Aftellen tot december met 26 gave spellen – D = Drop it

De decembermaand komt eraan! De maand om goed gezelschap op te zoeken, lekker te eten, te drinken, bij te praten en spellen te spelen! In de 26 dagen tot december geef ik je elke dag en spelidee: 26 letters om inspiratie op te doen voor leuke sinterklaascadeautjes en/of lieve kerstattenties.

D = Drop it

Waarom Drop it?

Drop it is een spel dat niet zo veel aandacht heeft gekregen, terwijl het dat wel verdient. Het is de grotere broer/zus van Vier op een Rij.

Drop it kan je met 4 personen spelen en iedere keer dat je een vorm inwerpt, verandert alles. Zoals mijn zoon zei: ‘Zo, dit is een stuk moeilijker dan het lijkt’.

Tegelijkertijd zijn de spelregels hartstikke eenvoudig, waardoor je Drop it makkelijk even tussendoor speelt.

Vorm, kleur, rand en hoogte

Iedere speler kiest een kleur en krijgt daar alle vormen van. Om de beurt gooien de spelers dan een vorm in de schacht. Daarbij zijn een aantal regels belangrijk:

  • het speelstuk raakt niet dezelfde vorm
  • het speelstuk raakt niet dezelfde kleur
  • het speelstuk raakt aan de zijkant en onderkant niet de rand met dezelfde vorm (of kleur)
  • het speelstuk komt niet boven de schacht uit

En dat maakt Drop it een stuk ingewikkelder dan Vier op een Rij! Want het is echt puzzelen welke vorm je erin gooit.

Bovendien gaat alles ook nog eens bewegen door een nieuw speelstuk. Het kan dus zomaar zijn dat je goed uitgedachte zet een heel ander effect heeft dan jij verwachtte!

Punten voor verdieping en cirkels

Heb jij je speelstuk in de schacht gegooid, dan kijk je met elkaar of ‘ie aan de regels voldoet. Is dat het geval? Gefeliciteerd, je krijgt punten.

Die punten bepaal je door:

  • de verdieping waar de bovenkant van dat speelstuk zich bevindt. De verdiepingen zijn de lijnen op de schacht. Verdieping 1 = 1 punt, 2 = 2 en zo verder.
  • de bonuscirkels die het speelstuk beslaat. Als je goed op de schacht kijkt (op de foto zie je het niet), zie je een cirkels in drie maten: klein, midden en groot. Een kleine cirkel is 1 punt, midden 2 en een grote cirkel geeft 3 punten.

Op het scorebord hou je de punten bij. Je kan ervoor kiezen om jokers te gebruiken in het spel. Een joker zet je in voor 1 van de punten waar je speelstuk niet aan voldoet, zodat je toch punten mag tellen.

Vooraf bepaal je of je de randen met vormen of kleuren in de schacht steekt. Wij hebben Drop it gespeeld op vorm, maar ik denk dat kleuren net zo moeilijk is. Wil je het spel iets makkelijker maken, kies er dan voor om alleen de zijdelen te gebruiken en niet de voetstukdelen.

Of je kiest ervoor de zijkant en voetstukken helemaal te negeren en spreekt bijvoorbeeld af om alleen maar niet dezelfde vorm naast elkaar te doen. Drop it is verrassend genoeg, dus het is leuk om het eerst eens regelloos te ervaren.

Wil je nog meer inspiratie? Kijk dan hier voor de complete A-Z (ja, nu nog niet natuurlijk 😉 de lijst groeit en is compleet op 1 december. Net op tijd om nog wat lastminute inkopen te doen!)

Algemene informatie over Drop it:

  • aantal spelers: 2 tot 4 spelers (of speel in teams) En waarom zou je dit niet alleen kunnen spelen?
  • tijd: op de doos staat 30 minuten, wij speelden het in een kwartiertje. Je bepaalt zelf tot welke score je wilt gaan.
  • vanaf: op de doos staat 8 + ik denk dat jongere kinderen dit ook al kunnen. Zeker als je flexibel bent met de regels.
  • prijs: € 29,95

In deze blog vind je affiliatie-links.

Dit artikel delen: