De feestdagen komen eraan! De tijd om goed gezelschap op te zoeken, bij te praten én spellen te spelen! Zoek je nog een origineel cadeau voor onder boom? Ik geef je 26 tips voor een spel.
De A van Azul
Azul rules! Want Azul is zowel prachtig om te zien als erg leuk om te spelen. Geef je Azul, dan geef je eigenlijk twee cadeautjes. Het spel is geïnspireerd op de kleurrijke versieringen van het Alhambra in het Spaanse Granada. De Portugese koning Manuel I is zo onder de indruk van die versieringen dat hij jou de opdracht geeft zo’n zelfde soort muur te maken.
De muur is je spelbord, het keramiek de speltegels. Je bouwt je muur volgens een aantal vaste regels. Die regels zorgen ervoor dat het behoorlijk plannen en puzzelen is. Dus je geeft een spel en een schilderijtje!
Spelen is plannen, pakken en bouwen
Een ronde begint met het vullen van de fabrieksschijven (de ronde schijven op de foto hieronder). Dit is de fabriek waar jij je tegels haalt. Elke ronde doe je met je ogen dicht een greep in het zakje en leg je op iedere schijf 4 tegels neer. Om de beurt pakken de spelers daarna stenen van de schijven.
Maar! Je mag maar een soort steen pakken. Bij de schijf linksonder bijvoorbeeld betekent dat: óf 2 gele tegels óf 1 lichtblauwe óf 1 rode. De tegels die je niet pakt, leg je in het midden van de tafel tussen de fabrieksschijven in.
In het midden komt daardoor steeds meer moois te liggen. En natuurlijk mag je ook uit het midden pakken. Maar dan krijg je wel het fiche van de Startspeler voor de volgende ronde. Dat is leuk, want je mag straks beginnen. Het is ook jammer, want het is een minpunt.
De stenen die je pakt, leg je op je spelbord aan de linkerkant. Van boven naar beneden heb je daar 1, 2, 3, 4 of 5 plekken om tegels te leggen. De onderste is moeilijk te vullen, want meestal kan je niet in een keer 5 dezelfde tegels pakken. Je mag altijd minder tegels neerleggen en die bij een volgende beurt aanvullen.
Je moet wel altijd alle tegels neerleggen die je hebt gepakt! Heb je er 4 gepakt en nog maar plek voor 2 tegels? Jammer! Dan vallen er tegels op de grond = is de onderste rij van je spelbord. Dat is de rij van de minpunten. Hoe meer gevallen tegels, hoe meer minpunten. Toch kan het ook goed zijn om voor minpunten te gaan. Als je daarmee bijvoorbeeld een rij volmaakt en extra punten pak is het toch de moeite waard. Kwestie van plannen en afwegingen maken.
Per ronde punten pakken
Zijn alle stenen van de fabriekswijven en uit het midden van de tafel? Dan gaat het grote schuiven beginnen! En daarmee: punten pakken! Om de beurt bouwen de spelers een hun muurtje. Dat doen ze van links naar rechts en van boven naar beneden. Je begint dus bij het bovenste vakje links. Heb je daar bijvoorbeeld een rode steen liggen, dan schuif je die naar de rechterkant op het rode vak. Dan ga je door naar de tweede rij aan de linkerkant. Je mag tegels pas naar rechts verschuiven als de rij links vol is. Er mag maar een tegel naar de rechterkant. De rest valt af.
Met het neerleggen van de tegels, verzamel je punten. Je krijgt een punt voor iedere tegel die aangrenzend in de rij en kolom ligt van de nieuwe tegel. De puntentelling begint langzaam, maar na een paar rondes gaat het heel hard. Je kan ook extra punten krijgen als je aan het eind van het spel alle tegels van een type hebt + punten voor elke rij en/of kolom die je compleet hebt.
Bouwen vraagt flexibiliteit
Het klinkt misschien simpel: een muurtje bouwen. Maar het vraagt heel wat gepuzzel, planwerk en vooral: flexibiliteit. Iedereen gaat namelijk naar dezelfde fabriek om tegeltjes te shoppen. Heb jij net helemaal een plan gemaakt welke tegels je wilt pakken, pakt de speler voor je ze!
Dan moet je óf een ander plan maken óf voor minder stenen gaan dan je had gehoopt. Of je kiest er toch voor om meer stenen te pakken en dan ook maar de minpunten mee te pakken. Wat heb je over voor het mooiste mozaïek?
Heb je Azul vaker gespeeld en ben je toe aan een extra uitdaging: draai je spelbord dan om naar de achterkant. Dit is de grijze zijde. Je bepaalt daar zelf waar je de tegel aan de rechterkant legt. Tegels van dezelfde kleur mogen niet op een zelfde verticale lijn liggen. Voor de gevorderde metselaar zullen we maar zeggen.
De populariteit van Azul zorgt voor een paar leuke uitbreidingen
Als een spel populair is, volgen er (natuurlijk!) uitbreidingen. De eerste uitbreiding van Azul is De Ramen van Sintra en die staat bij ons in de kast. Ik vind het echt een aanwinst! Knap hoe de makers een variant hebben kunnen maken dat aan het basisspel doet denken, maar toch totaal anders is. De andere uitbreidingen zijn: Zomerpaviljoen en De tuinen van de Koningin. De Mozaïek Expansie is een aanvulling. Ook is er het kaartspel 5211 dat in Azul-stijl is uitgegeven, maar een totaal ander spel is.
Helemaal nieuw: Op Amazon vond ik ook nog de Azul Meister-Chocolatier een verzamelaarseditie van Azul waarbij je geen tegels legt, maar bonbons op het juiste moment uit de fabriek krijgt. Dit spel is daar alleen verkrijgbaar in het Duits.
Wil je meer inspiratie voor mooie, leuke, grappige en originele spellen? Kijk dan hier voor het complete A-Z voor de feestdagen. Je hebt nog genoeg tijd om cadeaus te kopen die straks indruk maken! Koop je via een link in deze review dan steun je ook nog eens Pen & Pion!
Algemene informatie over AZUL
- aantal spelers: 2 – 4
- tijd: 30 – 45 minuten
- vanaf: 8 jaar, het spel is taalonafhankelijk dus ook jongere spelers kunnen mee puzzelen
- prijs van het basisspel: € 30 (update najaar 2023)
Deze review is geüpdatet in november 2023. Je vindt affiliatelinks in de tekst. Al.s je via deze links het spel (of iets anders) aanschaft, steun je deze website en het werk van Pen & Pion 🧩🎲♟️