Een tactisch spel op drie niveaus rondom het Holi-feest

inspiratie

The Color Festival

Dit spel stond al zoooo lang op mijn lijstje! Afgelopen vrijdag vond ik het eindelijk bij spellenwinkel het Lab in Utrecht. En sinds kort kan je het ook online kopen.
Holi is een hindoeïstisch feest dat jaarlijks rond maart gevierd wordt. Het feest wordt gevierd met muziek, dans, lekkere hapjes en er wordt met gekleurde poeder gestrooid.
 
Die gekleurde poeder kende ik van de Color Run, het event dat het strooien van kleuren heeft ‘geleend’ van dit feest. De makers van dit spel willen niks lenen, maar willen juist aandacht voor het feest: ‘Our intention for this game is to spread the joy that comes with the Holi festival, and allow more people to connect with this ancient Indian tradition through a different lens.’
 
De makers maken van dit spel sowieso een feestje. Het ziet er niet alleen heel kleurrijk uit, maar punten pakken heet in dit spel ‘gaining joy’. Wie gunt het zijn medespeler nou niet om dit te verzamelen. 
 
Een spel dat aanleiding is om uit te wisselen over cultuur, feesten en tradities! 

Een spel dat de lucht ingaat

Holi is een driedimensionaal spel dat je speelt met 2 – 4 personen. De spelregels zijn niet complex, maar het vraagt strategie en tactiek om te winnen.
 
Je begint namelijk op de bodem en klimt daarna steeds een etage omhoog. De etages zijn doorzichtig. Als je namelijk naar boven klimt en je gaat op een ruimte staat waar niemand onder staat, dan stort je (logisch) weer een etage naar beneden. Heel goed kijken dus. Als hulpmiddel staan er coördinaten op de zijkanten, zodat je van D3 tweede verdieping naar de juiste plek: D3 op de derde verdieping gaat.
 
Het spel doet mij een beetje aan schaken denken. Misschien omdat je speelstukken over het bord verplaatst. Maar Holi is natuurlijk veel kleurrijker. Bovendien kan je het ook met 3 of 4 personen spelen.
 

Hoe speel je het?

Allereerst zet je het spelbord (kan ik dat zo wel noemen…. als er 3 verdiepingen zijn?) in elkaar. Daarna leg je op de eerste en tweede verdieping de snoep-fiches.

Iedere speler kiest een speelstuk van een kleur + bijbehorende fiches die het kleurpoeder voorstellen. Ook krijgt iedere speler een stapeltje kaarten met patronen.

Per spel draai je twee kaarten om die voor iedereen gelden. Dit zijn algemene regels/doelen waarmee je gedurende het spel je voordeel kan doen of aan het eind van het spel extra punten kunt verdienen.

Per beurt mag je drie dingen doen (alleen stap 1 is verplicht):
 
1) kleur gooien – je kiest een van de drie patroonkaarten uit je hand en legt de fiches in jouw kleur in dat patroon op het bord
2) je pion verplaatsen – bijvoorbeeld naar de snoepjes die verspreid over het bord liggen en aan het eind van het spel punten opleveren
3) je pion naar een verdieping hoger verplaatsen – bedenk goed wanneer je dit doet, want je mag niet meer naar beneden. Je pion mag alleen een etage hoger als hij aan vier kanten geflankeerd wordt door kleurfiches.
 
Aan het eind van het spel zijn de fiches op de eerste etage 1 punt waard, op de tweede 2 punten en op de derde 3 punten.
 
Wij hebben het na aankoop direct twee keer gespeeld. Natuurlijk een keer een ‘leerrondje’ en daarna volop in de strategie, elkaar dwarsbomen en zelf zoveel mogelijk punten pakken.
 

Algemene informatie bij Holi:

  • aantal spelers: 2 – 4 personen
  • tijd: rond de 45 minuten
  • vanaf: de doos zegt 13+ ik schat: 10+ zeker als kinderen van abstracte spellen houden
  • prijs: rond € 44



* Dit artikel bevat affiliate-links.

Dit artikel delen: