Gemoedelijk puzzelspel voor op vakantie

De hoogte in!

Hou je van puzzelspellen en ben je in voor een nieuwe manier van puzzelen? Dan is SETUP iets voor jou!

Bij SETUP leg je de tegels niet alleen naast elkaar op het bord, maar mag je ze ook bovenop de tegels van anderen leggen. Daardoor ga je dus de hoogte in en ontstaan er op het speelbord verschillende torens. Wat het spel letterlijk en figuurlijk een extra dimensie geeft.

Setjes samenstellen

Je begint met het klaarzetten van het speelbord: iedere speler zit aan een zijde ervan en heeft daarmee twee vakjes in een unieke kleur voor zich (jouw persoonlijke bonusvakken). Van diezelfde kleur krijgt de speler ook de pion. Vervolgens pakt iedereen 4 tegels uit het zakje en zet die op de tegelhouder voor zich.

Daarna leg je vier tegels open in het midden van het speelbord. Dit is het gemeenschappelijke gebied waar iedereen gebruik van mag maken. Speel je het met drie of minder, dan vul je ook de overgebleven persoonlijke vakken en worden die gemeenschappelijk gebied. Tot slot maak je aan de zijkant van het bord nog een markt met 4 open tegels.

En dan ben je klaar om te starten. Maar eerst:

1. Wat is een set?

Een set bestaat altijd uit minimaal twee tegels en kan bestaan uit:

  • dezelfde cijfers in verschillende kleuren
  • opeenvolgende cijfers in dezelfde kleuren

Goed. Je weet dus nu welke twee type sets je kan maken. Voor elke set die je maakt, krijg je punten. Het kan voorkomen dat je door één tegel neer te leggen, meerdere setjes maakt.

2. Maak sets

Je legt een of meer tegels van jouw plankje en/of uit de markt op het speelbord. Je mag ze op open ruimtes op het gemeenschappelijke gedeelte neerleggen of je plaatst ze op een tegel die er al ligt. Ook mag je op tegels in het persoonlijke gebied van je tegenstander bouwen. Daarmee geef je je tegenstander wel gratis een extra punt op het scorebord.

Overigens moeten de tegels die je neerlegt deel uitmaken van dezelfde set. Je mag bijvoorbeeld niet drie losse tegels verspreid over het bord neerleggen.

3. Of je ruilt….

Het kan natuurlijk gebeuren dat je geen set kan (of wil) maken. In dat geval moet je een aantal tegels van je plankje ruilen met hetzelfde aantal uit het zakje. Je beurt is meteen over en je moet wachten tot de volgende beurt om weer iets neer te leggen.

4. Punten scoren

Natuurlijk gaat het uiteindelijk om de punten! Met je pion loop je zoveel vakjes als je sets hebt gemaakt. Iedere tegel uit de set die je hebt gemaakt, levert 1 punt op. Je krijgt dus ook gewoon punten voor de tegels die er al lagen. En heb je met jouw tegels meerdere sets gemaakt, dan tel je punten voor iedere set. Overigens is een tegel die bij meerdere sets hoort, maar 1 punt waard.

Heeft iemand in zijn of haar set gebruikgemaakt van tegels die in jouw persoonlijke gebied liggen, dan krijg jij 1 punt voor elke tegel die ze hebben gebruikt. Je kan dus maximaal 2 punten krijgen.

5. Tegels aanvullen

Aan het eind van je beurt vul je de tegels op je bordje en in de markt weer aan tot vier.

Gemoedelijk puzzelen

Ik heb inmiddels meerdere potjes SETUP gespeeld en elke keer komt dat woord bij me op: gemoedelijk. Het spel geeft mij een beetje een Scrabble/Rummikub-vibe. Je werkt op een gezamenlijk speelbord, zit elkaar dus een beetje in de weg. Maar je kan meestal wel wat punten pakken in je beurt. Doordat je de hoogte in gaat, kan je ook bewust sets doorbreken of het anderen moeilijk maken. Het leukste is natuurlijk om een zo lang mogelijke set bij elkaar te puzzelen.

Maar verkijk je er niet op: het is soms flink puzzelen om je tegels weg te kunnen leggen. Wat dat betreft zeker een goed spel om deze vakantie je hersenen toch actief te houden!

Dit spel komt uit de hoed van de Deense Bezzerwizzer Studio. Eerder schreef ik over de triviant-variant (korter en leuker) Bezzerwizzer van deze studio.

Wil je meer inspiratie voor mooie, leuke, grappige en originele spellen? Kijk dan hier voor het complete A-Z voor de feestdagen. Je hebt nog genoeg tijd om cadeaus te kopen die straks indruk maken! Koop je via een link in deze review dan steun je ook nog eens Pen & Pion!

Algemene informatie over SETUP

  • aantal spelers: 2 – 4
  • tijd: 25 minuten
  • vanaf: 8 jaar, het spel is taalonafhankelijk dus ook jongere spelers kunnen mee puzzelen. De getallen gaan van 1 – 10.
  • prijs: rond € 25 (zomer 2023) Koop het spel via deze link.

Ik kreeg een presentexemplaar van Asmodee om het spel uit te proberen. Deze review is najaar 2023 geüpdatet. Je vindt affiliatelinks in deze tekst. Als je via deze links het spel (of iets anders) aanschaft, steun je de website en het werk van Pen & Pion 🎲🧩♟️

Dit artikel delen: