Ontdek Nederland - de kaarten op een rij - liggende foto

Dit bordspel maakt je toerist in eigen land

Ontdek Nederland met dit slimme spel op 3 niveaus

Marco Durieux is gek op Nederland! Zo gek zelfs dat hij Nederlanders (en buitenlanders) met zijn puzzeltochten stimuleert om onze dorpen en steden beter te leren kennen.

Voor zijn bedrijf Belduna maakt Marco puzzeltochten die je daar gratis kunt downloaden. Maar Marco is inmiddels een stap verder gegaan dan een puzzeltocht, hij heeft een bordspel gemaakt rondom toerisme in Nederland: Ontdek Nederland.

Dat hij zelf een fanatiek bordspeler is, merk je aan dit spel: het is ontzettend tactisch en ook als je niks met tulpen hebt, is het een spel dat uitdaagt om te spelen. Dat een spel maken een vak is, zie je aan Ontdek Nederland. Marco testte het uitgebreid en heeft inmiddels drie versies: de familieversie, de exportversie en de solovariant.

Ik speelde onlangs de familieversie samen met zoon (13), een spellenvriendin en met Marco (die het spel natuurlijk door en door kent, maar daarom niet automatisch won! 😁)

Ontdek Nederland en de speelkaarten - staande foto

Producten ontwikkelen

Het doel van het spel is een aantal oer-Hollandse producten te ontwikkelen. Je begint bijvoorbeeld met een tulpenbol en moet die zien te laten groeien van een tulp naar een boeketje bloemen. Of van koe, naar kaasmachine, naar kaas.

Aan het begin van het spel krijgt iedere speler een kaartje met eindproducten. De combinatie van eindproducten is voor iedereen anders. Iedereen heeft wel een aantal molens op haar kaartje staan. Hollandser kan natuurlijk niet! En ook: moeilijker kan niet, want juist voor een molen heb je de meeste grondstoffen nodig.

Gelukkig krijg je als startpunt een aantal basisproducten en je kan ook altijd twee punten inleveren om een extra basisproduct te pakken.

Ontwikkelen door plaatsen te bezoeken

Hoe maak je van die bloembol nou een tulp? Dat doe je door plaatsen te bezoeken. Iedere speler krijgt een aantal kaarten waarop Nederlandse steden en dorpen staan. Iedere stad (of dorp) heeft een unieke eigenschap. Zo kun je bijvoorbeeld in Nieuwpoort nieuwe koeien halen en in Zutphen kun je klei omzetten in steen.

Voordat je die eigenschap kunt gebruiken, moet je de kaart eerst spelen. Je speelt een kaart door die kaart voor je neer te leggen. Vervolgens mag jij óf je medespeler de kaart activeren door er een pion op te zetten. En hier zit dus de strategie van het spel! Je mag in je beurt namelijk maar 1 actie doen. Als je dan een kaart neerlegt die jij wilt hebben, moet je maar afwachten of je medespelers hem niet inpikken.

Zoon (13) die meespeelde vond dit een van de leuke dingen van het spel:

Leuk is dat je goed vooruit moet denken en elkaar enorm in de weg kan zitten.

Activeer je een dorp of stad van een andere speler, dan moet je die speler wel een kaart uit je eigen voorraad geven. Overigens mag je kaarten die voor je liggen ook weer opruimen. Daarmee zorg je dat er voldoende ‘doorstroom’ is, maar maak je het je medespelers ook niet te makkelijk.

Ontdek Nederland - het scorebord - staande foto

Punten verzamelen tijdens het spel

Soms kan het tactisch zijn om op tijd te passen. Ben je de eerste die past, dan krijg je een punt en mag jij de volgende ronde beginnen. Heel handig als je perse een kaart wilt activeren.

Zodra iemand alle producten op haar kaartje heeft gemaakt, roept ze: Ontdek Nederland! (of iets anders natuurlijk, als je het vooraf maar afspreekt). Dan gaan we punten tellen: je krijgt punten voor je eindresultaat, maar ook voor alle losse producten die je nog hebt liggen. Het kan daardoor zomaar zijn dat niet degene wint die als eerste klaar was. De puntentelling kan nog heel wat verrassingen opleveren! 

Wil je Ontdek Nederland iets moeilijker maken, ga dan voor de strategische variant. Bij die variant moet je bepaalde routes door Nederland maken. Een beetje zoals je kent van Ticket to Ride. Het is een toevoeging aan het spel die het echt een stuk moeilijker maakt, omdat je nu op twee dingen moet letten: producten ontwikkelen én routes verzamelen. En, oja, er ook nog voor zorgen dat je medespelers je steden niet inpikken!

Tot slot heeft Marco een solovariant gemaakt van het spel. Daar kan ik je niks over vertellen, want die hebt ik nog niet gespeeld. Mocht je deze variant wel gespeeld hebben, dan hoor ik het graag in de comments.

Aan alles van Ontdek Nederland merk je dat Marco zelf een liefhebber van bordspellen is. Het spel zit enorm goed in elkaar en heeft uitdagende mechanismen. Een aanrader om te spelen!

Marco tipte mij The Nature Game een interactieve wandel/game in Drenthe. Een goede tip: we hebben (zonder zeuren) gewandeld, veel gegamed en (tussendoor stiekem) van alles geleerd over Dwingelderveld.

Algemene informatie over Ontdek Nederland

De voorzijde van het spel Ontdek Nederland
  • aantal spelers: 1 – 4
  • tijd: 45 – 90 minuten
  • vanaf: 10 jaar, het spel is taalonafhankelijk.
  • prijs van het basisspel: Marco gaat dit spel in eigen beheer uitgeven. Een spel kost ongeveer € 65 (update najaar 2022), daarvoor krijg je een familie- strategisch én solospel in één doos! Als je dit gave spel wilt steunen en wel een pittige speluitdaging aankan, ga dan direct naar Marco’s website om een exemplaar te reserveren.

Deze review is niet gesponsord. Ik heb het spel een aantal keer gespeeld en ben enthousiast over mechanisme en vakmanschap. 

Dit artikel delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.