Aftellen tot december met 26 gave spellen – G = Grimm Forest

inspiratie

De decembermaand komt eraan! De maand om goed gezelschap op te zoeken, lekker te eten, te drinken, bij te praten en spellen te spelen! In de 26 dagen tot december geef ik je elke dag een spelidee: 26 letters om inspiratie op te doen voor leuke sinterklaascadeautjes en/of lieve kerstattenties.

G van Grimm Forest met onderdelen van het spel
G = Grimm Forest

Waarom Grimm Forest?

Grimm Forest is mijn persoonlijke favoriet! De regels zijn vrij simpel, het spel ziet er prachtig uit en het is een trip down het sprookjesland van de gebroeders Grimm.

Wanneer kan je als volwassene nou nog een rieten, houten of stenen huisje bouwen voor de drie biggetjes? Grimm Forest is een ontspannen spel waarbij je jouw sprookjesfiguren inzet om je medespelers flink dwars te zitten.

Grimm Forest is niet alleen heel mooi (op een foto zie je het niet goed, als je de kans krijgt moet je het spel eens in het echt bekijken) maar heeft ook een serieus, volwassen spelsysteem. Zo’n spel is meestal alleen te krijgen bij de gespecialiseerde spellenwinkel, dus ik was aangenaam verrast dat het ook online te bestellen is.

Speelbord van Grimm Forest
Je speelbord…. hier met een compleet rieten huis, een half houten huis en de bodem van een stenen huis.

Kiezen, kopen, bouwen

Het doel is drie huisje te bouwen en daarvoor heb je grondstoffen nodig. Grimm Forest draait om het verzamelen van die grondstoffen. En het prettige is: dat gaat heel gestructureerd. Je speelt het spel steeds in twee fases die heel overzichtelijk op een kaart staan voor iedere speler.

Eerst kies je in het geheim op welke locatie je jouw grondstoffen gaat halen. Dan draait iedereen haar kaart om en ga je met je pion naar die locatie. Sta je er alleen? Dan krijg je alle grondstoffen. Sta je er met meerdere spelers? Dan moet je de grondstoffen verdelen. Tot zover fase 1.

In fase 2 mogen de spelers om de beurt twee acties uitvoeren. Je mag bijvoorbeeld van 1 actie een deel van een huisje bouwen. Prima keuze, want elk stukje huis brengt je dichterbij de overwinning.

Je sprookjesvrienden kunnen je aan de overwinning helpen

Tijdens het spel verzamel je fabelkaarten en vriendkaarten. Dat zijn kaarten die je helpen en/of waarmee je je medespelers enorm in de weg kan zitten.

Een fabelkaart speel je in fase 1. Zodra iedereen in het geheim een locatie heeft gekozen, speel jij je fabelkaart. Daarmee kan je locatiekaarten van tegenstanders wisselen of je stuurt de Grote Boze Wolf naar een locatie waar hij alle voorraden vernietigt.

Vriendkaarten trek je in fase 2 en deze zijn gebonden aan 1 speler. Je mag altijd maar 1 vriendkaart naast je speelbord hebben liggen.

Sommige vriendkaarten zijn enorm sterk en geven de speler bijvoorbeeld extra grondstoffen of een extra actie. Natuurlijk wil je die vriend bij je tegenspeler weg hebben! Elke keer als jij een vriendkaart trekt, moet je de afweging maken of je die kaart zelf wilt houden of bij een ander wilt neerleggen. Moeilijk!

Door de fabel- en vriendkaarten strategisch te spelen, kan je het spel lekker manipuleren.

En het leuke is dat de acties van de kaarten ook echt gelinkt zijn aan de sprookjes die erop staan. Zo mag je met Alladin als vriend elke ronde hardop zeggen of je denkt dat je alleen of samen op een locatie staat. Komt je voorspelling uit, dan mag je een extra grondstof pakken.

Wil je nog meer inspiratie? Kijk dan hier voor de complete A – Z. Op 1 december helemaal compleet, zodat je nog snel last minute inkopen kunt doen!

Algemene informatie over Grimm Forest:

  • aantal spelers: 2 – 4 met meer spelers is het spel wel leuker, omdat er dan meer dynamiek is. De fabelkaarten zetten dan bijvoorbeeld veel meer op z’n kop dan bij 2 personen.
  • tijd: 40 – 60 minuten
  • vanaf: op de doos staat 14+, maar ook met kinderen van een jaar of 9/10 kan je dit al spelen. Voorwaarde is dat je wat Engels beheerst omdat de tekst op de friends- en fabelkaarten in het Engels is.
  • prijs: € 55,99 Dit is prijzig, maar je krijgt ook waar voor je geld met mooie materialen en miniaturen.

In dit artikel staan affiliate-links

Dit artikel delen:

inspiratie

Z = Zoomaka

De Z is ook van zzzzoveel onbekende spellen te ontdekken. In dit Zweedse kaartspel bouw je je eigen dierentuin. Onder gratis downloads vind je de Nederlandstalige hulpkaartjes voor Zoomaka.

inspiratie

Y = Yamataï

Y = Yamataï ziet er prachtig uit en laat je hersenen kraken. En pittig bordspel voor 2-4 personen.