Heb je het traditionele kwartet wel gezien, dan is het tijd voor Commotie in het Museum. In dit spel verzamel je je kwartetten namelijk op een hele andere manier.
Bovendien komen er onverwachte pestkaarten langs die het hele spel veranderen.
Alle spelers zijn kunstverzamelaars die een kwartet schilderijen bij elkaar zoeken rondom een zelfde thema. Thema’s zijn bijvoorbeeld: natuur, zelfportret en stilleven.
Bij Commotie in het Museum begint iedereen met 4 kaarten in de hand. Daarna draait een speler de bovenste kaart om van de stapel. Is dat een kaart die jij nodig hebt? Dan sla je erop. Is de kaart populair en slaan meerdere spelers dan geldt de onderste hand. Snel zijn dus!
Niet meer netjes vragen, maar meteen slaan!
Soms zijn er kaarten die niemand wil. Dan blijft zo’n kaart liggen en is de volgende speler aan de beurt om een kaart om te draaien. Ook die kaart mag blijven liggen als er geen interesse is. Is er bij de derde kaart die omgedraaid wordt nog geen geïnteresseerde, dan moet de speler die de kaart omdraaide de stapel pakken.
Een stapeltje van drie kaarten erbij pakken is geen probleem. Maar er is nog een extra regel in dit kwartet: je mag niet meer dan 7 kaarten in je hand hebben.
Dan moet je kaarten afleggen tot je nog maar 5 kaarten in je hand hebt. Dat is heel erg balen als je bijvoorbeeld (zoals ik) aan het sparen was voor twee collecties.
Door kaarten niet te pakken, kan je de verzameling van je medespeler beïnvloeden. Speel het kwartet dus tactisch.
Zodra iemand kaarten aflegt, wordt er een commotiekaart omgedraaid die het hele spel kan veranderen.
Verschillende personen zorgen voor Commotie in het Museum: zo is er een dief (uiteraard!) die 1 kaart bij een ander mag stelen. Maar er is ook een museumdirecteur die een expositie wisselt met een ander museum: ruil je hele hand kaarten met die van een andere speler.
Zo zijn er 6 personen die twee keer langskomen in de commotiekaarten. Goed om vooraf te weten is dat de erfgenaam alle kaarten mag opeisen van een schilder naar keuze.
Een leuke keuze, want zo let je niet alleen op het thema van je schilderijen maar ook op de schilders zelf. Gelukkig mag je het boekje erbij gebruiken waar alle schilderijen in staan. Niet alleen laat de schilder er bij, maar ook het jaartal en nog wat achtergrondinformatie.
Leer schilderijen én schilders kennen.
Zorg voor wat cultuur deze zomer!
Commotie in het Museum maakt kwartetten actief en dynamisch. Bovendien pak je ook nog wat cultuur mee. Perfecte combinatie!
Informatie over Commotie in het museum: