Aftellen tot december met 26 gave spellen – B = Bezzerwizzer

De decembermaand komt eraan! De maand om goed gezelschap op te zoeken, lekker te eten, te drinken, bij te praten en spellen te spelen! In de 26 dagen tot decembergeer ik je elke dag een spelidee: 26 letters om inspiratie op te doen voor leuke sinterklaascadeautjes en/of lieve kerstattenties.

B = Bezzerwizzer

Waarom Bezzerwizzer?

Bezzerwizzer is een kennisspel dat duizend keer leuker is dan Triviant! Net zoals Triviant gaat het ook bij Bezzerwizzer om de battle wie het meeste weet.

* ‘In welke Duitse stad speelde de misdaadserie Derrick zich af?

Wat Bezzerwizzer zoveel leuker maakt is dat je vragen van elkaar kunt stelen. Ook mag je categorieën van teams wisselen, waardoor een droog kennisspel een stuk dynamischer wordt.

* ‘Hoeveel bedrijven zijn er in de AEX-index opgenomen?

Bovendien heeft Bezzerwizzer een overzichtelijke spelduur. Je bent niet eindeloos taartpuntjes aan het verzamelen en weer inleveren en weer veroveren…. Als jij of jouw team het eindvak bereikt op het spelbord, is het spel afgelopen. Het spelbord heeft 20 vakjes, precies genoeg voor een spannende strijd en toch op tijd klaar voor het kerstdiner.

* ‘Hoe noemt met het deel van het netvlies waar de oogzenuw het oog verlaat en waar geen zintuigcellen zitten?

Categorieën pakken en ordenen

Bezzerwizzer heeft 20 categorieën. Die categorieën staan op tegels die in een zakje zitten. Elk team haalt, zonder te kijken (!), 4 tegels uit het zakje. Daarna ordenen ze die op hun speelbord. De puntjes op het bord geven het aantal punten aan voor een antwoord.

Ieder team krijgt nu de vraag voorgelezen bij de categorie die bij 1 punt hoort. Is je antwoord goed, dan ga je met je pion 1 stap vooruit. Is het niet goed, dan blijf je staan.

* ‘Welke Europese taal, die met geen enkele andere verwant lijkt, wordt ook Euskara genoemd?

Vervolgens krijgt ieder zijn vraag voor de 2 punten voorgelezen, daarna voor 3 en tot slot voor de 4 punten. Bij een goed antwoord, ga je het aantal punten vooruit. Is het fout dan blijf je staan.

Is er aan het eind van de ronde niemand op het eindpunt gekomen? Dan is de ronde afgelopen, gaan alle stenen weer in de zak en mag je een nieuwe graai doen naar categorieën.

Speel het tactisch

Mocht je, net zoals ik, bij iedere vraag pas ná het antwoord denken: ‘Oja, dat wist ik geloof ik’ dan moet je vooral tactisch gaan spelen.

De twee tegels in het spel, maken van Bezzerwizzer een dynamisch en tactisch partyspel. Ieder team krijgt 2 tegels met een B (bezzerwizzer) en 1 met een Z (zwap).

* ‘Welk Schots gerecht wordt traditioneel opgediend in een schapenmaag of runderdarm?

De B zet je in als een ander team aan de beurt is. Je zet hem in als je denkt dat jij hun vraag kan beantwoorden. Je kan daarmee natuurlijk wachten tot je zeker weet dat ze de vraag zelf niet kunnen beantwoorden. Maar het is natuurlijk leuker om vliegensvlug toe te slaan en een vraag gewoon voor hun neus weg te kapen!

De Z speel je in je eigen beurt. Door de Z te spelen, mag je twee tegels omwisselen. Dat mag een tegel zijn van jezelf en een ander, waardoor je het jezelf makkelijk maakt. Het mogen ook twee tegels van de tegenstanders zijn om het je medespelers moeilijker te maken.

* ‘In welk land bestaat het volkslied uit woorden in het Xhosa en 4 andere officiële landstalen?

Heb je een tegel gespeeld, dan ben je hem deze ronde kwijt. Gespeelde tegels komen pas aan het eind van de ronde weer terug. Lees de gedetailleerde regels over het spelen van de stenen in de overzichtelijke spelregels (1 A4) bij het spel.

Heb je de 3.000 vragen van Bezzerwizzer inmiddels uit je hoofd geleerd? Kijk dan eens naar deze andere twee spellen die het Trivia-spel een stuk leuker maken.

Wil je nog meer inspiratie? Kijk dan hier voor de complete A-Z (ja, nu nog niet natuurlijk 😉 de lijst groeit en is compleet op 1 december. Net op tijd om nog wat last minute inkopen te doen!)

Algemene informatie over Bezzerwizzer:

  • aantal speler: vanaf 2 personen of 2 teams, waardoor het aantal deelnemers eigenlijk onbeperkt is. Hou er rekening mee dat er 4 pionnen in het spel zijn.
  • tijd: wij speelden het met vrienden (in de goede, oude tijd) in een klein uurtje. Dit was inclusief drankjes inschenken, een chipje pakken etc. Bezzerwizzer is echt een partygame om in een ontspannen omgeving te spelen.
  • vanaf: op de doos staat vanaf 15+. Als je het in teams speelt, raad ik je aan een gemengd team te maken. Bezzerwizzer zit vol historische én hippe vragen, waar iedere leeftijd aan kan bijdragen.
  • prijs: € 33

In deze blog vind je affiliatie-links.

Dit artikel delen: