Weet je nog? Biologie, ergens in het tweede jaar van de middelbare school: erfelijkheid.
Je vader heeft blauwe ogen, je moeder heeft bruine ogen. Welke kleur ogen heb jij? Jeweetwel: dominant en recessief. Van die dominante en recessieve eigenschappen kon je een schema maken en zo voorspellen hoe groot de kans is dat het nageslacht bruine of blauwe ogen heeft.
Over dit onderwerp maakte Genius Games een bordspel.
Wetenschap toegankelijk maken met een spel
Genius Games is een Amerikaanse uitgever die uitsluitend spellen maakt rondom wetenschappelijke onderwerpen. Met Genotype is het ze gelukt om van een complex onderwerp een toegankelijk spel te maken. Wat ik er sterk aan vind is dat je er ook voor kunt kiezen het als ‘gewoon’ spel te spelen en de wetenschap lekker de wetenschap te laten.
Het speelbord ziet er misschien wat intimiderend uit, maar het spel speelt makkelijk weg. Neem de eerste keer wel de tijd om de spelregels goed door te nemen en de keuzemogelijkheden te bekijken.
1. Een spelersbord vol erwtenplanten
Iedere speler krijgt een spelersbord waarop ruimte is voor twee kaarten. Gedurende het spel verzamel je daar steeds kaarten van erwtenplantjes en moet je voldoen aan de kruisingen die erop staan. Zodra een van je kaarten daaraan voldoet, mag je hem van het bord halen en heb je ruimte voor een nieuwe erwtenplant. Waarom erwtenplantjes? Bij die plantjes ligt de basis van het erfelijkheidsonderzoek.
2. Verzamel materialen van het grote speelbord
In het midden van de tafel ligt het speelbord waar je je pionnen gaat verdelen. Aan de linkerkant vind je bijvoorbeeld alle dominante en recessieve eigenschappen. Per eigenschap (ieder met een eigen kleur) rol je de bijbehorende dobbelstenen en verdeel je die over de vakken. Het kan dus zijn dat er de ene keer veel te halen is bij FF (dominante plantkleur) en de andere keer heel weinig. De dobbelstenen heb je nodig om de eigenschappen af te strepen van de erwtenplantjes op je spelersbord.
Heeft iemand het genetisch materiaal voor je neus weggepakt, dan kan je altijd nog een pion op het rechter deel van het speelbord zetten. Je kunt daar onder andere geld krijgen voor je onderzoek, je kan je onderzoek upgraden of je koopt nieuwe plantjes of handig tuingereedschap.
Vijf rondes van twee fases
Het spel bestaat uit vijf rondes en dat gaat snel! Elke ronde bestaat uit twee fases: de werkfase waarin iedere speler om de beurt een pion op het speelbord zet. Daarna komt de fase van de plantenveredeling waarin iedere speler op haar eigen spelersbordje gaat kijken aan welke eigenschappen de plantjes voldoen en hoe ze haar spelersbord eventueel uit kan breiden.
Als je nu denkt: dat klinkt allemaal wel erg eenvoudig! Dat klopt, dit is echt een review in een notendop. Wil je dieper in het spel duiken, kijk dan eens naar deze review (in het Engels). Wil je dieper de materie in, lees dan The Science behind Genotype, het boekje dat je bij het spel vindt.
Wil je meer inspiratie voor mooie, leuke, grappige en originele spellen? Kijk dan hier voor het complete A-Z voor de feestdagen. Je hebt nog genoeg tijd om cadeaus te kopen die straks indruk maken! Koop je via een link in deze review dan steun je ook nog eens Pen & Pion!
Algemene informatie over Genotype
- aantal spelers: 1 – 5 (dus ook solo te spelen)
- tijd: 45+ minuten
- vanaf: 14 jaar
- prijs: rond € 60,00 (najaar 2023)
Je vindt affiliatlinks in deze tekst. Als je via deze links het spel (of iets anders) aanschaft, steun je de website en het werk van Pen & Pion 🎲🧩♟️