Aftellen tot december met 26 gave spellen – C = Codenames

rekenen, taal

De decembermaand komt eraan! De maand om goed gezelschap op te zoeken, lekker te eten, te drinken, bij te praten en spellen te spelen! In de 26 dagentot december geef ik je elke dag en spelidee: 26 letters om inspiratie op te doen voor leuke sinterklaascadeautjes en/of lieve kerstattenties.

C = Codenames

Waarom Codenames?

Codenames is een taalspel én een partygame én een denkspel. Dus eigenlijk geef je drie spellen in een! Bovendien kan je het zowel met z’n tweetjes spelen als met een grotere groep. Erg handig om in huis te hebben.

Het thema van het spel is The Secret Service, ofwel de geheime dienst waarvoor spionnen in code met elkaar moeten communiceren. Het gaat daarbij niet alleen om de slimste code, maar ook om de code die in een keer de meeste informatie geeft.

25 codes, wat spionnen en 1 sleutel

In Codenames zitten 200 kaartjes die dubbel bedrukt zijn met random woorden. Dat betekent dus dat je 400 woorden tot je beschikking hebt! Per spel kies je zonder te kijken 25 kaarten en die leg je in een vierkant van 5 bij 5 op tafel.

Dit vierkant is je speelveld en dat is dus elke keer anders. Omdat er zoveel woorden in het spel zitten, zijn er eindeloos veel combinaties mogelijk. Dat geeft elk spel een nieuwe uitdaging.

Maak twee teams (team rood en team blauw) en kies per team 1 hoofd van de geheime dienst. Aan de twee hoofden van het team de taak om codes over te brengen naar de rest van hun team.

Die codes staan op een van de 40 sleutelkaarten die eruit zien als een schaakbord met in totaal 24 rode, groene, bruine vlakken én 1 zwart vlak. Deze sleutel zet je in een standaard, waarmee je de boven- en onderkant bepaalt.

Er is per spel 1 sleutelkaart. Alleen de hoofden van de geheime dienst mogen die zien. Zou je de sleutelkaart naast het 5 x 5 bord neerleggen, dan komt ieder vlakje overeen met een kleur.

Het hoofd van het rode team moet zorgen dat haar team alle woorden raadt die gelijk vallen met een rood vakje. Het hoofd van het blauwe team, moet alle blauwe ‘woorden’ overbrengen.

Gecodeerde aanwijzingen geven

Hoe breng je de woorden nou over? Want je mag niet zomaar het woord noemen en je mag ook niet een deel van een woord uit het veld gebruiken.

Dat doe je dus door codes.

Een code bestaat uit 1 woord en 1 getal. Bijvoorbeeld: geweer 2. Je team weet nu dat ze twee woorden moeten kiezen die iets te maken hebben met een geweer. In het voorbeeld hierboven zijn dat: schot en hagel.

Zijn dat de woorden die bij jouw kleur horen? Mooi zo, dan leg je daar een rode of blauwe spion op, afhankelijk van de kleur van je team. Is het van de kleur van de tegenstander? Jammer dan! Je hebt een woord weggegeven, dus hún kleur komt erop én je bent je beurt kwijt.

Het kan ook een bruin vlakje zijn op de sleutel. Dat is een onschuldige omstander. Die heeft er niks mee te maken. Je legt er een bruin kaartje op en het andere team neemt de beurt over.

Gevaarlijker is het zwarte vlakje: de huurmoordenaar. Noemt je team het woord dat daaronder ligt, dan is het hele spel meteen afgelopen!

Je brein draait op volle toeren

Natuurlijk kan je ervoor kiezen om 1 synoniem per keer te geven. Dat geeft wat veiligheid, want je kan heel specifieke woorden kiezen. Maar het gaat er in het spel om welk team als eerste alle woorden heeft afgedekt. Daarom wil je liefst met 1 codewoord zoveel mogelijk uit het veld bedekken. Ons is het een keer gelukt met 4 woorden. Dat is nog steeds het record hier thuis.

Je bent dus constant synoniemen aan het zoeken, verbanden aan het bekijken én die controleer je ook weer. Vaak is het namelijk zo dat je een supergoed codewoord hebt gevonden, maar dan blijkt een woord van de tegenstander daar ook onderdeel van uit te maken.

Kies een variant

Codenames is populair en heeft daardoor verschillende varianten gekregen. Zo is er Codenames Pictures. Als je dacht dat woorden moeilijk waren….. Ik vind deze variant heel pittig!

Er is een Codenames speciaal voor twee personen waarbij je missies hebt: Codenames Duet. De missies zijn uitdagingen om bijvoorbeeld binnen 8 stappen alle woorden te raden. Als je meestal met 2 personen speelt, raad ik je deze aan.

Er is ook een Codenames Disney Family Edition. Dit is een variant in het Engels waarin je speelt met een speelveld van 4 x 4 kaarten.

Speel je het spel met een grotere groep dan is het handig als iedereen de kaarten goed kan zien. Daarom is er van alle varianten een XXL-editie gemaakt.

Wil je nog meer inspiratie? Kijk dan hier voor de complete A-Z (ja, nu nog niet natuurlijk 😉 de lijst groeit en is compleet op 1 december. Net op tijd om nog wat last minute inkopen te doen!)

Algemene informatie over Codenames:

  • aantal spelers: 2 of 2 teams (voor de 2-spelervariant heeft het basisspel extra spelregels)
  • tijd: op de doos staat 15 minuten, mijn ervaring is dat je wel wat langer nodig hebt. Reken op 30 tot 45 minuten.
  • vanaf: op de doos staat 10+, maar jonger kan makkelijk. Je kan dan bijvoorbeeld een vierkant neerleggen en bespreken welke woorden de kinderen niet kennen. Die woorden vervang je door nieuwe kaarten.

In deze blog staan affiliate-links.

Dit artikel delen: