Vijf breinbrekers

Spelletjes zijn altijd leuk! Een strategie uitkienen en een spel winnen voelt natuurlijk goed. Maar een spel geeft je ook de kans om eens op een andere manier met je huisgenoten in contact te komen: geen diepe gesprekken, niet zwijgend voor de tv, maar samen een strategie bepalen of een verhaal verzinnen. Probeer deze vijf spelletjes eens waarvan je hersenen gaan kraken!

  • Set (999 Games, richtprijs € 12,95)

set-doos-en-kaartIn deze gouwe ouwe voor 1 – 8 personen draait je brein overuren. Je legt in het midden twaalf kaarten. Op de kaarten staan 1, 2 of 3 figuren. Er zijn drie verschillende figuren, in drie verschillende kleuren. En dan ook nog: helemaal gekleurd, gearceerd of alleen een gekleurde lijn. Een set bestaat uit drie kaarten die op een onderdeel na gelijk zijn, dus: drie kaarten met drie gekleurde ruiten in drie verschillende kleuren.  Maar een set kan ook bestaan uit drie kaarten die allemaal verschillen: 1 rode gearceerde ovaal, 2 ruiten met een groene lijn en 3 paars gekleurde wokkels. Zie je zo’n setje, dan roep je heel hard: Set!! Is het goed, dan krijg je de kaarten en vul je de rijen weer aan tot twaalf. Is het fout, dan mag je een ronde niet meedoen. Bij dit spel gaat het om snelheid en hoor je heel veel: „Seeee…. o, nee! Ja! se.. o, nee toch niet…“. Speel je het spel vaak, dan word je steeds sneller. Op de site van de uitgever staat een filmpje met uitleg.

Koop bij bol.com

  • Rubik’s race (Jumbo, richtprijs € 20)

rubiks-raceWeet je nog hoeveel zin je had om die blokjes uit de rubik’s kube te pulken en dan goed terug te zetten? Bij dit spel voor 2 personen is dat óók niet de bedoeling (maar het kan wel 🙂 ). Het is een nieuw Rubik’s spel waarbij je tegen elkaar speelt. Allebei de spelers hebben een vlak voor zich met gekleurde vierkantjes die je kan verschuiven. In het midden staat een scherm met een vierkant gat. Dit scherm kan je naar beide kanten omklappen. Voordat je begint met schuiven, schud je het kleine blokje (de shaker) dat bij het spel hoort. Je zet het neer en de kleuren vallen op zijn plaats. Dan ga je schuiven totdat jij in het midden precies hetzelfde patroon hebt. Je klapt het scherm om en dan controleer je samen of het goed is. De verleiding is ook hier weer groot om de blokjes eruit te halen, want ze zitten namelijk best wel los. Misschien kan je dat als spelvariant inzetten voor kleinere kinderen, maar een volwassene moet dat natuurlijk uit zijn hoofd laten! Kijk hier hoe het werkt en je je tegenstander een stap voor kan zijn.

Koop bij bol.com

  • Cortex Challenge (Captain Macaque, richtprijs € 14,95)

cortex-challengeMet 2 – 6 personen ga je in dit spel de uitdaging aan om verschillende hersentests te doen. Natuurlijk wil je de tests winnen! Het spel begint met tien reliëfkaarten die open op tafel liggen. Iedereen mag ze bekijken en voelen gedurende ongeveer 30 seconden. Daarna worden deze kaarten weggelegd, maar ze komen later in het spel terug. Alle andere kaarten komen op een stapel in het midden. Je ziet alleen de achterkant van de kaarten waarop het type hersentest staat. Er zijn acht verschillende tests zoals geheugen, kleuren, coördinatie en logica. De startspeler draait de eerste kaart om en iedereen mag meedoen. Degene die denkt het antwoord te weten legt zijn hand op de kaart en geeft het antwoord. Daarna haalt hij zijn hand weg en kan de groep het controleren. Het kan ook gebeuren dat de voelopdracht verschijnt. Als je deze kaart trekt, mag je met je ogen dicht een reliëfkaart voelen en vertellen welke het is. Is het goed, dan krijg je de kaart. Is het fout, dan mag je een ronde niet meedoen. Zodra je twee dezelfde hersenkaarten voor je hebt liggen, ruil je die in voor een van de vier delen van de hersenpuzzel. Heb je alle vier de stukjes en zijn je hersenen compleet, dan heb jij gewonnen. Bekijk op de site van de uitgever ook de variaties van het spel.

Koop bij bol.com

  • Klask (Jumbo, richtprijs € 50)

klaskBij dit spel voor 2 personen moeten je hersenen je handen heel goed onder controle houden. Het spel lijkt op een klein soort airhockey, maar is een stuk moeilijker. Op het spel staat een flinke pion die jouw speler is. Je kan deze pion bewegen met een magneet die aan de onderkant van de speltafel zit. Aan beide kanten van de tafel zit een doel. In het midden van het veld staan drie magneten. De pion waarmee je speelt is magnetisch en trekt de magneten dus aan. Zodra jouw pion twee magneetjes heeft, krijgt je tegenstander een punt. Je tegenstander krijgt ook een punt als jouw pion in je doel valt of omvalt. Jij krijgt punten als je tegenstander de fout in gaat, of als jij de bal in zijn doel krijgt. Het is bij dit spel zaak om fanatiek (maar toch rustig), snel (maar toch beheerst) te scoren (en te verdedigen). Aan de rand van het bord houd je de score bij. Bij zes punten win je. Een snel, geinig spel voor alle leeftijden waarbij je hersenen inzetten op behendigheid. Bekijk hier een kort filmpje met review en demonstratie.

  • Mastermind (Hasbro, richtprijs € 20)

mastermindAls we het dan toch over good old games hebben, dan hoort dit spel voor 2 personen er natuurlijk helemaal bij. Een speler zet achter het kapje een aantal pinnetjes neer. Wij spreken altijd af dat je van elke kleur een pin gebruikt. De ander probeert de serie te raden. Dat doet hij door, in eerste instantie op goed geluk, vier gekleurde pinnen op de eerste rij te zetten. Je tegenstander geeft je vervolgens hints met de zwarte en witte speldjes. Wit staat voor: goede kleur, maar verkeerde plek. Zwart voor: goede kleur en goede plek. Volgens mij is er in Mastermind-land een discussie of je met de speld ook de plek van de pin aangeeft, of niet. Wij deden altijd de variant: je raadt maar lekker welke kleur ik bedoel. Met die informatie gaat de andere speler aan de slag en probeert uiteindelijk tot het goede rijtje kleuren te komen. Een frisse versie van het spel is de app Power of Logic. Het principe is precies hetzelfde, maar je hebt de keuze uit acht kleuren! Vrij frustrerend én verslavend!

Ben je vooral op zoek naar puzzels, dan staat er op deze pagina vast iets voor je bij.

Teile diesen Artikel