Aftellen tot december met 26 gave spellen – C = Codenames

De feestdagen komen eraan! De tijd om goed gezelschap op te zoeken, bij te praten én spellen te spelen! Zoek je nog een origineel cadeau voor onder boom? Ik geef je 26 tips voor een spel.

De C van Codenames

Codenames is een taalspel én een partygame én een denkspel. Dus eigenlijk geef je dire spellen in een! Bovendien kan je het zowel met z’n tweetjes als met een grotere groep spelen. Erg handig om in huis te hebben.

Het thema van het spel is The Secret Service, ofwel de geheime dienst waarvoor spionnen in code met elkaar moeten communiceren. Het gaat daarbij niet alleen om de slimste code, maar ook om een code die in een keer de meeste informatie geeft.

25 codes, wat spionnen en 1 sleutel

In Codenames zitten 200 kaartjes die dubbel bedrukt zijn met random woorden. Dat betekent dus dat je 400 woorden tot je beschikking hebt! Per spel kies je zonder te kijken 25 kaarten en leg je die in een vierkant van 5 bij 5 op tafel.

Dit vierkant is je speelveld en dat is dus elke keer anders. Omdat er zoveel woorden in het spel zitten, zijn er eindeloos veel combinaties mogelijk. Dat geeft elk spel een nieuwe uitdaging.

Maak twee teams (team rood en team blauw) en kies per team 1 hoofd van de geheime dienst. Aan de twee hoofden van het team de taak om de codes over te brengen naar de rest van hun team. 

Die codes staan op een van de 40 sleutelkaarten die eruit zien als een schaakbord met in totaal 24 rode, blauwe en bruine vlakken én 1 zwart vlak. Deze sleutel zet je in een standaard, waarmee je direct de boven- en onderkant bepaalt.

Er is per spel 1 sleutelkaart. Alleen de hoofden van de geheime dienst mogen die zien. Zou je de sleutelkaart naast het 5 x 5 bod neerleggen, dan komt ieder vlakje overeen met een kleur.

Het hoofd van het rode team moet zorgen dat haar team alle woorden raadt die gelijk vallen met een rood vakje. Het hoofd van het blauwe team moet alle blauwe woorden overbrengen.

Gecodeerd aanwijzingen geven

Hoe breng je de woorden nou over? Want je mag niet zomaar het woord noemen en je mag ook niet een deel van een woord uit het veld gebruiken.

Dat doe je dus door codes. 

Een code bestaat uit 1 woord en 1 getal. Bijvoorbeeld: geweertwee. Je team weet nu dat ze twee woorden moeten kiezen die iets te maken hebben met een geweer. Bijvoorbeeld: schot en hagel.

Zijn dat de woorden die bij jouw kleur horen? Mooi zij! Je mag daar nu een rode of blauwe spion op leggen, afhankelijk van de kleur van je team. Is het van de kleur van de tegenstander? Jammer dan! Je hebt een woord weggegeven, dus hun kleur komt erop én je bent je beurt kwijt.

Het kan ook een bruin vakje zijn. Dat is een onschuldige omstander. Die heeft er niks mee te maken. Je hebt dus geen punten weggegeven, maar je hebt zelf ook niks gewonnen. Je legt er een bruin kaartje op en het andere team neemt de beurt over.

Gevaarlijker is het zwarte vlakje: de huurmoordenaar. Noemt je team het woord dat daaronder ligt, dan is het hele spel direct afgelopen. Einde oefening!

 

Je brein draait op volle toeren

Natuurlijk kan je ervoor kiezen om 1 synoniem per keer te geven. Dat geeft wat veiligheid, want je kan heel specifiek woorden kiezen. Maar het gaat er in het spel om welk team als eerste alle woorden heeft afgedekt. Daarom wil je liefst met 1 codewoord zoveel mogelijk woorden in het veld bedekken. Ons is het een keer gelukt door 1 codewoord 4 woorden goed te raden! Dat is nog steeds het record hier thuis.

Je bent dus constant synoniemen aan het zoeken en verbanden aan het bedenken. Maar vergeet niet te controleren! Vaak is het namelijk zo dat je een supergoed codewoord hebt gevonden, maar dan blijkt een woord van de tegenstander daar ook onderdeel van uit te maken. En je wilt natuurlijk geen woorden weggeven.

Kies een variant

Codenames is populair en heeft daardoor verschillende varianten gekregen. Zo is er Codenames Pictures, als je dacht dat woorden moeilijk waren…. Ik vind deze variant heel pittig. Ook is er Codenames Duet, speciaal voor 2 personen. Er is een Codenames Disney Family Edition, Codenames The Simpsons…. En leuk voor op school: een Codenames XXL en een Codenames Engelse editie.

Wil je meer inspiratie voor mooie, leuke, grappige en originele spellen? Kijk dan hier voor het complete A-Z voor de feestdagen. Je hebt nog genoeg tijd om cadeaus te kopen die straks indruk maken! Koop je via een link in deze review dan steun je ook nog eens Pen & Pion!

Algemene informatie over Codenames

  • aantal spelers: 2, 4 of in 2 teams (voor de 2-spelervariant heeft het basisspel extra spelregels)
  • tijd: op de doos staat 15 minuten, mijn ervaring is dat je wel wat langer nodig hebt. Reken op 30 – 45 minuten
  • vanaf: op de doos staat 10+ maar jonger kan makkelijk. Je kan bijvoorbeeld een vierkant leggen en eerste bespreken welke woorden de kinderen wel/niet kennen. Die woorden vervang je door andere kaarten. Ook kunnen jongere kinderen meedoen met een team.
  • prijs van het basisspel: € 22,49 (update najaar 2022)

In deze blog vind je affiliate-links

Dit artikel delen: