Een krat vol spellen in je binnenzak

Een paar dagen weg of een weekje vakantie, wat neem je mee? Heb je nog plek voor een spelletje in je koffer? Nee? Multi Playing Cards heeft het formaat van een pakje speelkaarten, maar door de slimme bedrukking van de kaarten kan je er enorm veel spelletjes mee spelen. Dus een hele stapel spellen zonder dat het je ruimte kost.

Hoe ziet het eruit?

Elke Multi Playing Card is bedrukt met  twintig vlakjes waarop verschillende afbeeldingen staan zoals een joker, een dominosteen, een damsteen, een scrabble-letter.  De achterzijde is blanco.

Er is zowel een pakje witte als een pakje zwarte kaarten. In beide pakjes zitten dezelfde kaarten, maar je kan de achterkant gebruiken om bijvoorbeeld een schaak- of dambord te maken. In de handleiding die bij het pakje zit, staan een korte uitleg over de kaarten en verschillende spelsuggesties.

Hoe speel je het?

Je spreekt af welk spel je gaat spelen en dan focus je vanzelf op dat vakje op de speelkaart. Het is leuk om, naast de bekende spellen, ook de spellen uit te proberen die de uitgever in de handleiding heeft beschreven zoals Kabouterschaak, Kip en Ei of Hoger en Lager. Op de website  https://multiplayingcards.com/rules/  vind je nog veel meer spelsuggesties.

Er is voor elk wat wils: voor de allerkleinsten zijn de plaatjes leuk en kan je bijvoorbeeld sinaasappels bij elkaar zoeken of memory spelen. Iets oudere kinderen kunnen cijfers oefenen en woordjes maken. En de groteren gebruiken de kaarten om te  jokeren, roulette te spelen of een van de andere vele opties. Wij gebruiken het spel vooral buiten en op vakantie en spelen vaak een ouderwets potje pesten. Voor de blanco kaart die in elk pakje zit, bedacht mijn zoon laatst een nieuwe functie: de superpestkaart. Dus het werd een Potje Pesten Plus.

En dat is ook het grappige aan deze kaarten: omdat er zoveel plaatjes op staan, biedt het de mogelijkheid je fantasie de vrije loop te laten. Combineer schaken met Wie is Het? of Magic met scrabble en bedenk je eigen spelregels. De mogelijkheden zijn eindeloos. Als je een leuk, nieuw spel hebt bedacht met de Multi Playing Cards wil de uitgever dat graag op zijn site zetten.

Op de site vind je trouwens ook een video met tovertrucs met de kaarten. Bekijk de trucs hier en probeer het maar eens na te doen!

Wat is het effect op de spelers?

Multi Playing Cards is een krat vol spellen in een klein doosje. Veel bekende spellen, maar het stimuleert ook om zelf spelletjes of extra regels te bedenken.

Ook voor kinderen?

Absoluut! Ik raad elke leerkracht aan om een paar pakjes in de klas te leggen. Een pakje Multi Playing Cards neemt erg weinig ruimte in, is zo gepakt en biedt mogelijkheden om een spelletje te doen of te oefenen met letters en cijfers. Kinderen kunnen ook zelf een spelletje verzinnen door vakjes te combineren of het lege vak in te vullen. Ze worden zeker door deze kaarten uitgedaagd!

Eindoordeel

Een stapel spellen in zakformaat! De eerste indruk van een kaart is misschien wat druk, maar als je weet welk vakje je nodig hebt focus je daar als vanzelf op.

Algemene informatie

  • aantal spelers: afhankelijk van je spel en het aantal pakjes Multi Playing Cards
  • tijd: afhankelijk van je spel
  • vanaf: 4+
  • uitgever: Multi Playing Cards
  • prijs: € 8,- (exclusief verzendkosten)
  • verkooppunten: online via de website www.multiplayingcards.nl of bij spellenwinkel The Joker in Utrecht

Dit artikel delen: