Lekker spelen met je eten!

We willen allemaal dat kinderen meer groente gaan eten. Het is (nog) niet wetenschappelijk bewezen, maar ik denk dat een spelletje Artisjokken daarbij gaat helpen.

Van uitgever White Goblin Games kreeg ik Artisjokken om ui(t) 😆 te proberen. Door de plaatjes van de groentes was ik direct al verkocht. Altijd leuk om een blije maïs of verlegen paprika te zien of om de grumpy ui te spelen.

Spelen met gezonde voeding. Leren over groenten.

Werk de artisjokken weg

Iedere speler begint met 10 artisjokken. Deze 10 artisjokken overwoekeren je groentetuin en die wil je er dus niet in. Door de andere groentekaarten slim te spelen en te combineren, moet je ervoor zorgen dat je alle tien die artisjokken wegwerkt. Eindig je je beurt met alleen maar ‘gewone’ groentes in je hand en zonder artisjokken, dan heb je gewonnen!

Hou de vaste volgorde aan

Je probeert je beurt dus te eindigen zonder artisjokken. Om dat goed te doen is het heel belangrijk dat je je spel volgens een vaste volgorde speelt. Om die niet steeds in de spelregels terug te hoeven zoeken, heb ik een overzichtskaartje gemaakt. Klik hier om de pdf ervan te downloaden.

Dit is een prima spel om een serie vaste stappen te oefenen, zoals je die bijvoorbeeld ook neemt bij het vervoegen van werkwoorden (‘haal -en weg, kijk naar de laatste letter, komt die voor in ’t ex kofschip, ….. ‘).

Lees de speciale actie van de groentes goed

Aan het begin van je beurt zorg je ervoor dat er het midden van de tafel 5 groentekaarten open liggen (STAP 1). Hieruit mag je er steeds 1 kiezen (STAP 2). Iedere groente heeft een speciale actie. Dus lees heel goed voordat je er een kiest! De kaart die je hebt gekozen neem je in je hand.

Speels leren over gezonde voeding en groente.

Vervolgens mag je een of meerdere kaarten uit je hand spelen (STAP 3). In het begin heb je alleen nog maar 5 artisjokken in je hand + de kaart die je net pakte. Je hebt dan nog niet zoveel keuze, dus je speelt waarschijnlijk je nieuwe kaart. De artisjokken zelf hebben namelijk geen actie, ze liften mee op de andere kaarten.

Door het spelen van een groentekaart kan er van alles gebeuren: speel je bijvoorbeeld de broccoli dan mag je 1 artisjok verwijderen als je er drie of meer in je hand hebt. Speel je het bietje dan mag je 1 kaart uit de hand van een medespeler trekken. Die speler mag er ook een uit jouw hand trekken. Hebben jullie allebei een artisjok? Dan verwijder je die allebei. Is het een andere groente, dan ruil je de kaarten om. Bij de tuinboon leg je twee kaarten van de middelste stapel open. Een van die kaarten leg je op je persoonlijke aflegstapel en een op de aflegstapel van een medespeler.

Rabarber in je tuin met gezonde voeding.

Daarna leg je alle kaarten die je nog hebt op je aflegstapel (STAP 4) en tot slot pak je 5 nieuwe kaarten van je trekstapel, zodat je weer een volle hand hebt (STAP 5). Pas daarna is de volgende speler aan de beurt. Ga dus niet te snel, want anders raakt het spel in de war. (respons-inhibitie!)

Verwijderen of afleggen, that’s the question

Dat een er bij een groentetuintje nogal wat vaktaal komt kijken, blijkt uit Artisjokken. Zo heb je de tuinvoorraad, dat is de gezamenlijke stapel in het midden. Je kunt een of meer kaarten verwijderen: dan gaan ze helemaal uit het spel. Je legt ze op een stapel links of rechts van de tuinvoorraad. Deze stapel met kaarten waar je niks meer mee doet, heet de composthoop.

Artisjokken en aardappelen in het spel over gezonde voeding.

Je kan een of meerdere kaarten ook afleggen en dat is weer wat anders. Je legt ze dan op je persoonlijke aflegstapel. Dit is de stapel die je steeds weer hergebruikt. Je pakt kaarten van je trekstapel, je legt gebruikte kaarten op de aflegstapel. Is de trekstapel leeg, dan schud je de aflegstapel en wordt dat je nieuwe trekstapel.

Hoe verder in het spel, hoe meer ‘gewone’ groentekaarten er in je trekstapel komen. En dan kan het dus zomaar zijn dat je tijdens je beurt 3 groentekaarten kan spelen. Als je het een beetje slim aanpakt, speel je het zo dat je de artisjokkaarten verwijdert en eindigt met alleen nog maar groenten in je hand. De winnaar!

Zoek je meer spellen over eten, dan kan ik je het spel Fungi aanraden waarin je paddenstoelen verzamelt. Of de 24 Kitchen Battle of the chefs waarin je in een triviant-achtig spel met elkaar strijdt wie de meeste keuken- en voedselkennis heeft.

Algemene informatie over Artisjokken:

  • aantal spelers: 2 – 4 (ik vind het iets leuker met 3 of 4 spelers omdat er dan meer interactie is. Bij 2 personen geef je je kaart steeds aan dezelfde speler door)
  • tijd: 20 minuten
  • vanaf: 8+ vooral omdat je de tekst heel goed moet lezen, de ene keer moet je een kaart verwijderen, dan afleggen, dan doorgeven etc. Het gaat hierbij echt om precies lezen.
  • uitgever: White Goblin Games
  • prijs: € 15,99
  • snelregels: op deze pagina vind je alvast het overzicht van de vaste volgorde.

In deze review staan affiliate-links

Dit artikel delen: