De spellen bij de buren

We zijn moe en hebben zere voeten. Het lijkt ons het perfecte moment om het spel uit te proberen dat hier gedemonstreerd wordt. Niet alleen omdat we willen zitten, maar ook omdat het er gaaf uitziet. We lopen namelijk al de hele dag rond op Spiel, de grootste spellenbeurs van de wereld in Essen, Duitsland. In zes hallen staan bekende en nieuwe spellen. Er is onwijs veel te zien en te spelen en dat maakt nieuwsgierig.

Nog even moeten we ervoor in de rij staan. We schatten in dat we over een paar minuten op die heerlijke stoelen mogen zitten. Het gezin dat voor ons aan de tafel zit, is bijna klaar. 

Het gezin ruimt de spullen op….. en pakt een volgend spel om uit te proberen. Waaaat! Mijn voeten en mijn hoofd protesteren! Dat doe je toch niet als je die hele rij ziet staan! Bovendien was het nu onze beurt om te spelen (en te zitten). 

Zonder in stereotypen te willen vervallen, viel het me die dag op dat er meer Duitse groepen en gezinnen waren die dat deden (en als je nu denkt: hoe weet je dat het Duitsers waren? Dat hoorde ik dus aan de taal, terwijl ik geduldig in de rij stond te wachten 😉 ) Die groepen waren echt op de beurs om met elkaar spellen te spelen. Zelf was ik er vooral om een indruk te krijgen van het aanbod. Ik schoof af en toe ergens aan en als ik een idee had van het spelconcept maakte ik weer plaats voor anderen. 

mijn Duitse aankopen

Zou Duitsland dan toch meer een spelletjesland zijn? 

Duitsland staat bekend om de degelijke spellen die er al tijden vandaan komen. En ook de koning van de moderne spellen Kolonisten van Catan is bedacht en gemaakt in Duitsland (zie hiervoor het artikel over de auteur in de achtergrondartikelen). 

Tijdens onze zomervakantie dit jaar kon ik verder op onderzoek. We gingen kamperen in Noord-Duitsland en hebben daar een aantal grote en kleinere steden bezocht.

In veel steden (ook in de kleinere) is een goede spellenwinkel te vinden.

spellenwinkel in Lüneburg

In de meeste winkels zijn er voldoende tafels om spellen aan uit te proberen. Of er is een speluitleg of een competitie. De sfeer in de winkels was heel relaxed. We konden er heerlijk ronddwalen en over het algemeen kon het personeel ons veel vertellen over de spellen.

De spellenwinkel in Hamburg had niet alleen een relaxte zithoek, maar ook een kast met uitleenspellen. Een goed idee als je een duurder spel overweegt.

Voor een groter aanbod aan spellen verwees de spellenwinkel ons door naar het bordspellencafé in Hamburg. Daar heb je niet alleen een enorme keuze aan spellen, maar kan je ook een broodje of pizza eten.

Nu is Hamburg een enorme stad en weet ik niet of er ook in veel andere steden zulke cafés te vinden zijn. Wat me verraste was de laatste bladzijde in het menu van een eetcafé.

Bij restaurant Mälzer

Dat heb ik in Nederland nog nooit gezien! Wat ik hier heel leuk aan vind is dat er een korte uitleg bij staat, zodat je iets makkelijker een keus kunt maken. Ook slim van het restaurant om geen kast met scheve, halfcomplete spellen neer te zetten, maar het in eigen beheer te houden. Volgens mij gaan de gasten dan iets voorzichter met het materiaal om en zorgen dat ze het compleet weer inleveren.

Ik vond het leuk om in Duitsland tussen de spellen wat originele exemplaren op te snorren. Voor mij zijn ze in ieder geval nieuw. Ik ben benieuwd!

Wat ik me verder heb laten vertellen:

spellen in Duitsland zijn een stuk goedkoper dan in Nederland

Ik heb daar zelf niet zo’n goed beeld van, want ik heb gewoon spellen gekocht die me leuk leken. Maar ik ken mensen die speciaal de grens over gaan om wat grotere (en dus duurdere) spellen aan te schaffen. Maar ja, als je zo’n stapel koopt als ik heb gedaan ben je niet echt aan het besparen 🙂

Wil je op school, je vereniging, je werk, of gewoon met een groep ook eens wat leuke spellen uitproberen, neem dan contact met me op. Ik neem spellen mee en geef uitleg, zodat jullie direct kunnen spelen. Voor de broodjes, pizza en drankjes moet je wel zelf zorgen 🙂

Dit artikel delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.