Aftellen tot december met 26 gave spellen – B = Bezzerwizzer

De feestdagen komen eraan! De tijd om goed gezelschap op te zoeken, bij te praten én spellen te spelen! Zoek je nog een origineel cadeau voor onder boom? Ik geef je 26 tips voor een spel.

De B van Bezzerwizzer

Bezzerwizzer is een kennisspel dat duizend keer leuker is dan Triviant! Net zoals Triviant gaat het ook bij Bezzerwizzer om de battle wie het meeste weet.

‘In welke Duitse stad speelde de misdaadserie Derrick zich af?’ (check hier

Wat Bezzerwizzer zoveel leuker maakt is dat je vragen van elkaar kunt stelen. Ook mag je categorieën aan een ander team geven. Door al deze acties wordt een droog kennisspel een stuk dynamischer (en gemener).

‘Hoeveel bedrijven zijn er in de AEX-index opgenomen?’  (Oh ja!

Bovendien heeft Bezzerwizzer een overzichtelijke spelduur (weet je nog dat bij Triviant die taartjes verzamelen eeuwig kon duren…..). Als jij of jouw team het eindvak bereikt op het spelbord, is het spel afgelopen. Het spelbord heeft 20 vakjes. Precies genoeg voor een spannende strijd en toch op tijd klaar voor het kerstdiner.

‘Hoe noemt men het deel van het netvlies waar de oogzenuw het oog verlaat en waar geen zintuigcellen zitten?’  (Echt waar?

Categorieën pakken en ordenen

Bezzerwizzer heeft 20 categorieën. Die categorieën staan op tegels die in een zakje zitten. Elk team haalt, zonder te kijken (!), 4 tegels uit het zakje. Daarna ordenen ze die op hun speelbord. De puntjes op het bord geven het aantal punten voor een antwoord.

Ieder team krijgt nu de vraag voorgelezen bij de categorie die bij 1 punt hoort. Is je antwoord goed, dan ga je met je pion 1 stap vooruit. Is het niet goed, dan blijf je staan.

‘Welke Europese taal, die met geen enkele andere verwacht lijkt, wordt ook Euskara genoemd?’ 

Vervolgens krijgt ieder zijn voor voor de 2 punten voorgelezen, daarna voor 3 en tot slot voor 4 punten. Bij een goed antwoord ga je het aantal punten vooruit. Is het fout dan blijf je staan.

Is er aan het eind van de ronde niemand op het eindpunt gekomen? Dan is deze ronde afgelopen, gaan alle stenen weer in de zak en mag je een nieuw graai doen naar categorieën.

‘Welk Schots gerecht wordt traditioneel opgediend in een schapenkaas of een runderdarm?’ 

Speel het tactisch

Mocht je, net zoals ik, bij iedere vraag pas ná het antwoord denken: ‘Oja, dat wist ik!’ dan moet je vooral tactisch gaan spelen. 

Er zijn twee tegels in het spel die Bezzerwizzer een dynamisch en tactisch partyspel maken. Ieder team krijgt die 2 tegels: een B (Bezzerwizzer) en een Z (Zwap).

Bezzerwizzen en Zwappen

De B-tegel zet je in als een ander team aan de beurt is. Je zet hem in als je denkt dat hij hun vraag kan beantwoorden. Je kan daarmee natuurlijk wachten tot je zeker weet dat ze de vraag niet zelf kunnen beantwoorden. Maar het is veel leuker om vliegensvlug toe te slaan en een vraag gewoon voor hun neus weg te kapen.

‘In welk land bestaat het volkslied uit woorden in het Xhosa en 4 andere officiële landstalen?’

De Z-tegel speel je in je eigen beurt. Je mag dan twee tegels omwisselen. Dat mag een tegel zijn van jezelf en een ander, maar het mogen ook twee tegels van twee verschillende tegenspelers zijn.

Heb je een tegel gespeeld, dan ben je hem deze ronde kwijt. Gespeelde tegels komen pas aan het eind van de ronde weer terug. Voor wie de spelregels erop na wil slaan: die staan heel overzichtelijk op 1 A4.

Heb je de 3.000 vragen van Bezzerwizzer inmiddels uit je hoofd geleerd? Kijk dan eens naar deze andere twee spellen die het Trivia-spel een stuk leuker maken.

Wil je meer inspiratie voor mooie, leuke, grappige en originele spellen? Kijk dan hier voor het complete A-Z voor de feestdagen. Je hebt nog genoeg tijd om cadeaus te kopen die straks indruk maken! Koop je via een link in deze review dan steun je ook nog eens Pen & Pion!

Algemene informatie over BEZZERWIZZER

  • aantal spelers: vanaf 2 personen of 2 teams, waardoor het aantal deelnemers eigenlijk onbeperkt is. Hou er rekening mee dat er 4 pionnen in het spel zijn.
  • tijd: wij speelden het met vrienden in een klein uurtje. Dit was inclusief drankje pakken en chips bijvullen.
  • vanaf: op de doos staat vanaf 15+. Als je het in teams speelt, raad ik je aan een gemengd team te maken. Bezzerwizzer zit vol historische  én hippe vragen waar iedere leeftijd aan kan bijdragen.
  • prijs van het basisspel: € 30 (update najaar 2023)

Deze review is geüpdatet in November 2023. Je vindt affiliatelinks in de tekst. Als je via deze links het spel (of iets anders) aanschaft, steun je de website en het werk van Pen & Pion ♟️🧩🎲

Dit artikel delen: