Aftellen tot december! De maand om goed gezelschap op te zoeken, lekker te eten, te drinken en bij te praten. Dit jaar staan er natuurlijk ook spellen op tafel! In de dagen tot kerst geef ik je spelinspiratie voor leuke sinterklaascadeautjes en/of lieve kerstattenties. Daarvoor gebruik ik de 26 letters van het alfabet:

N = Not Alone

Waarom Not Alone?

Zijn we alleen in dit heelal? Als liefhebben van sciencefiction-comedy zoals Men in Black, Paul en Third Rock from the Sun weet ik dat we omgeven zijn met bijzondere wezens.

Door Netflix’ Unsolved Mysteries over Berkshire ben ik me wel een beetje zorgen gaan maken over de intenties van die andere heelalbewoners. Het spel Not Alone sluit goed aan bij dat onbehagelijke gevoel.

Not Alone is een asymmetrisch kaartspel (net zoals Jaws) waarin de spelers met hun ruimtevaartuig stranden op de onbekende planeet Artemia. Terwijl de spelers de planeet ontdekken, voelen ze ook de aanwezigheid van ‘iets’. Een van de spelers is dit ‘iets’. Het is het wezen dat op de planeet woont en op de indringers jaagt.

Een kat-en-muisspel

Dat ongemakkelijke gevoel dat je hebt als je denkt dat ‘iets’ je bespiedt….. Dat gevoel wordt nog eens verstrekt door de kaarten die je in dit spel gebruikt:

De expeditieleden die gestrand zijn op de planeet, heten De Prooi. Ze krijgen een aantal locatiekaarten en overlevingskaarten waarmee ze zo lang mogelijk uit handen van het ‘iets’ moeten blijven. Dit ‘iets’, hun medespeler, heet Het Wezen en gebruikt enkel jachtkaarten en jachtfiches. Dat zegt volgens mij voldoende.

jachtkaarten

Not Alone speelt zich af op de 10 kaarten die samen de planeet Artemia vormen. De spelers die lid zijn van de expeditie krijgen een deel van deze locatiekaarten ook in hand. Deze kaarten speel je om de kracht van die locatie te gebruiken.

Het spel speel je in rondes met 4 vaste stappen. Elke ronde mogen de leden van De Prooi met elkaar mogen. Het Wezen mag zich in het geheim over de planeet verplaatsen en zijn vallen uitzetten.

het spelbord

Het spelbord is tegelijkertijd het scorebord. Het expeditieteam zet de blauwe pion aan de linkerkant van het bord. Het Wezen zet de paarse pion (‘de assimilatiesteen’) aan de rechterkant. De zes vakken in het midden zijn de overwinningsvakken. Haalt het expeditieteam die vakken als eerste, dan worden ze gered en keren ze heelhuids terug naar de aarde. Haalt het wezen deze vakken als eerste…. tja…. 👽👽👽 phone home 👽👽👽

Wil je meer inspiratie voor superleuke decembercadeaus? Kijk dan hier voor inspiratie van A – Z. Voor de kerst helemaal compleet, zodat je nog snel wat last minute inkopen kunt doen!

Algemene informatie over Not Alone:

  • aantal spelers: 2 – 7
  • tijd: 30 – 45 minuten
  • vanaf: 10 jaar
  • prijs: € 19,95

In dit artikel staan affiliate links.