Aftellen tot december met 26 gave spellen – G = Grimm Forest

De feestdagen komen eraan! De tijd om goed gezelschap op te zoeken, bij te praten én spellen te spelen! Zoek je nog een origineel cadeau voor onder boom? Ik geef je 26 tips voor een spel.

De G van Grimm Forest

De sprookjes van de gebroeders Grimm blijven actueel! In dit spel helpen de sprookjesfiguren je om je tegenstanders dwars te zitten en om zelf als eerste drie huisjes te bouwen. Of die nou van stro, hout of steen zijn, maakt niet uit. Als je ze maar af hebt voordat de grote boze wolf langskomt om te om te blazen.

Toen ik deze blog twee jaar geleden schreef, was Grimm Forest net op de markt en binnen de spellenwereld heel populair. Het was (en is!) ook nog steeds een van mijn favorieten: de regels zijn vrij simpel, het spel ziet er prachtig uit en geeft enorm veel interactie. Het is een aanwinst voor je spellenkast! Maar, hoe snel het kan gaan met spellen: inmiddels is Grimm Forest niet meer zo makkelijk te krijgen. Online vond ik het nog voor je:

Kiezen, kopen, bouwen

Het doel is drie huisjes te bouwen en daarvoor heb je grondstoffen nodig. Grimm Forest draait om het verzamelen van die grondstoffen. En het prettige is: dat gaat heel gestructureerd. Je speelt het spel steeds in twee fases die heel overzichtelijk op een apart kaartje staan voor iedere speler.

Eerst kies je (in het geheim) op welke locatie je jouw grondstoffen gaat halen. Dan draait iedereen haar kaart om en ga je met je pion naar die locatie. Sta je er allen? Dan krijg je alle grondstoffen. Sta je er met meerdere spelers? Dan moet je de grondstoffen verdelen. Tot zover fase 1. 

In fase 2 mogen de spelers om de beurt twee acties uitvoeren. Je mag bijvoorbeeld voor 1 actie een deel van een huisje bouwen. Prima keuze, want elk stukje huis brengt je dichter bij de overwinning.

Stuur de Grote Boze Wolf erop af!

Tijdens het spel verzamel je fabelkaarten en vriendkaarten. Dat zijn kaarten die je helpen en/of waarmee je je medespelers enorm in de weg kan zitten.

Een fabelkaart speel je in fase 1. Zodra iedereen in het geheim een locatie heeft gekozen, speel jij je fabelkaart. Daarmee kan je locatiekaarten van tegenstanders wisselen of je stuurt bijvoorbeeld de Grote Boze Wolf naar een locatie waar hij alle voorraden vernietigt.

Vrienden voor het leven?

Vriendkaarten trek je in fase 2 en deze gebonden aan 1 speler. Je mag altijd maar 1 vriendkaart naast je speelbord hebben liggen.

Sommige vriendkaarten zijn enorm sterk en geven de speler bijvoorbeeld elke ronde extra grondstoffen of een extra actie. Natuurlijk wil je die vriendkaart bij je tegenstander weg hebben! Elke keer als jij een vriendkaart trekt, moet je de afweging maken of je die kaart zelf wilt houden of bij een ander neerlegt. Moeilijke beslissing!

Door de fabel- en vriendkaarten strategisch te spelen, kan je het spel lekker manipuleren. 

En het leuke is dat de acties van de kaarten ook echt gelinkt zijn aan de sprookjes die erop staan. Zo mag je met Alladin als vriend elke ronde hardop  zeggen of je denkt alleen of samen op een locatie te staan. Komt je voorspelling uit, dan mag je extra grondstoffen pakken.

Wil je meer inspiratie voor mooie, leuke, grappige en originele spellen? Kijk dan hier voor het complete A-Z voor de feestdagen. Je hebt nog genoeg tijd om cadeaus te kopen die straks indruk maken! Koop je via een link in deze review dan steun je ook nog eens Pen & Pion!

Algemene informatie over Grimm Forest

  • aantal spelers: 2 – 4, met meer dan 2 spelers is het wel leuker, omdat er dan meer dynamiek is. De fabelkaarten zetten dan bijvoorbeeld veel meer op z’n kop dan bij 2 spelers.
  • tijd: 40 – 60 minuten
  • vanaf: op de doos staat 14+, maar ook met kinderen van een jaar of 9/10 kan je dit al spelen. Voorwaarde is dat je wat Engels beheerst omdat de friends- en fabelkaarten Engels zijn.
  • prijs van het basisspel: € 60,85 (update najaar 2022)

In deze blog vind je affiliate-links

Dit artikel delen: