Aftellen tot december met 26 gave spellen – F = Flash Point

inspiratie, samenwerken

De decembermaand komt eraan! De maand om goed gezelschap op te zoeken, lekker te eten, te drinken, bij te praten en spellen te spelen! In de 26 dagen tot december geef ik je elke dag een spelidee: 26 letters om inspiratie op te doen voor leuke sinterklaascadeautjes en/of lieve kerstattenties.

F = Flashpoint

Waarom Flash Point?

In Flash Point ben je lid van een brandweerteam dat in actie komt om een grote brand te blussen. Iedere speler krijgt een rol in het team. Samen zorgen jullie ervoor dat je het vuur onder controle houdt en de slachtoffers uit het huis redt.

Heb je altijd al willen voelen hoe het is om dokter / commandant / verkenner / gaspakdrager / specialist gevaarlijke stoffen / mannetjesputter / reddingsspecialist of brandspuitbediener te zijn? En vind je het leuk om samen te werken? Zet dan Flash Point op je verlanglijstje.

Verplaatsen, blussen, redden

In de spelregels wordt heel overzichtelijk aangegeven hoe je het spelbord inricht voor een eerste speelronde.

In een beurt heeft een speler in principe 4 actiepunten te besteden. De ene actie kost echter meer punten dan de ander, dus denk er goed over na! Wil je bijvoorbeeld naar een veld op het speelbord waar geen vuur is dan kost je dat 1 actiepunt. Wil je naar een veld waar vuur is dan kost dat 2 actiepunten. Op een handige overzichtskaart staat welke acties je mag doen en wat die kosten.

Iedere rol heeft daarnaast zijn leuke extraatjes (of uitdagingen). Zo heeft de reddingsspecialist 3 extra actiepunten om te bewegen. Maar ze betaalt de dubbele hoeveelheid actiepunten voor het blussen van rook en vuur.

Omdat je in je eigen beurt niet alles op kan lossen, is het zo belangrijk te overleggen. De ene speler kan zaken voorbereiden voor de volgende speler. Je kan bijvoorbeeld een deur openen (1 actiepunt), waardoor je medespeler precies genoeg acties heeft om een slachtoffer te redden (2 actiepunten).

Na je acties rol je de twee dobbelstenen die samen een coördinaat aangeven. Op die coördinaat op het spelbord breidt het vuur zich uit.

Waar rook is, is vuur! Lagen er op die plek al twee rookfiches dan wordt het vuur ( rook + rook = vuur). Lag er al vuur? Dan volgt een explosie, waardoor er in meer ruimtes vuur ontstaat en de muren van het huis beschadigen.

Flash Point is een race tegen het vuur. Jullie hebben gewonnen als je 7 slachtoffers hebt gered. Jullie hebben niet gewonnen als het huis instort of als er 4 of meer slachtoffers vermist zijn.

Heb je door Flash Point de smaak te pakken gekregen van coöperatieve spellen? Ik verzamelde er meer dan 10 in dit overzicht.

Toe aan (nog) meer uitdaging?

Flash Point heeft twee uitbreidingen. Bij beide uitbreidingen heb je het basisspel nodig.

Wil je nog meer inspiratie? Kijk dan hier voor de complete A – Z. Op 1 december helemaal compleet, zodat je nog snel last minute inkopen kunt doen!

Algemene informatie over Flash Point:

  • aantal spelers: 2 – 6 spelers
  • tijd: op de doos staat 45 minuten, maar reken op een uur. Zeker de eerste keer is het echt uitzoeken wat mag, welke acties iedere persoon mag doen etc.
  • vanaf: op de doos staat 10 jaar, bij een coöperatief kan je vaak ook met jongere kinderen spelen: je hebt de mogelijkheid om te overleggen en elkaar advies te geven. Ik heb de familievariant van het spel met kinderen van 8 jaar gespeeld.
  • prijs: € 48,95 (dit is de Engelstalige versie bij Bol.com)

In deze blog staan affiliate-links.

Dit artikel delen:

inspiratie

Z = Zoomaka

De Z is ook van zzzzoveel onbekende spellen te ontdekken. In dit Zweedse kaartspel bouw je je eigen dierentuin. Onder gratis downloads vind je de Nederlandstalige hulpkaartjes voor Zoomaka.