De hele dag spellen spelen bij Spellenwereld Assen

Leren en spelen

Op 5 april opende Spellenwereld Assen zijn deuren. Wat een aanwinst voor de stad! In deze spellenwereld leer je over de geschiedenis van spellen, kan je zelf spelen en puzzelen en heb je allerlei “Oh ja!’-momentjes als je oud-Hollandse spellen bekijkt of poseert aan de Lingo-tafel.

Lees ook het (betaalde) artikel in het Dagblad van het Noorden. Spellenwereld bevindt zich op een toepasselijke locatie: het deelt het pand met met de bioscoop, het theater en de bibliotheek. En net als bij zijn medebewoners staan ook bij Spellenwereld verbinding, contact, verbeelding en leren centraal.

Spellenwereld Assen is een perfect uitje voor het hele gezin. Ook goed te combineren met dat andere uitje in Drenthe: met de app wandelen op Dwingelerveld. 

Wat een keus!

Bij binnenkomst zie je direct aan de linkerkant een goed gesorteerde spellenwinkel. Je vindt er leuke familiespellen, maar ook zwaardere strategiespellen. Het educatieve element vind je terug in de kast met een ruim assortiment aan Haba-spellen.

Waarom Haba-spellen van die goede leerspellen zijn, vertelde ik je in deze blog.

Daarna sla je rechtsaf en sta in je in het sfeervolle spellencafé waar je uit een van de kasten een spel kunt halen om uit te proberen. Ook hier weer een brede keuze: coöperatief, strategie, partygame, Engelstalige spellen… voor ieder wat wils.

De bar is open, dus je kan er ook nog een kopje koffie of wat fris halen. Geniet vooral genieten van de levendige sfeer die er hangt als er groepjes mensen aan het spelen zijn. Bij het raam is trouwens nog een comfortabel bankje, ik stel me zo voor dat je daar alvast gaat zitten met een kopje thee om op je speelvrienden te wachten (of om af en toe even naar het winkelende publiek te kijken 😁)

Spelen en museum

Loop je verder door het spellencafé dan kom je in het museumgedeelte. Daar vind je een speelplein voor de kinderen met een interactief scherm en allerlei Smart-games en Haba-spellen om uit te proberen. Langs de andere kant van de muur een enorme collectie, soms historische, kwartetten. Ook daar zal je heel wat “oh ja”-momentjes hebben, sommige kwartetten zijn pure nostalgie! Het museum borduurt verder op die memory-lane en bied je twee ruimtes met Oud-Hollandse spellen. Hartstikke leuk voor jong en oud.

Staat op de kaart!

Ook op de eerste verdieping is nog van alles te beleven. Je vindt er een kleine bioscoopzaal waar je een film kunt bekijken over de geschiedenis van het bordspel. Ook is er een aparte kamer met allerlei lastige puzzels. Je kunt je daar rustig terugtrekken om in de uitdaging van een van de vele puzzels te duiken.

Voor mij was de Lingo-tafel pure nostalgie. Ik heb ooit in het publiek gezeten om een vriendin aan te moedigen die met het spelletje meedeed. Maar zelf achter de tafel staan? Dat had ik nog nooit ervaren. Wat ontzetten leuk om te doen! Dat verdient een foto voor de socials 🤩

Naast museum en spellencafé biedt Spellenwereld Assen ook workshops Leren met Spellen voor scholen. Samen met Spellenwereld ontwikkelde ik deze workshops en ik ben natuurlijk bevooroordeeld, maar: dikke aanrader!

Neem contact op met Spellenwereld Assen om een workshop in te plannen. In het museum of bij jou op school.

Kijk voor openingstijden en prijzen op de website van Spellenwereld.

Dit artikel delen: