Gamification, serious gaming en game-based learning zijn allerdrie gericht op leren. Het zijn werkwijzen die een doel dienen. Natuurlijk is plezier daar een onderdeel van, want als je het leuk hebt, leer je makkelijker en onthoud je beter.
Twee andere spellen waar volwassenen bloedfanatiek van worden: de escaperoom en teambuilding.
Escaperooms zijn de laatste tijd enorm populair. Ze schieten als paddenstoelen uit de grond en zijn er in allerlei thema’s. Wat je in feite doet bij een escaperoom is een probleem oplossen. Een escaperoom bestaat uit een serie van problemen. De oplossing van ieder afzonderlijk probleem helpt je dichter bij de oplossing van het geheel: de uitgang vinden. En de stok achter de deur is de klok. De klok is je motivator om door te werken. Je endorfineshot krijg je door uit de escaperoom te ontsnappen.
De motivatie die je vanzelf voelt bij een escaperoom is ook interessant voor het onderwijs. Daarom zijn er inmiddels ook verschillende escaperooms die zich richten op een specifiek onderwerp of vak. Lees hier over de escapebox die ik deed bij de Universiteit Utrecht.
En dan het teamuitje. Het teamuitje, of de teambuilding focust op een belangrijk aspect van spellen: de sociale factor. Dat kan zijn door samen te werken of juist door activiteiten te doen waardoor je je collega beter of op een andere manier leert kennen.
Een bordspel is de perfecte manier om je collega’s eens op een andere manier te leren kennen. Want zei een wijs persoon niet: