De beste moederdag is samen een spelletje spelen – en haar laten winnen

Parfumreclame…….parfumreclame…….parfumreclame…. de overvloed aan parfumreclames op tv en in bushokjes viel me opeens op.

Dat is altijd stap 1. Daarna gaat er pas een belletje rinkelen: aaaaaah, bijna moederdag!

Ik denk dan helemaal niet aan parfum. Ik denk aan mijn moeder die kaartspelletjes met me doet. In de eindeloze tussen-de-middagen speelde ze vroeger altijd potjes Pesten met me. Later werd dat Hartenjagen en Dubbel Patience.

Mijn moeder kwam uit een kaartfamilie en misschien heb ik daardoor ook wel het spelletjesvirus.

In een sentimentele moederdagbui vroeg ik een aantal vriendinnen welke spelletjes ze vroeger met hun moeder speelden.  En ik was benieuwd welke spelletjes ze nu zelf met hun kinderen spelen.

De spelletjes van vroeger

Annet komt ook uit een kaartfamilie. Canasta was favoriet en dan het liefst met het hele gezin. Logisch, want Canasta is (wat mij betreft) het gaafste kaartspel op aarde en het allerleukst als je het met veel mensen speelt!

Van zowel Gerdine als van Marian hoor ik dat ze vroeger veel Rummikub speelden. Gerdine kan ook nog helemaal die spanning oproepen: ‘… dat je het aan het eind van het spel het helemaal omgooit en dan met 1 steen overblijft.’

Ook Wie is het is een herinnering van Gerdine. Ze heeft het zo intensief gespeeld dat ze de namen nog bij de gezichten kan opnoemen: Maria, Bill, Claire, Anne, Herman….

Marian kent van vroeger ook de potjes Pesten. Verder speelde ze Hoedje Jagen en Galgje.

Marlies is niet zo’n spelletjesmens, maar kan zich van vroeger ook nog het kaarten herinneren: ‘Met het hele gezin Jokeren op zondagmiddag. En dan die verveling, gaan klieren, je ouders irriteren en ruzie krijgen met je zus.’

Als ik Caroline vraag welke spellen ze vroeger speelde, kan ze het zich eigenlijk niet zo goed herinneren. Ze moet het haar moeder vragen. Na vijf minuten appt ze terug: Ganzenbord! volgens haar moeder. Caroline zelf weet het niet meer en vertelt dat ze de spelletjes van later, zoals Levensweg en Risk, wat beter voor de geest kan halen. Die speelde ze vaak met haar broer. ‘Pas vanaf het Kolonistentijdperk wordt het een beetje helder qua spelletjes.’

Vooral kaartspelletjes en Rummikub zijn dus spelletjes van vroeger. Ik ben ook benieuwd wat deze moeders nu zelf op tafel zetten.

De spelletjes met je kinderen

Marian speelt met haar zoon (10) graag Mr. Jack, Ticket to Ride, Beverbende en Machi Koro. ‘Die spellen zijn leuk omdat iedereen een kans heeft om te winnen’, zegt Marian. ‘Er komt geluk bij kijken, maar je moet ook tactisch/logisch nadenken. O, en het is fijn als de regels eenvoudig zijn.’

Marlies is meer bordspellen gaan spelen door haar man. Ze tipt nog even: ‘Hij kon eerst niet tegen zijn verlies, maar gelukkig gaat het beter nadat ik hem vaak uitgelachen heb.’

En hoe zit dat met haar dochters dan? ‘Mijn dochters (11 en 14) zijn flink fanatiek, maar kunnen gelukkig goed tegen hun verlies’. De dochters van Marlies houden, net als hun vader, van role playing / Adventure games zoals De Legenden van Andor.

Marlies niet. Die doet liever een kort spelletje met de meiden en dan liefst iets grappigs zoals Guillotine of Camel Up. Gelukkig vinden haar dochters dat ook leuk en hebben ze zo best gezellige zondagmiddagen.

Sinds het Kolonistentijdperk is Caroline spelletjesgek en vindt eigenlijk alles leuk om met haar dochters (6 en 8) te spelen. Ze laat het van haar dochters afhangen, maar Het Masker van Amon Ra, een potje Pesten of een spelletje Hartenkoningin zijn favoriet.

Gerdine speelt vooral graag korte spelletjes met haar zoon (14) en dochter (7). ‘De sfeer blijft dan gezelliger en de uitdaging zit hem in het nemen van revanche.‘ Ook bij Gerdine is Beverbende daarom heel lang favoriet geweest en gaat het nog steeds standaard mee op vakantie.

Gerdines zoon houdt heel erg van Drakenwoud en Splendor, geluksspelletjes met een lichte strategische component. ‘Hij is heel intuïtief en weet dan het spel vaak toch naar zijn hand te zetten.’

Haar dochter is van de logische / denkspellen en speelt ook graag spelletjes in haar eentje. Samen met haar speelt Gerdine op het moment veel Set en Wie is de Dader, maar ook Ticket to Ride. De nieuwe Ticket to Ride editie New York vinden moeder en dochter allebei erg leuk.

Annet speelt met haar zoon van 14  vooral Regenwormen omdat het compact is, maar ook lekker uitdagend. Doet haar dochter van 17 mee, dan spelen ze graag Take 5 waarbij het gaat om goed opletten en mazzel hebben. De actie bij Take 5 geeft het een leuke dynamiek.

Mijn eigen zoon (10) houdt op het moment vooral van spelletjes waarbij hij geld, heel veel geld kan verdienen. Ik vind het prima, want ik vind het leuk om een spelletje met hem te doen. Tegenwoordig komen daarom vooral Machi Koro en Dominion op tafel.

Onze nieuwste favoriet is een oud spel: het FIOD-spel, waarbij je doel is om miljonair te worden. Nu niet meer leverbaar, ooit gekregen van mijn moeder. Met een vooruitziende blik wist ze dat haar kleinzoon wel van zo’n spel zou genieten.

 

Dit artikel delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.