Bouwspel Coral combineert de schoonheid van koraal en de tactiek van spel

Heerlijk! Een spel met eenvoudige regels. Je speelt het in 15 minuten. Het ziet er mooi uit, met houten speelstukken. En het is ook nog eens een uitdagende breinbreker. Perfecte combinatie! Daarom staat Coral dit jaar in mijn aftellijst tot kerst. 

Toen ik in de voorbereidingen van spellenbeurs Spiel 2022 dook, viel Coral me direct op. Ik ben voor Pen & Pion natuurlijk altijd op zoek naar spellen die makkelijk in te zetten zijn in het onderwijs, bijvoorbeeld om executieve functies te oefenen. 

Coral is daar wat mij betreft een goede kandidaat voor. Ik zal je vertellen waarom.

Elke keer een ander bouwsel

Iedere speler krijgt 6 bouwstenen + 1 koraalplantje in dezelfde kleur. Speel je het met drie of minder, dan krijgt iedereen 6 eigen bouwstukken en wordt de laatste set verdeeld onder de spelers. Je speelt dan niet met 6, maar bijvoorbeeld met 8 stukken. Executieve functie: organisatie. 

1. Zorg dat de rots begroeid raakt

Je start het spel met een kaal blok (de rots). Om de beurt zetten de spelers een van hun bouwstenen tegen het blok aan. Dit gaat net zo lang door tot de rots niet meer zichtbaar is. Executieve functie: doelgericht gedrag.

2. Plaats je koraalplantje

Daarna zetten de spelers om de beurt hun koraalplantje op een van de bouwstenen. Dat mag overal behalve (!) op de bouwstenen van je eigen kleur. Goed om te weten: je mag bouwen aan het vierkant waar jouw koraalplantje staat. Dus let goed op waar je het plantje zet, want je wilt er wel iets bij aan kunnen leggen. Executieve functie: planning. 

3. Spelen maar!

Zo, en nu begint het echte spel! Om de beurt mogen de spelers óf een bouwsteen neerleggen of -zetten óf hun koraalplantje verplaatsen. Gezamenlijk bouw je zo een koraalrots die elke keer anders is. Executieve functie: volgehouden aandacht.

4. Wie heeft er gewonnen?

Als niemand meer bouwstenen heeft, kijk je van bovenaf op de koraalrots. Iedere speler krijgt een punt voor iedere zichtbare bouwsteen van haar kleur.

Ieder bouwwerk van Coral is anders
Van bovenaf punten tellen
Goed kijken waar je je bouwblokken neerzetten.

Het lijkt zo simpel….

Speel je een eerste potje Coral dan ben je waarschijnlijk nog een beetje aan het uitzoeken hoe je nou handig kan bouwen. Je moet even weten hoe je je koraalplantje kan bewegen (niet over eigen bouwstenen heen bijvoorbeeld) en hoe het ruimtelijk nou zit met aansluiten op het blok. Maar dan ga je de tweede ronde in en ga je waarschijnlijk veel tactischer spelen. Je kan namelijk niet alleen zorgen dat je eigen bouwblokken zichtbaar zijn, je kan er ook voor zorgen dat die van anderen niet meer zichtbaar zijn. Executieve functie: flexibiliteit 

Iedere keer als wij Coral spelen, beginnen we netjes zittend rondom de tafel om er aan het eind allemaal peinzen omheen te staan. Je wilt het van bovenaf goed kunnen zien én je wilt de allerbeste zet doen.

Overigens kan je Coral ook solo spelen. Je doet alle bouwstenen in het zakje en speelt aan de hand van een aantal kaarten om zoveel mogelijk punten. 

Een ander prachtig spel met koraal als thema is Reef. Een totaal ander spelmechanisme: in dit spel moet je heel goed plannen en voer je eigenlijk kleine programmeerstappen uit. Voor dit spel moet je  wat meer tijd vrijmaken (denk aan 30-45 minuten). Lees hier mijn review.

Algemene informatie over CORAL

  • aantal spelers: 1 – 4
  • tijd: 10 – 15 minuten
  • vanaf: 8 jaar, het spel is taalonafhankelijk dus ook jongere spelers kunnen mee puzzelen
  • Coral kan je nog niet bij Bol.com bestellen, maar wel bij de spellenspeciaalzaken. Of koop het via deze link direct bij de Nederlandse importeur (€ 24,00 – update najaar 2023)

Deze review is geüpdatet in November 2023.

Dit artikel delen: