P = Penny Papers – dobbelen met grote groepen

Goed nieuws! Er staan steeds vaker spellen op tafel! Ben je op zoek naar iets anders dan Monopolie over Catan? In deze serie geef ik je 26 tips en daarvoor gebruik ik de 26 letters van het alfabet. En het gaat hard, vandaag alweer de P…

Ken je Penny van Penny Papers?

Penny is de heldin van een driedelige reeks dobbelspellen. Het leuke aan Penny vind ik dat ze een eh… mogen we ‘nerd’ zeggen? Nou, dat. Compleet met bril en nieuwsgierige houding.

Tof is dat je dit spel met hele grote groepen kan spelen.

Wanneer kan je nou een spel spelen met de hele klas? Of er zijn te veel kinderen, of er is te weinig materiaal. Zoiets lukt daarom zelden. Met Penny Papers kan dat dus wel! Bovendien ben je met cijfers bezig en met strategie.

In de driedelige reeks (zie ook onderaan deze blog) Is The Temple of Apikhabou voor kinderen vanaf 7 jaar, Skull Island vanaf 8 jaar en Valley of Wiraqocha vanaf 9 jaar. Een serie die je dus hartstikke mooi op kan bouwen.

 

 

Iedereen hetzelfde puzzelblad

Penny Papers is een zogenaamd roll and write-spel, een spelsysteem waarbij je eerst een of meer dobbelstenen rolt en de waarde daarvan op je puzzelblad invult. Het houdt in dat iedereen een puzzelblad krijgt en alle spelers de uitkomst van de gerolde dobbelstenen naar eigen inzicht mogen invullen op hun blad. Bij iedereen zie je dan uiteindelijk een andere uitkomt. Terwijl we toch met dezelfde getallen hebben gewerkt!

In Penny Papers is je puzzelblad een schateiland. De spelers helpen Penny hier schatten vinden door getallen in te vullen. Daar hebben ze de dobbelstenen bij nodig.

Op elke dobbelsteen staan de getallen 1 t/m 5. Er is geen 6. Die is op de ene dobbelsteen vervangen door een plaatje van Penny, op de ander door een schip en op de derde door een doodshoofd. Uiteraard staan die plaatjes voor speciale acties.

Rollen en invullen

Iemand rolt de dobbelsteen en alle spelers vullen vervolgens hun blad in: bestaat de worp uit alleen cijfers, dan kiezen ze óf een van die getallen óf maken een som van twee of drie van de getallen. In ieder geval mag je maar 1 hokje invullen. Maar wat als je een van de plaatjes rolt?

Daar komt een schip!

Rol je het schip, dan mag elke speler ervoor kiezen een boot te tekenen op een leeg zeevak in plaats van een getal op het eiland in te vullen.

Help Penny

Rol je Penny dan mag je zelf een getal tussen 1 en 15 kiezen om in te vullen.

Een doodshoofd, arghh!

Als je het doodshoofd rolt, komen de piraten! Iedereen legt dan zijn puzzelblad in het midden van de tafel. Je kiest een blad van iemand anders en vult op een vakje naar keuze een doodshoofd in. Zo, daar kan niemand meer iets invullen!

Op zoek naar de schat

Niet op de dobbelsteen, maar wel op je puzzelblad: de schat. Een schat vinden is de moeilijkste missie van het spel. Je mag een cirkel om een getal zetten als er vier getallen van dezelfde waarde omheen staan (in de kolom en in de rij). Het kruispunt tussen deze getallen is de locatie van de schat.

In dit spel werk je met rijen en kolommen, ben je aan het rekenen en tegelijkertijd strategisch aan het invullen.

Tussendoor kan je je medespelers lekker pesten met het invullen van de doodshoofden. Wie heeft uiteindelijk de meeste punten?

Wil je meer inspiratie voor mooie, leuke, grappige en originele spellen? Kijk dan hier voor het complete A-Z voor de feestdagen. Je hebt nog genoeg tijd om cadeaus te kopen die straks indruk maken! Koop je via een link in deze review dan steun je ook nog eens Pen & Pion!

Algemene informatie over Penny Papers

  • aantal spelers: 1 – 100, er zitten 100 puzzelbladen in het spel. Deze zijn dubbelzijdig bedrukt, dus speel je het met 100 mensen dan kan je het 2 x spelen. Hou er rekening mee dat voor- en achterkant een verschillend eiland zijn. Vooraf even checken of iedereen hetzelfde eiland voor zich heeft liggen.
  • tijd: 20 minuten (een eerste keer waarschijnlijk wat langer)
  • vanaf: 8 jaar
  • prijs: € 22,50 (najaar 2023)

Deze review is geüpdatet in december 2023. Je vindt affiliatelinks in deze tekst. Als je via deze links het spel (of iets anders) aanschaft, steun je de website en het werk van Pen & Pion 🎲🧩♟️

Dit artikel delen: