De decembermaand komt eraan! De maand om goed gezelschap te zoeken, lekker te eten, te drinken, bij te praten en spellen te spelen! In de 26 dagen tot december geef ik je elke dag een spelidee: 26 letters om inspiratie op te doen voor leuke sinterklaascadeautjes en/of lieve kerstattenties.
Waarom Karuba?
Karuba is een gemoedelijk puzzelspel voor de hele familie. Alle spelers starten met dezelfde opstelling. Ook de puzzelstukjes die ze neerleggen, zijn hetzelfde. Toch eindigt iedereen steeds met een ander bord, omdat iedereen zijn eigen weg naar de schat bepaalt.
Ook leuk is dat iedereen gelijktijdig speelt. Je hoeft dus niet op je beurt te wachten! En er zit een eindtelling in het spel, waardoor je tot het laatste moment niet weet wie er gaat winnen.
De kaart lezen
In Karuba krijgt iedereen een eigen puzzelbord met de onontgonnen jungle erop. Daar moeten 2 tot 4 spelers als avonturiers doorheen om kostbaarheden te verzamelen en uiteindelijk bij de tempel uit te komen.
Vooraf bepaal je samen de positie van de avonturiers en de tempels. Op je speelbord ziet dat eruit als breedtegraden, net een echte landkaart!
1. Schud de tegels en leg ze op een stapel
Een speler schudt alle tegels door elkaar en legt de ze daarna op een gesloten stapel. De andere spelers leggen alle tegels netjes op volgorde om hun bord heen. De tegels zijn genummerd van 1 tot en met 36, dus kinderen zijn tussendoor stiekem met tellen en getalbegrip bezig.
2. Tegels neerleggen om een pad te maken
De speler die de stapel tegels voor zich heeft, pakt de bovenste tegel en leest het nummer voor. Alle spelers pakken de tegel met hetzelfde getal. Daarna mag je de tegel neerleggen op je puzzelbord. Dat neerleggen moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen, maar dat lees je in de spelregels. Het is in ieder geval flink puzzelen, want je wilt er op je kaart optimaal gebruik van maken.
Op sommige tegels staan diamanten en op andere staan goudklompjes. Heb je zo’n tegel neergelegd dan leg je het overeenkomstige steentje erop.
3. Tegels afleggen om te lopen
Het steentje ligt dan nog in de jungle en is nog niet van jou. Je mag het pas pakken als je met je avonturier op die tegel staat. Maar hoe kom je daar dan? Nou, dat doe je door een tegel niet neer te leggen, maar af te leggen. Bij elke tegel die je pakt, moet je steeds beslissen: gebruik ik deze voor mijn kaart of gebruik ik deze om te lopen. Het is allebei belangrijk en soms is het daardoor een moeilijke keuze.
4. Punten tellen
Iedereen verdient onderweg punten en kan dat op verschillende manieren doen. Je krijgt de meeste punten als je als eerste bij de tempel komt, maar ook de tweede, derde en vierde krijgen overwinningspunten. Aan het eind zijn ook de goudklompjes en diamanten punten waard.
Als de laatste tegel ligt, ben je natuurlijk benieuwd naar de eindscore. En ook daar komt stiekem heel wat rekenen aan te pas, want je moet alle onderdelen bij elkaar optellen: de tempels + (x maal 2 punten voor de goudklompjes) + (x maal 1 punt voor de diamenten).
Ben je toch nog aan het rekenen in je kerstvakantie 😁 Veel plezier!
De educatieve spellen van Haba
Je herkent de spellen van Haba aan de gele dozen en het opvallende rode Haba-logo. Ik ben enthousiast over deze spellen, omdat ze bij Haba echt meedenken over de educatieve inzet van spellen. Op deze doos staat natuurlijk het grapje dat het spel erg verslavend is, maar op andere spellen vind je ook informatie over de vaardigheid die een spel oefent. Bijvoorbeeld observeren en reageren of concentratie en aandacht. Nieuwsgierig naar de andere 4 domeinen? Lees dan deze blog over Haba.
Haba heeft een uitgebreid aanbod aan spellen voor jongere kinderen. En wat daarin zo goed is, is het materiaal waarvan het is gemaakt. Onderdelen zijn van hout of van heel stevig karton. Je kan er, kortom, mee gooien en dan blijft het gewoon … heel. Perfect toch!?!
Tot slot het controle- en feedbacksysteem. Haba bouwt altijd iets in waardoor kinderen zichzelf of elkaar kunnen controleren en corrigeren. Ken je bijvoorbeeld het vliegenmepperspel waarbij je tafels oefent en met een vliegenmepper op het goede getal moet slaan? Natuurlijk kan je dat zelf maken met een paar vliegenmeppers en papier. Maar het spel van Haba heeft houten componenten. Aan de achterkant van een getal zie je in welke tafel dat getal hoort en ook de kleuren in het spel helpen je bij de tafels. Dit spel is goed over nagedacht!
Wil je meer inspiratie voor mooie, leuke, grappige en originele spellen? Kijk dan hier voor het complete A-Z voor de feestdagen. Je hebt nog genoeg tijd om cadeaus te kopen die straks indruk maken! Koop je via een link in deze review dan steun je ook nog eens Pen & Pion!
Algemene informatie over Karuba
- aantal spelers: 2 – 4, maar wil je alleen puzzelen dan kan je dit spel ook best solo spelen. Schud de tegels, maak een stapel en probeer de tempels te bereiken.
- tijd: de doos geeft 40 minuten aan, wij speelden het in een halfuurtje
- vanaf: op de doos staat 8+ maar ik denk dat ook jongere kinderen het al kunnen. Let wel op met de kleine onderdelen!
- prijs: € 43 (update najaar 2023)
Deze review is geüpdatet in november 2023. Je vindt affiliatelinks in deze tekst. Als je via deze links het spel (of iets anders) aanschaft, steun je de website en het werk van Pen & Pion 🎲🧩♟️