Aftellen tot december met 26 gave spellen – M = Machiavelli

Aftellen tot december! De maand om goed gezelschap op te zoeken, lekker te eten, te drinken en bij te praten. Dit jaar staan er natuurlijk ook spellen op tafel! In de dagen tot kerst geef ik je spelinspiratie voor leuke sinterklaascadeautjes en/of lieve kerstattenties. Daarvoor gebruik ik de 26 letters van het alfabet:

M = zowel Machi Koro als Machiavelli

Twee spellen met een M, allebei leuk…..

Voor de M vond ik het erg moeilijk om te kiezen. Mijn twee favoriete M-spellen zijn Machi Koro en Machiavelli. Over Machi Koro schreef ik eerder deze review. En het is een perfect spel voor iedereen die wel eens iets anders wil dan Monopolie. Sinds kort is er zelfs Machi Koro met een voetbalthema:

Toch kies ik in dit alfabet voor de M van Machiavelli.

Machiavelli is namelijk het spel waardoor ik ontdekte dat er meer is dan kwartetten, schaken en ganzenbord. Ik ben een tijd lang verslaafd geweest aan dit spel. Het is zo leuk! Bovendien speelt het makkelijk weg, terwijl het behoorlijk tactisch is.

Choose wisely

De historische figuur Machiavelli was diplomaat, politiek filosoof, militair strateeg, historicus, dichter, toneelschrijver en humanist in het Toscane van de renaissance. Hij speelde veel verschillende rollen en dat is ook wat jij doet in dit spel.

Het doel van het spel is een stad te bouwen. Om dat te doen kiest iedere speler aan het begin van elke ronde een rol/karakter. Iedere rol heeft voordelen, maar ook zijn kwetsbaarheden.

Kies je bijvoorbeeld voor de koopman dan krijg je extra inkomsten. Dat wil iedereen wel, want dan kan je betere gebouwen kopen. Alleen ben je pas als zesde aan de beurt. Voor jou verschijnen eerst onder andere de moordenaar en de dief op het toneel. Grote kans dat ze jou als doelwit kiezen.

In je beurt mag je 2 goudstukken pakken óf een nieuw gebouw toevoegen aan je hand. Ook mag je 1 gebouw bouwen. Tenzij je de bouwmeester bent, die mag er in een beurt wel 3 bouwen! Dat tikt lekker aan. Maar na de bouwmeester komt er nog een rol op tafel: de condotierre. De condotierre heeft als speciale actie dat hij een gebouw van een van zijn medespelers mag vernietigen.

Iedere speler probeert een zo krachtig mogelijke stad te bouwen. Er zijn gewone gebouwen die je geld opleveren als je voor een van die karakters kiest. Er zijn ook paarse gebouwen. Deze gebouwen zijn vaak wat duurder, maar hebben dan ook speciale krachten. De kerker bijvoorbeeld kan niet verwoest worden door de condotierre.

Als speler ben je dus constant bezig om je eigen gebouwen uit te breiden en die van je medespelers een beetje in te tomen. Dat vraagt om afgewogen keuzes en heel veel tactiek. Zodra een speler zijn achtste gebouw neerlegt, gaat de laatste ronde in. Er kan dan nog van alles gebeuren waardoor Machiavelli spannend blijft tot het eind!

Wil je meer inspiratie voor superleuke decembercadeaus? Kijk dan hier voor inspiratie van A – Z. Voor de kerst helemaal compleet, zodat je nog snel wat last minute inkopen kunt doen!

Algemene informatie over Machiavelli:

  • Aantal spelers: 2 – 7, voor 2 en 3 spelers zijn er aparte spelregels. Het spel is zowel met een paar spelers als met een groep leuk.
  • tijd: 45 tot 60 minuten
  • vanaf: 10 jaar
  • prijs: € 15,95


In dit artikel staan affiliate-links.

Dit artikel delen: