P = Penny Papers – dobbelen met grote groepen

groep

Goed nieuws! Er staan steeds vaker spellen op tafel! Ben je op zoek naar iets anders dan Monopolie over Catan? In deze serie geef ik je 26 tips en daarvoor gebruik ik de 26 letters van het alfabet:

P = Penny Papers

Waarom Penny Papers?

Wanneer kan je nou een spel spelen met een hele grote groep zoals de klas? Of er zijn te veel kinderen, of er is te weinig materiaal. Zoiets lukt daarom zelden. Maar met Penny Papers kan dat dus wel!

Penny Papers kan je zelfs met 100 mensen tegelijk spelen. Ik kreeg het spel van vrienden die dachten dat ik zoiets wel kon waarderen. Wat kennen ze me toch goed! Omdat het spel niet zo bekend is, deel ik het hier graag met jullie.

Iedereen hetzelfde puzzelblad

Penny Papers is een zogenaamd roll and write-spel, een spelsysteem dat op het moment heel populair is. Het houdt in dat iedereen een puzzelblad krijgt, iemand de dobbelstenen gooit en alle spelers de uitkomst van die dobbelstenen naar eigen inzicht mogen invullen.

In Penny Papers is je puzzelblad een schateiland. De spelers helpen Penny hier schatten vinden door getallen in te vullen. Daar hebben ze de dobbelstenen bij nodig.

Op elke dobbelsteen staan de getallen 1 t/m 5. Er is geen 6. Die is op de ene dobbelsteen vervangen door een foto van Penny, op de ander door een schip en op de derde door een doodshoofd. Uiteraard zijn die tekeningen speciale acties.

Rollen en invullen

Iemand rolt de dobbelsteen en alle spelers mogen vervolgens hun blad invullen. Zijn het alleen cijfers, dan kiezen ze óf een van die getallen óf maken een som van twee of drie van de getallen. In ieder geval mag je maar 1 hokje invullen.

Rol je het schip, dan mag elke speler ervoor kiezen een boot te tekenen op een leeg zeevak in plaats van een getal op het eiland in te vullen. Rol je Penny dan mag je zelf een getal tussen 1 en 15 kiezen om in te vullen.

Het leukste is als je het doodshoofd rolt, want dan komen de piraten! Iedereen legt dan zijn puzzelblad in het midden van de tafel. Je kiest een blad van iemand anders en vult op een vakje naar keuze een doodshoofd in. Zo, daar kan niemand meer iets invullen!

Een schat vinden is de moeilijkste missie van het spel. Je mag een cirkel om een getal zetten als er vier getallen van dezelfde waarde omheen staan (in de kolom en in de rij). Het kruispunt tussen deze getallen is de locatie van de schat.

In dit spel werk je met rijen en kolommen, ben je aan het rekenen en tegelijkertijd strategisch aan het invullen. Tussendoor kan je je medespelers lekker pesten met het invullen van de doodshoofden. Prima tussendoortje!

Wil je meer inspiratie voor originele? Kijk dan hier voor inspiratie van A – Z.

Algemene informatie over Penny Papers:

  • aantal spelers: 1 – 100, er zitten 100 puzzelbladen in het spel. Deze zijn dubbelzijdig bedrukt, dus speel je het met 100 mensen dan kan je het 2 x spelen. Hou er rekening mee dat voor- en achterkant een verschillend eiland zijn. Vooraf even checken of iedereen hetzelfde eiland voor zich heeft liggen.
  • tijd: 20 minuten (een eerste keer waarschijnlijk wat langer)
  • vanaf: 8 jaar
  • prijs: € 21, 99

Penny Papers maakt deel uit van den avonturenreeks van drie spellen. Ik heb zelf alleen Skull Island gespeeld 👆🏽


In dit artikel staan affiliate-links.

Dit artikel delen:

groeptaal

W = Who’s the Dude

Een partygame om flink de slappe lach van te krijgen. Je moet situaties uitbeelden, woorden raden en bent daardoor stiekem flink met taal bezig.