Aftellen tot december met 26 gave spellen – K = Karuba

De decembermaand komt eraan! De maand om goed gezelschap te zoeken, lekker te eten, te drinken, bij te praten en spellen te spelen! In de 26 dagen tot december geef ik je elke dag een spelidee: 26 letters om inspiratie op te doen voor leuke sinterklaascadeautjes en/of lieve kerstattenties.

K = Karuba

Waarom Karuba?

Karuba is een gemoedelijk puzzelspel voor de hele familie. Alle spelers starten met dezelfde opstelling. Ook de puzzelstukjes die ze neerleggen, zijn hetzelfde. Toch eindigt iedereen steeds met een ander bord, omdat iedereen zijn eigen weg naar de schat bepaalt.

Beetje rekenen tussendoor

In Karuba krijgt iedereen een speelbord met de onontgonnen jungle erop. Daar moeten vier avonturiers doorheen om kostbaarheden te verzamelen en uiteindelijk bij de tempel uit te komen.

Vooraf bepaal je samen waar de avonturiers en waar de tempels komen te staan. Op je speelbord ziet dat eruit als breedtegraden, net een echte kaart!

Een speler schudt alle tegels door elkaar en legt de ze daarna op zijn stapel. De andere spelers leggen de tegels netjes op volgorde om hun bord heen. De tegels zijn genummerd van 1 tot en met 36, dus kinderen zijn tussendoor stiekem met tellen en getalbegrip bezig.

De speler die de stapel tegels voor zich heeft, pakt de bovenste en leest het nummer voor. Alle spelers pakken de tegel met hetzelfde getal. Daarna mag je de tegel neerleggen op je spelbord. Dat neerleggen moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen, maar dat lees je in de spelregels. Het is in ieder geval flink puzzelen, want je wilt er op je kaart optimaal gebruik van maken.

Op sommige tegels staan diamanten en op andere staan goudklompjes. Heb je zo’n tegel neergelegd dan leg je het overeenkomstige steentje erop.

Het steentje ligt dan nog in de jungle en is nog niet van jou. Je mag het pas pakken als je met je avonturier op die tegel staat. Maar hoe kom je daar dan? Nou, dat doe je door een tegel niet neer te leggen, maar af te leggen. Bij elke tegel die je pakt, moet je steeds beslissen: gebruik ik deze voor mijn kaart of gebruik ik deze om te lopen. Het is allebei belangrijk en soms is het daardoor een moeilijke keuze.

Iedereen verdient onderweg punten en kan dat op verschillende manieren doen. Je krijgt de meeste punten als je als eerste bij de tempel komt, maar ook de tweede, derde en vierde krijgen overwinningspunten. Aan het eind zijn ook de goudklompjes en diamanten punten waard.

Als de laatste tegel ligt, ben je natuurlijk benieuwd naar de eindscore. En ook daar komt stiekem heel wat rekenen aan te pas, want je moet alle onderdelen bij elkaar optellen: de tempels + (x maal 2 punten voor de goudklompjes) + (x maal 1 punt voor de diamenten). Veel plezier!

Wil je meer informatie over superleuke decembercadeaus? Kijk dan hier voor inspiratie van A – Z. Begin december helemaal compleet, zodat je nog snel wat last minute inkopen kunt doen!

Algemene informatie over Karuba:

  • aantal spelers: 2 – 4, maar wil je alleen puzzelen dan kan je dit spel ook best solo spelen. Schud de tegels, maak een stapel en probeer de tempels te bereiken.
  • tijd: de doos geeft 40 minuten aan, wij speelden het in een halfuurtje
  • vanaf: op de doos staat 8+ maar ik denk dat ook jongere kinderen het al kunnen. Let wel op met de kleine onderdelen!
  • prijs: € 34,60


In dit artikel staan affiliate-links

Dit artikel delen: