Aftellen tot december met 26 gave spellen – H = Hanabi

inspiratie, samenwerken

De decembermaand komt eraan! De maand om goed gezelschap op te zoeken, lekker te eten, te drinken, bij te praten en spellen te spelen! In de 26 dagen tot december geef ik je elke dag een spelidee: 26 letters om inspiratie op te doen voor leuke sinterklaascadeautjes en/of lieve kerstattenties.

H van Hanabi
H = Hanabi

Waarom Hanabi?

Hanabi is een gekmakend coöperatief kaartspel voor de hele familie. Samen moet je kaarten op volgorde leggen om een mooi vuurwerk te maken. Het probleem is: je ziet je eigen kaarten niet!

In je beurt maak je steeds de afweging of je een van je medespelers een hint geeft of je je eigen hand aanvult.

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet

Bij Hanabi zie je alleen de grijze achterkant van je speelkaarten. Jouw medespelers zien wat echt belangrijk is: de voorkant.

Die voorkant bestaat uit een van de vijf kleuren: rood, groen, geel, blauw en wit + een getal tussen 1 en 5. Het vuurwerk dat jullie samen moeten bouwen bestaat uit rijtjes van dezelfde kleur en die optellen van 1 naar 5.

Hoe krijg je dat voor elkaar als je je eigen kaarten niet mag zien? Nou, je medespelers mogen je in hun beurt 1 hint geven. Die mag gaan óf over de kleur óf over een getal.

Ze mogen bijvoorbeeld zeggen: je hebt 2 drieën. En dan mogen ze die ook aanwijzen. Ze mogen ook zeggen: je hebt drie gele kaarten, deze en deze. Wat ze niet mogen zeggen: je hebt een gele vier, dat is deze kaart. Zo krijg je steeds stukjes informatie die je met elkaar moet combineren.

Rijtje vuurwerk Hanabi

Als je zeker weet welke kaart je hebt, kan je die in je beurt neerleggen. Natuurlijk alleen als die in rij past: jullie leggen altijd eerst een 1 neer, dan een 2, dan een 3 et cetera. Je kan aan verschillende kleuren tegelijk bouwen.

Soms heb je kaarten in je hand waar je niks meer aan hebt. Die kan je gebruiken om nieuwe kaarten van de stapel te pakken. Als je een kaart aflegt, leg je 1 van de 8 hintfiches in het doosje en pak je een nieuwe kaart. Zijn de 8 fiches op dan kan je dus ook geen nieuwe kaart pakken.

Maar mag je een nieuwe kaart pakken, let dan goed op! Voor je het weet draai je hem namelijk om om te bekijken. Hé, wat doe je nou! Dat mag dus niet bij Hanabi!

Ben je toe aan wat extra uitdaging? Schud dan ook de regenboogkaarten door het spel. Aan het eind van het spel krijgen jullie bepaalt het aantal punten hoe goed jullie vuurwerkspektakel is.

Wil je nog meer inspiratie? Kijk dan hier voor de complete A – Z. Op 1 december helemaal compleet, zodat je nog snel last minute inkopen kunt doen!

Algemene informatie over Hanabi:

  • aantal spelers: 2 – 5
  • tijd: 30 minuten
  • vanaf: op de doos staat 8+ Het spel is taalonafhankelijk en de cijfers gaan van 1 t/m 5, bovendien gaat het bij dit spel vooral op een goed geheugen en slim informatie combineren. Misschien dat het daardoor voor sommige jongere kinderen ook al een leuke uitdaging is.
  • prijs: € 15,95

Heb je door Hanabi de smaak te pakken gekregen van coöperatieve spellen? Ik verzamelde er meer dan 10 in dit overzicht.


In dit artikel staan affiliate-links

Dit artikel delen:

inspiratie

Z = Zoomaka

De Z is ook van zzzzoveel onbekende spellen te ontdekken. In dit Zweedse kaartspel bouw je je eigen dierentuin. Onder gratis downloads vind je de Nederlandstalige hulpkaartjes voor Zoomaka.