Heb jij oog voor detail? Ga dan de uitdaging aan met MicroMacro

Bij MicroMacro speelt alles zich af op een enorme kaart. In zwart-wit is daar de stad Crime City op getekend met de inwoners en alles waarmee ze bezig zijn. Je zou het een praatplaat voor gevorderden kunnen noemen 🙂

Ga direct naar de algemene informatie over het spel.

Ontdek samen het verhaal

Het doel van het spel is om samen de verschillende verhalen te ontdekken die zich in de stad afspelen. Daarvoor bevat het spel een handvol enveloppen (16 in totaal). In iedere envelop zitten kaartjes waarmee een verhaal zich stap voor stap ontvouwt.

De verhalen hebben sterren: van 1 tot 5, oplopend in moeilijkheidsgraad.

Een speler is de voorlezer, de andere spelers zoeken. De voorlezer pakt het eerste kaartje uit de envelop en leest het voor.

Uit het introductiespel De hoge hoed  op kaartje 1 staat Vind de kroeg! Hebben de spelers de kroeg gevonden, dan leest de voorlezer het volgende kaartje voor: Wat is er onderweg gebeurd, hoe is de hoge hoed gestolen?

Zo doorloop je stap voor stap het scenario. De voorlezer kan steeds controleren of de spelers de goede plek hebben gevonden, omdat op haar kaarten de juiste coördinaten staan.

Een stapje moeilijker

Begrijp je hoe het spel werkt en wil je wel een extra uitdaging? Dan lees je alleen het eerste kaartje voor en zoek je daarna zelf het scenario. De voorlezer kan aan de hand van de kaartjes steeds controleren of jullie de goede kant op gaan.

Concentreren en goed opletten!

De kaart van Crime City is heel gedetailleerd getekend. Sommige bewoners lijken op elkaar en dan moet je heel goed opletten of die ene een t-shirt aan heeft en de ander een jasje. Het vraagt concentratie (en goede ogen!) om stap voor stap het verhaal bij elkaar te puzzelen.

Ook vraagt het logisch denken, want als een bewoner de metrohalte in verdwijnt…. waar zou het verhaal dan weer verdergaan? Toen wij het thuis speelden ontdekten we dat zoon heel snel informatie vindt, schakelt, combineert en het verhaal in no-time had gereconstrueerd. Bij ons duurde het allemaal wat langer. Dat kwam niet doordat onze ogen minder zijn, want daarvoor levert Crime City een vergrootglas 🙂

vergrootglas

Wat moet mijn kind in een city vol crime?

Het thema van dit spel is Crime City. Er worden allerlei misdaden gepleegd in de stad. Wil je dat wel als spel voor je kind? Bij ons thuis was ik de enige die even fronste bij het thema. Zoon is inmiddels 12 en wel wat gewend door YouTube en games.

Bovendien zijn de tekeningen bijna schattig, waardoor het thema niet bloederig is ofzo. En je staat natuurlijk aan de goede kant, want je voelt je een detective die misdaden oplost.

Met het thema spreekt dit spel bewust een ouder publiek aan. Wat mij betreft zou het tof zijn als er ook een Micro Macro komt met wat meer vredige verhalen.

voorbeeld zoekplaat 1

Eerst uitproberen?

Dat kan! Op de site van de Nederlandse uitgever van dit spel kan je een demo spelen. Overigens was Micro Macro Crime City bordspel van het jaar 2021. Reden genoeg om bij te blijven bij de hype!

Heb je de smaak te pakken? Zoals elke goede detectiveserie heeft ook MicroMacro een vervolg gekregen: MicroMacro Full House. Het is een op zichzelf staand spel, maar sommige verhalen van deel 1 worden hier verder verteld.

Algemene informatie over Micro Macro Crime City

  • aantal spelers: 1 – 4 personen (of in 2 teams)
  • tijd: dat ligt eraan hoeveel enveloppen je opent en hoeveel sterren zo’n envelop heeft. Doe je een makkelijke dan ben je hoogstens 10 minuten kwijt, doe je een moeilijkere dan kan je wel 30 minuten bezig zijn.
  • vanaf: op de doos staat 10+ Waarschijnlijk heeft dat te maken met het thema. Als de scenario’s eerst doorneemt en bedenkt welke je jouw kinderen wel wilt laten doen, kunnen jongere kinderen dit zeker ook aan. Sterker nog, ik denk dat ze er onwijs goed in zijn!
  • prijs: rond € 30,-

In dit artikel staan affiliate-links. 

Dit artikel delen: