Spelletjes zijn altijd leuk! Een strategie uitkienen en een spel winnen voelt natuurlijk goed. Maar een spel geeft je ook de kans om eens op een andere manier met je huisgenoten in contact te komen: geen diepe gesprekken, niet zwijgend voor de tv, maar samen een strategie bepalen of een verhaal verzinnen.

Nu is er een enorm aanbod aan spellen. Ik heb een overzicht gemaakt van vijf spellen waarbij je moet puzzelen.

Puzzelen

Hou je van puzzels, dan is er voldoende keuze:

  • Out of mine (Huch! & friends, richtprijs € 19,50) outofmine_uitstalling

In dit spel voor 2 – 4 spelers krijg je een bordspel en puzzelstukjes. De puzzelstukjes passen maar op een manier op het bord en het gaat erom wie de stukjes het snelst goed op zijn bord legt. Omdat de puzzelstukjes op een hoopje in het midden op tafel liggen, mag iedereen lekker graaien. Maar omdat het ook om snelheid gaat, wordt dat graaien het echte elleboog-werk. Het spel kent ook nog een aantal varianten die het puzzelen iets moeilijker maken. Grappig en makkelijk spel, ook voor kinderen. Hier vind je een uitgebreide recensie.

  • Ubongo (White Goblin Games, richtprijs € 32,99)

photo_general_ubongo_0711_5f6Ook in dit spel voor 2 – 4 spelers krijg je een bordspel en puzzelstukjes. De dobbelsteen bepaalt welke puzzelstukjes je mag gebruiken. Het gaat er bij dit spel om binnen de tijd van de zandloper de puzzelstukjes goed op het bord te passen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan! Er zijn verschillende uitbreidingen op Ubongo, zoals Extreem, Duel en Het Kaartspel. Hier vind je een filmpje van de uitgever over het spel.

  • Patchwork (999 Games, richtprijs € 15,95)

patchworkDit is een puzzelspel voor 2 spelers, waarbij je lapjes stof (puzzelstukjes) zo op je spelbord legt dat je aan het eind zo min mogelijk leeg spelbord over hebt. Het klinkt misschien een beetje stoffig, maar het is een erg leuk spel. Per beurt beslis je of je een stukje stof koopt of stappen neemt op het scoreboord om geld te verdienen. En met geld bedoelt dit spel knopen! In eerste instantie ben je vooral met je eigen spelbord bezig, maar als je het vaker speelt ga je steeds meer op je strategie letten. Lees meer op de site van de uitgever.

  • Genius (White Goblin Games, richtprijs € 19,95)  genius_bord_cmyk

Genius is een bordspel voor 2 – 4 spelers. Iedere spelers krijgt een plankje met daarop een aantal tegels. Iedere tegel bestaat uit twee zeshoeken met een symbool. Soms is het hetzelfde symbool, soms twee verschillende symbolen. Je legt de tegel steeds zo op het bord dat je een rij krijgt met dezelfde symbolen. Liefst wil je beide symbolen op een rij laten aansluiten. Op het scorebord mag het blokje van het betreffende symbool hetzelfde aantal stappen vooruit. Het doel is om met alle scoreblokjes zo ver mogelijk op je scorebord te krijgen. Het addertje onder het gras bij dit spel is dat de eindscore van iedere speler wordt bepaald door zijn slechtst scorende kleur.  Lees hier wat anderen van het spel vinden.

  • Sherlock Holmes Consulting Detective (Ystari Games, richtprijs € 39,90) sherlock_holmes_consulting_detective_board_1_raw

Dit Engelstalige spel voor 1 – 8 spelers is een echte breinbreker. Er zijn tien verschillende scripts met mysteries. Heb je die scripts opgelost, dan is het ook klaar met het spel. Maar dan kan je er misschien iemand anders mee blij maken. In het spel ben je hulpje van Sherlock en krijgen de spelers een mysterie voorgelegd. In overleg met elkaar gaan jullie dan op zoek naar aanwijzingen bij de verschillende inwoners van Londen. Jullie hebben daarvoor een kaart, een boekje met interviews en een krantje. De vorm van het spel is eenvoudig, maar de oplossing van het mysterie bij elkaar puzzelen is enorm moeilijk. Anders dan bij detectives op tv, blijven er lang verschillende scenario’s openstaan. Dit is een avondvullend spel dat door het Engels en het deductiewerk wat ons betreft niet voor kinderen is. Advies op de speldoos is 13-plus. Bekijk hier een uitgebreide en enthousiaste uitleg.

 

– Deze review publiceerde ik eerder op www.Dobbelix.nl –