Aftellen tot december met 26 gave spellen – H = Hanabi

De feestdagen komen eraan! De tijd om goed gezelschap op te zoeken, bij te praten én spellen te spelen! Zoek je nog een origineel cadeau voor onder boom? Ik geef je 26 tips voor een spel.

De H van Hanabi

Hanabi is een gekmakend coöperatief kaartspel voor de hele familie. Samen moet je kaarten op volgorde leggen om een mooi vuurwerk te maken. Het probleem is: je ziet je eigen kaarten niet!

Je medespelers geven je tips zodat jij kunt achterhalen welke kaarten je in je hand hebt. In je beurt maak je steeds de afweging of je een van je medespelers een hint geeft of dat ervoor je kiest een kaart in je hand te vernieuwen.

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet

Bij Hanabi zie je alleen de grijze achterkant van je speelkaarten. Jouw medespelers zien wat echt belangrijk is: de voorkant.

Die voorkant bestaat uit een van de vijf kleuren: rood, groen, geel, blauw en wit + een getal tussen de 1 en 5. Het vuurwerk dat jullie samen bouwen, moet uit rijtjes bestaan van dezelfde kleur en in oplopende volgorde van 1, 2 naar 5 als laatste.

Hoe krijg je dat voor elkaar als je je eigen kaarten niet mag zien? Nou, je medespelers mogen je in hun beurt één hint geven. Die mag gaan óf over de kleur óf over het getal.

Ze mogen bijvoorbeeld zeggen: je hebt 2 drieën. En dan mogen ze die ook aanwijzen, zodat jij weet waar je ze in je hand hebt. Ze mogen ook zeggen: ‘je hebt drie gele kaarten’ (en dan aanwijzen). Let op: je moet altijd alles noemen van een eenheid. Dus als je 4 drieën hebt, mag je niet zeggen: je hebt 2 drieën. Wat je ook niet mag zeggen: je hebt een gele 4, dat is deze kaart. Dat is te veel informatie.

Zo krijg je steeds stukjes informatie die je met elkaar moet combineren. Als je zeker weet dat je een groene 1 hebt, leg je die op tafel en maak jij het begin van het groene vuurwerk. 

Je mag 8 hints geven

Die hints van je medespelers zijn fijn, maar je kan ze niet eindeloos geven. Jullie hebben namelijk 8 hintfiches. Iedere keer als iemand een hint geeft, leg je een fiche in het doosje. Zijn de fiches op… tja… dan kan je dus geen hint meer geven. Door kaarten uit je hand af te leggen (dus niet aan het vuurwerk, maar op de aflegstapel) verdien je weer een hintfiche voor de pot.

Het kan handig zijn om een kaart af te leggen en een nieuwe te pakken. Je mag namelijk van elke kleur maar 1 rij maken. Ook mag je van die kleur elk getal maar een keer neerleggen. Als jij dus nog een witte 1 in je hand hebt en die ligt er al… daar heb je niks meer aan. Ruilen die handel! Maar let goed op! Voor je het weet, pak je een kaart en draai je hem om om te bekijken. Dat mag dus niet!! Als je Hanabi een keer speelt, zal je merken hoe automatisch je zoiets doet. Ook goed voor je brein om te oefenen!

Heb je door Hanabi de smaak te pakken gekregen van coöperatieve spellen? Ik verzamelde er meer dan 10 in dit overzicht.

Wil je meer inspiratie voor mooie, leuke, grappige en originele spellen? Kijk dan hier voor het complete A-Z voor de feestdagen. Je hebt nog genoeg tijd om cadeaus te kopen die straks indruk maken! Koop je via een link in deze review dan steun je ook nog eens Pen & Pion!

Algemene informatie over HANABI

  • aantal spelers: 2 – 5
  • tijd: 30 minuten
  • vanaf: op de doos staat 8+, maar het spel is taalonafhankelijk en de cijfers gaan van 1 t/m 5. Bovendien gaat het bij dit spel vooral om een goed geheugen en slim informatie combineren. Het is ook een prima oefenspel om gericht informatie te geven. Bij iedere stap die je neemt, moet je goed nadenken.
  • prijs van het basisspel: € 14,95 (update najaar 2023)

Je vindt affiliatelinks in deze tekst. Als je via deze links het spel (of iets anders) aanschaft, steun je de website en het werk van Pen & Pion 🎲🧩♟️

Dit artikel delen: