Q & Q = Qwixx en Qwinto

inspiratie, rekenen

Hou jij ook zo dobbelspelletjes? De Q in mijn alfabet staat voor het duo Q en Q die ook los van elkaar te spelen zijn:

Q & Q = Qwixx en Qwinto

Waarom Qwixx en Qwinto?

Qwixx is typisch zo’n spelletje om even tussendoor te spelen. Het is klein genoeg om makkelijk mee te nemen en ook bij het spelen zelf heb je weinig ruimte nodig. Alleen een oppervlak om de 6 dobbelstenen te rollen. En vergeet de pen niet voor het invullen van je scoreblad.

Heb je Qwixx inmiddels zo vaak gespeeld, dat je wel toe bent aan extra uitdaging? Dan ga je voor Qwinto, zelfde principe maar net een stapje complexer.

Rollen en puzzelen

Net als Penny Papers (die van de P) zijn ook Qwixx en Qwinto roll and write-spellen. Wat betekent dat 1 speler de dobbelstenen rolt en alle andere spelers de scores invullen op hun scoreblad.

Bij Qwixx zijn er twee witte en vier gekleurde dobbelstenen. De kleuren van de dobbelstenen komen ook terug in de getallijnen op het scoreblad. Een speler rolt alle dobbelstenen. De andere spelers mogen nu kiezen of ze de som van de witte dobbelstenen op hun scoreblad aankruisen (in een van de getallijnen). Daarna krijgen de speler die de dobbelstenen rolde nog een voordeeltje: zij mag een witte dobbelsteen met een gekleurde dobbelsteen optellen en die aankruisen in de betreffende getallijn.

De getallijnen van Qwixx lopen van laag naar hoog (rood en wit) en van hoog naar laag (groen en blauw). Je speelt het spel van links naar rechts. Zodra je iets hebt aangekruist, mag je het getal links daarvan niet meer gebruiken.

Je wilt het liefst zoveel mogelijk getallen aankruisen, want hoe meer kruisjes, hoe meer punten aan het eind. Zit het allemaal tegen, dan kan je ook nog minpunten krijgen. Slim spelen dus!

Bij Qwinto is het ook zo dat een speler de dobbelstenen rolt en de andere spelers daar gebruik van mogen maken. Alleen het scoreblad is wat anders: het gaat hier niet om afkruisen, maar om invullen. Bovendien moeten de getallen van links naar rechts oplopend zijn en moet je ook op de kolommen letten: daar mag een getal maar 1 keer in voorkomen. Succes!

Wil je meer inspiratie voor superleuke cadeaus? Kijk dan hier voor inspiratie van A – Z.

Algemene informatie over deze spellen:

  • aantal spelers: Qwixx speel je met 2 – 5 personen, Qwinto met 2 – 6
  • tijd: allebei de spellen speel je in een kwartier
  • vanaf: op beide spellen staat 8+ maar Qwixx kan als basisspel wat mij betreft al jonger. Juist! Want je bent met cijferreeksen bezig: hoger, lager, getallen benoemen.
  • prijs: Qwixx is € 11,95 voor Qwinto betaal je € 16,99


In dit artikel staan affiliate-links.

Dit artikel delen: