Een verrassing voor tussendoor – Wollige Warboel is een spelletje in een booster pack

Wat gaaf! Je koopt een zakje met een spel. Op de achterkant lees je de regels en zie je ongeveer wat erin zit. Maar pas als je thuis het zakje opent, kan je het materiaal in je handen houden!

Dat zijn de Minnys die uitgever White Gobling Games nu op de markt brengt. Er zijn 8 verschillende spelletjes, ik kocht Wollige Warboel.

Die kan je nou net niet krijgen op Bol.com, maar 4 andere spellen uit de serie wel. Die vind je verspreid over deze review.

Schattig voor een leuk prijsje

Ik had me dus voorgenomen om geen spellen meer te kopen. Maar ja, Wollige Warboel zag er schattig uit. Altijd leuk als een spel de uitstraling heeft van een tekening uit een boek. Bovendien vond ik de prijs interessant: ik kocht mijn exemplaar voor € 7,95. Zie daar nog maar eens een spelletje voor te vinden!

Wat zit erin?

Deze serie Minnys speelt leuk in de op de rage van de Booster Packs van bijvoorbeeld Pokémon en Magic. Je koopt een pakje kaarten en weet niet welke kaarten daarin zitten. Misschien wel die ene hele zeldzame….

Bij Wollige Warboel stond keurig achterop wat er in het zakje zat… toch is het openscheuren leuk! Net een verrassingsei 😁

Inderdaad: een potlood, een dobbelsteen en een blokje met puzzelbladen. Wel alles in mini-formaat. Voor het puzzelen moet ik echt het grote licht aanzetten. Maar de spelers die wat dichter bij de 8 jaar zitten, hebben daar waarschijnlijk minder last van.

Net als een verrassingsei vind ik dit dus echt zo’n spelletje om ‘voor de leuk’ cadeau te doen. Wat je mist is dan natuurlijk de chocola, maar wat je wél geeft is een spel dat van duurzaam materiaal is gemaakt. 

Ik heb het even voor je opgezocht…. De uitgever zegt dat de verpakking en spelblokken van gerecycled materiaal zijn gemaakt, de dobbelsteen is van hout (dus geen plastic) en de naden zijn met de hand gestikt met natuurlijk garen. Netjes! Goed dat er ook in de spellenwereld aandacht komt voor duurzaamheid.

1. Pak een puzzelblad en markeer de kopjes

Alhoewel je maar 1 potlood bij het spel krijgt, speel je het met 2 of meer spelers. Iedere speler krijgt een puzzelblad. Kies welke kant van het blad jullie gaan gebruiken. Er is een gele en een blauwe kant vol speelgoed voor de kat.

Zodra je samen hebt besloten op welke kant jullie gaan puzzelen, mag je 6 cirkels tekenen. Dit zijn de kostbare porseleinen kopjes waar je straks niet tegenaan mag stoten.

Nu leggen jullie de puzzelblaadjes op zijn kop in het midden van de tafel, husselen en pakt iedere speler er een.

Ben je eigenwijs en speel je het spel toch alleen (ik) dan plaats je 6 random cirkels. Of je zet ze juist heel gunstig neer en gaat voor een superscore, of juist andersom: maak het jezelf zo moeilijk mogelijk.

2. Rol de dobbelsteen en zet een streep

Daarna rol je de dobbelsteen. Voor het aantal ogen dat je rolt, trekt iedereen een lijn op haar blad. Je startpunt is de bol wol en elke ronde trek je de lijn verder. Je mag in je beurt steeds 1 keer een hoek van 90 graden maken.

Je doel is om zoveel mogelijk kattenspeeltjes aan te tikken met je bol wol. Ieder verzameld speeltje is 1 punt waard.

Slim gedaan!

Maar alle porseleinen kopjes die je aan/omtikt zijn 2 minpunten. Bovendien liggen er blokken her en der door de kamer waar je niet langs mag. Omdat je steeds rechte lijnen moet maken die precies het aantal ogen zijn van de dobbelsteen, moet je dus goed je route uitrekenen.

Wat ik geniaal vind is het einde van de ronde. Zodra een speler twee sets van alle speeltjes heeft verzameld, kruist iedereen de zandloper op het puzzelblad aan.

Daarna kruis je steeds het aantal ogen af dat je gooit. Dat kan snel gaan, als de spelers achter elkaar 5, 4, 3, 2 gooien. Maar het kan ook best nog een tijdje duren als je bijvoorbeeld steeds een 4 gooit. Je kan hem maar een keer afstrepen, daarna mag je gewoon doorspelen. Heel slim bedacht.

Je krijgt punten voor de speeltjes en voor setjes van speeltjes. Je wilt dus wél setjes verzamelen, maar ook weer niet te snel want daarmee luid je het einde van het spel in. Dat maakt zo’n klein, compact reisspelletje toch weer lekker tactisch.

Dat maakt ook dat ik meer van deze serie wil!

Gotta Catch them All!

Wil je meer inspiratie voor mooie, leuke, grappige en originele spellen? Kijk dan hier voor het complete A-Z voor de feestdagen. Je hebt nog genoeg tijd om cadeaus te kopen die straks indruk maken! Koop je via een link in deze review dan steun je ook nog eens Pen & Pion!

Algemene informatie over Wollige Warboel en andere Minnys

  • aantal spelers: varieert per spel
  • tijd: vanaf 5 minuten
  • vanaf: varieert per spel
  • prijs: vanaf € 7,95 (najaar 2023)

Je vindt affiliatelinks in deze tekst. Als je via deze links het spel (of iets anders) aanschaft, steun je de website en het werk van Pen & Pion 🎲🧩♟️

Dit artikel delen: