties helpen:

  • compost, waarmee je een plant sneller laat groeien
  • schepje om meerder planten een beetje sneller te laten groeien
  • gieter, waarmee je platen rondom 1 kamer sneller kunt laten groeien

Aan het eind scoor je een hele reeks van zaken. Natuurlijk je planten en je kamers, maar ook het meubilair en je huisdieren. Wil je het spel moeilijker maken dan leg je vooraf 3 doelkaarten neer. Die doelen gelden voor iedere speler en leveren extra punten op.

Wil je meer inspiratie voor mooie, leuke, grappige en originele spellen? Kijk dan hier voor het complete A-Z voor de feestdagen. Je hebt nog genoeg tijd om cadeaus te kopen die straks indruk maken! Koop je via een link in deze review dan steun je ook nog eens Pen & Pion!

Algemene informatie over Verdant

  • aantal spelers: 1 – 5
  • tijd: 30 – 45 minuten
  • vanaf: 10+ (maar ik schat in dat ook jongere kinderen deze puzzel aan kunnen)
  • prijs: rond € 50,00 (najaar 2023)

Je vindt affiliatelinks in deze tekst. Als je via deze links het spel (of iets anders) aanschaft, steun je de website en het werk van Pen & Pion 🎲🧩♟️

Dit artikel delen: