Aftellen tot december met 26 gave spellen – J = Jaws

De decembermaand komt eraan! De maand om goed gezelschap te zoeken, lekker te eten, te drinken, bij te praten en spellen te spelen! In de 26 dagen tot december geef ik je elke dag een spelidee: 26 letters om inspiratie op te doen voor leuke sinterklaascadeautjes en/ of lieve kerstattenties.

Waarom Jaws?

Vooropgesteld dat haaien hele nuttige dieren zijn, is het monster uit de filmklassieker Jaws natuurlijk van een totaal andere categorie! Die moet verslagen! Ravensburger maakte van meerdere films een bordspel. Naast Jaws geven ze ook Back to the Future en Jurrasic Park als spel uit.

In Jaws herbeleef je de beroemde film. Je herkent het liefelijke badplaatsje Amity Island. Hoofdrolspelers Sherrif Martin Brody, zeebioloog Matt Hooper en de ruige visser Quint gaan op jacht naar de haai. Oh, en natuurlijk is er ook in het spel zelf ook een rol voor de haai die een kat- en muisspel speelt met zijn medespelers.

Een spel in 2 delen

Jaws is echt net een film, want je speelt het spel namelijk in 2 actes. In het eerste deel zwerft de haai in de wateren rond Amity Island. Een speler is de haai en verplaatst zich steeds in het geheim. Het doel van de haai is zoveel mogelijk badgasten te verorberen.

De andere spelers Brody, Hooper en Quint hebben ieder speciale acties die ze mogen uitvoeren. Samen proberen ze de haai te lokaliseren.

Act 1

Per ronde is altijd eerst de haai aan de beurt. De speler die de haai is, houdt in het geheim in een bijgeleverd boekje zijn acties bij: welke beweging hij maakt en hoeveel zwemmers hij heeft opgegeten. De haai heeft een aantal speciale kaarten waarmee hij bijvoorbeeld grotere afstanden mag zwemmen of waardoor beweginssensors hem niet opmerken.

Daarna overleggen Brody, Hooper en Quint hoe ze de jacht aan gaan pakken. De spelers met deze rollen werken samen. Ze bepalen gezamenlijk wie als eerste speelt en wie wat gaat doen. Iedere speler mag specifieke acties uitvoeren, dus het is belangrijk heel goed met elkaar te overleggen.

Act 1 is afgelopen als de haai 9 zwemmers uit zee heeft gehapt of als Brody, Hooper en Quint 2 tonnen aan de haai hebben vastgemaakt en hem daarmee hebben gevangen.

Act 2

Hiervoor draai je het speelbord om en zit je ineens op een boot (de Orca). De boot bestaat uit acht losse delen. Je begrijpt dat dat er langzaam steeds minder worden als de haai zijn zin krijgt.

Ook hier begint de haai een ronde en duikt ergens rond de boot op om later aan te vallen. Dit keer heeft de crew wapens tot hun beschikking en kunnen ze zich over de boot verplaatsen. Voordat ze tot de aanval overgaan, bespreken ze eerst hoe ze zich over de boot verspreiden en welk wapen ze kiezen. Ook hier weer goed overleggen dus!

De haai wint Act 2 als hij Brody, Hooper en Quint heeft geëlimineerd of als de boot volledig is vernield. De crew wint als ze de haai zodanig hebben verwond dat zijn Wound Tracker het laagte punt heeft bereikt.

Klinkt als een bloederig spelletje, maar is vooral veel tactiek en logisch nadenken. Dat alles met een flink portie sentiment voor die film uit 1975!

Wil je meer inspiratie voor mooie, leuke, grappige en originele spellen? Kijk dan hier voor het complete A-Z voor de feestdagen. Je hebt nog genoeg tijd om cadeaus te kopen die straks indruk maken! Koop je via een link in deze review dan steun je ook nog eens Pen & Pion!

Algemene informatie over Jaws

  • aantal spelers: 2 – 4
  • tijd: 60 minuten, maar je kan ook beslissen na act 1 te stoppen of een pauze in te lassen. De eerste act duurt ongeveer 20 – 30 minuten.
  • vanaf: op de doos staat 12+, maar zoon van 10 speelde met verve de rol van de haai. Omdat het een spel is waarin je samenwerkt, kan je het makkelijk met jongere kinderen doen. Laat ze alleen vooraf niet de film zelf zien 😆
  • prijs: vanaf € 37  (update najaar 2023)

Deze review is geüpdatet in november 2023. Je vindt affiliatelinks in deze tekst. Als je via deze links het spel (of iets anders) aanschaft, steun je de website en het werk van Pen & Pion 🎲🧩♟️

Dit artikel delen: