Aftellen tot december met 26 gave spellen – F = Flash Point

inspiratie, samenwerken

De feestdagen komen eraan! De tijd om goed gezelschap op te zoeken, bij te praten én spellen te spelen! Zoek je nog een origineel cadeau voor onder boom? Ik geef je 26 tips voor een spel.

De F van Flash Point

In Flashpoint ben je lid van een brandweerteam dat in actie komt om een grote brand te blussen. Iedere speler krijgt een rol in het team. Samen zorgen jullie ervoor dat het vuur onder controle komt en de slachtoffers uit het huis worden gered.

Heb je altijd al willen voelen hoe het is om dokter / commandant / verkenner / gaspakdrager / specialist gevaarlijke stoffen / mannetjesputter / reddingsspecialist of brandspuitbediener te zijn? En vind je het leuk om samen te werken? Zet dan Flash Point op je verlanglijstje.

Verplaatsen, blussen, redden

In de spelregels wordt heel overzichtelijk aangegeven hoe je het spelbord inricht voor de eerste speelronde.

Om de beurt heeft een speler 4 actiepunten te besteden. De ene actie kost meer actiepunten dan de ander, dus je mag niet automatisch vier acties doen. Wil je bijvoorbeeld naar een veld op het speelbord waar geen vuur is, dan kost je dat 1 actiepunt. Wil je juist wel naar een veld waar vuur is (om het te blussen) dan kost het je 2 actiepunten. Op een handige overzichtskaart staat welke acties je mag doen en wat die kosten.

Iedere rol heeft daarnaast zijn leuke extraatjes (of: uitdagingen). Zo heeft de reddingsspecialist 3 extra actiepunten om over het bord te bewegen. Maar ze betaalt daarentegen de dubbele hoeveelheid actiepunten voor het blussen van rook en vuur.

Communicatie is key

Omdat je in je eigen beurt niet alles op kan lossen, is het zo enorm belangrijk om te overleggen. De ene speler kan zaken voorbereiden voor de volgende speler. Jij kan bijvoorbeeld een deur openen (1 actiepunt) waardoor je medespeler precies genoeg acties heeft om een slachtoffer te redden (2 actiepunten).

Na je acties rol je de twee dobbelsteen die samen een coördinaat op het bord aangeven. Op die coördinaat breidt het vuur zich uit.

Lagen er op die plek al twee rookfiches dan wordt het vuur (rook + rook = vuur). Lag er al vuur? Dan volgt een explosie, waardoor er in meer ruimtes vuur ontstaat en de muren van het huis beschadigen.

De kracht van samenwerking

Flash Point is een race tegen het vuur die jullie alleen kunnen winnen door samen te werken. Iedere rol is belangrijk en levert een bijdrage. Jullie hebben gewonnen als je 7 slachtoffers hebt gered. Jullie hebben helaas niet gewonnen als het huis instort of als 4 of meer slachtoffers vermist zijn. Goede reden om het spel nog een keer op tafel te zetten en het weer te proberen!

Door Flash Point de smaak te pakken gekregen van coöperatieve spellen? Ik verzamelde er meer dan 10 in dit overzicht. Genoeg keus om je collectie uit te breiden.

Toe aan (nog) meer uitdaging

Flash Point heeft twee uitbreidingen. Bij beide uitbreidingen heb je het basisspel nodig:

Wil je meer inspiratie voor mooie, leuke, grappige en originele spellen? Kijk dan hier voor het complete A-Z voor de feestdagen. Je hebt nog genoeg tijd om cadeaus te kopen die straks indruk maken! Koop je via een link in deze review dan steun je ook nog eens Pen & Pion!

Algemene informatie over Flashpoint

  • aantal spelers: 2 – 6
  • tijd: zeker 45 minuten, reken op een uur. Zeker bij de eerste keer spelen is het uitzoeken wat mag, welke acties iedere persoon mag doen etc.
  • vanaf: op de doos staat 10 jaar, maar een coöperatief spel kan je vaak ook met jongere kinderen spelen: je hebt de mogelijkheid om te overleggen en elkaar advies te geven. Ik heb de familievariant van het spel met kinderen van 8 jaar gespeeld.
  • prijs van het basisspel: € 50,37 (update najaar 2022, Duitse versie)

In deze blog vind je affiliate-links

Dit artikel delen: