Duurzaam droomhuis – kopen of huren?

Wat te doen als je een supergoede spellentip hebt voor de D…. je het spel gisteren nog op Bol.com zag staan, maar het sinds vandaag niet meer leverbaar is?

Soms gaat het met de omloopsnelheid van een spelletje wel heel erg hard.

Zoals bij het spel van vandaag: Droomhuis.

Ja, klopt, het is een wat ouder spel. Maar het is een echte aanrader als familiespel omdat het makkelijk speelt, er erg leuk uitziet en er toch ook een snufje tactiek en elkaar dwarszitten in zit. 

Daarom ging ik op zoek naar plekken waar Droomhuis nog wel beschikbaar is. Zo kwam ik op de tweede D: duurzaam spelletjes spelen.

Want je hoeft een spel niet altijd (eerstehands) te kopen, je kan het ook spelen in een spellencafé, lenen bij de spellenbieb of tweedehands aanschaffen.

Spelen en lenen

Voordat ik Droomhuis uitleg: een middagje uit een volle spellenkast kunnen kiezen zonder dat je er zelf ruimte voor vrij moet maken thuis. Dat kan in een spellencafé of spellenwinkel met speelruimte. Wij speelden een middagje in de spellenwinkel in Gouda. We betaalden daarvoor € 3 per speler + de kosten van een blikje drinken uit de koelkast. En we hebben drie spellen uit kunnen proberen. Mocht je speluitleg nodig hebben, dan is er in de winkel altijd wel iemand die je kan helpen. Ideaal.

Sinds 2021 is er ook een bordspellenbieb in Nederland waar je voor een klein bedrag een spel kan huren. Ik heb daar zelf nog geen ervaring mee, dus ben benieuwd naar reacties. En tot slot natuurlijk: Marktplaats. Waar ik zelf al menig spel voor een tof tweedehandsprijsje op de kop heb kunnen tikken.

Hoe speel je Droomhuis

Iedere speler krijgt een spelersbord met een casco huis. Dat huis moet gevuld worden met kamers en bovenop het huis moeten dakpannen. Daarnaast wil je ook spullen in je huis en heb je soms wat extra handjes nodig om je huis een echt droomhuis te maken.

1. Vul de markt

In het midden ligt een speelbord met twee rijen vakjes. Op de bovenste rij komen de verbouwingskaarten en daar draai je er vier van open. Op de onderste rij leg je de kamerkaarten (je herkent ze aan de lege kamer op de achterkant) en daar draai je er vijf van open.

2. De jongste speler kiest eerst

Beginnend bij de jongste speler pakt iedereen twee kaarten van het speelbord. Je moet altijd twee kaarten uit één kolom pakken. Dat betekent dat je de verbouwingskaart en de kamerkaart pakt die onder / boven elkaar liggen.

3. Richt je huis slim in

De kaarten die je hebt gekozen leg je direct in je huis. Daarbij moet je aan een aantal eisen voldoen: zo moet een kamer altijd op een andere kamer worden gebouwd, een kamer kan nou eenmaal niet in de lucht hangen. Kelderkaarten mogen alleen in de kelder. De dakkaarten leg je op een apart stapeltje en de interieurkaarten geven je recht op een extra item.

4. Na 12 rondes punten tellen

Voor je het weet ben je 12 rondes verder en ga je punten tellen. Je krijgt punten voor je kamers en voor de grootte van je kamers, voor de inrichting en voor je dak. Ook krijg je extra punten als je op beide verdiepingen een badkamer hebt (luxe hoor!) en als je huis zowel een badkamer, keuken als slaapkamer heeft.

Leuk detail: bij een gelijke stand wint de speler die de meeste kinderen op de kaarten heeft staan.

Wil je meer inspiratie voor mooie, leuke, grappige en originele spellen (en waar ze te kopen of te huren)? Kijk dan hier voor het complete A-Z voor de feestdagen. Je hebt nog genoeg tijd om cadeaus te kopen die straks indruk maken!

Dit artikel delen: