Q & Q = Qwixx en Qwinto

inspiratie, rekenen

Hou jij ook zo van dobbelspelletjes? Lekker snel te spelen, makkelijk mee te nemen naar een restaurant (bijvoorbeeld voor het kerstdiner 😉) De Q in mijn alfabet staat daarom het dobbel-duo Q en Q, die overigens gewoon los van elkaar te spelen zijn.

Qwixx en Qwinto

Qwixx is typisch zo’n spelletje om even tussendoor te spelen. Het is klein genoeg om makkelijk mee te nemen en ook bij het spelen zelf heb je weinig ruimte nodig. Alleen een oppervlak om de 6 dobbelstenen te rollen. En vergeet de pen niet voor het invullen van je scoreblad.

Heb je Qwixx inmiddels zo vaak gespeeld, dat je wel toe bent aan extra uitdaging? Dan ga je voor Qwinto, zelfde principe maar net een stapje complexer.

Rollen en puzzelen

Net als Penny Papers (die van gisteren) zijn ook Qwixx en Qwinto roll and write-spellen. Wat betekent dat 1 speler de dobbelstenen rolt en alle andere spelers de uitkomst naar eigen inzicht invullen op hun scoreblad. Iedereen hetzelfde blad, iedereen een andere uitkomst.

Qwixx

Bij Qwixx zijn er twee witte en vier gekleurde dobbelstenen. De kleuren van de dobbelstenen komen ook terug in de getallijnen op het scoreblad.

Een speler rolt alle dobbelstenen. De andere spelers mogen nu kiezen of ze de som van de witte dobbelstenen op hun scoreblad aankruisen (in een van de getallijnen).

Daarna krijgen de speler die de dobbelstenen rolde nog een voordeeltje: zij mag een witte dobbelsteen met een gekleurde dobbelsteen optellen en die aankruisen in de betreffende getallijn.

De getallijnen van Qwixx lopen van laag naar hoog (rood en wit) en van hoog naar laag (groen en blauw). Je speelt het spel van links naar rechts. Zodra je iets hebt aangekruist, mag je het getal links daarvan niet meer gebruiken. Je wilt het liefst zoveel mogelijk getallen aankruisen, want hoe meer kruisjes, hoe meer punten aan het eind. Zit het allemaal tegen, dan kan je ook nog minpunten krijgen. Slim spelen dus!

Dat Qwixx populair is, merk je aan de verschillende uitbreidingen en varianten. Onderaan deze blog heb ik er zeven toegevoegd, maar er zijn er meer!

Qwinto

Bij Qwinto is het ook zo dat 1 speler de dobbelstenen rolt en de andere spelers daar gebruik van mogen maken.

Alleen het scoreblad zit anders in elkaar dan bij Qwixx: het gaat hier niet om afkruisen, maar om invullen. Bovendien moeten de getallen van links naar rechts oplopend zijn en moet je ook op de kolommen letten: daar mag een getal maar 1 keer in voorkomen. Succes!

Wil je meer inspiratie voor mooie, leuke, grappige en originele spellen? Kijk dan hier voor het complete A-Z voor de feestdagen. Je hebt nog genoeg tijd om cadeaus te kopen die straks indruk maken! Koop je via een link in deze review dan steun je ook nog eens Pen & Pion!

Algemene informatie over Qwixx en Qwinto

  • aantal spelers:2 – 5
  • tijd: 15 minuten
  • vanaf: op de doos staat: 8+, maar Qwixx kan als basisspel wat mij betreft al jonger. Juist! Want je bent met cijferreeksen bezig: hoger, lager, getallen benoemen.
  • prijs: € 11 (update najaar 2023)

Je vindt affiliatelinks in deze tekst. Als je via deze links het spel (of iets anders) aanschaft, steun je de website en het werk van Pen & Pion 🎲🧩♟️

  • aantal spelers: 2 – 6
  • tijd: 15 minuten
  • vanaf: 8+
  • prijs: rond € 11,50 (update najaar 2023)

Deze review is geüpdatet in december 2023.

Dit artikel delen:

rekenen

SPLIT in 4 stappen

Spelregels in 4 stappen Aantal spelers: 2 – 5 Tijd: 15 minuten Vanaf: op de doos staat 8+, maar ook jongere kinderen…