Hoe snel reken jij eigenlijk?

‘Zo ontdek je hoe slecht je eigenlijk bent in rekenen……’ 

Dat was de optimistische conclusie van mijn zoon na ons eerste potje Zinga. Hij zei het trouwens terwijl hij uit zat te hijgen van het lachen, want we hebben enorm veel lol gehad bij het spelen. En wat hij eigenlijk bedoelde: hoe slecht we zijn in snel rekenen en onder druk beslissingen nemen. 

Hoewel Zinga gaat over optellen, is eigenlijk het belangrijkste doel om razendsnel te reageren. Maar ook weer niet te snel, anders is de beurt voorbij.

Overigens speelden wij speelden de eerste versie van Zinga die toen Dobbeltime heette. Dobbeltime is bedacht door Dennis en Esmée en 999 Games vond het zo’n leuk spel dat ze het een kleine upgrade hebben gegeven en nu als Zinga uitgeven.

Naar de spelregels   Naar de algemene informatie 

Twee vaardigheden in een klap!

Met Zinga werk je aan executieve vaardigheden én aan rekenen. Je kan het ook prima met beginnende rekenaars spelen en dan meer focussen op het optellen en niet zozeer op het snel reageren.

Ik beschrijf het hier zoals we Dobbeltime hebben gespeeld. De enige aanpassing in het spel is dat er een bel (joepie!) is toegevoegd om het nog hilarischer te maken.

Een beetje bingo

Zingo speelt lekker snel en alle spelers zijn elke beurt betrokken. Het doel is een rij/kolom/schuine rij af te vinken. Net zoals bij bingo.

Elke keer als de dobbelstenen worden gegooid, zoek je heel snel de som van de witten dobbelsteen + een van de gekleurde dobbelstenen en dan sla je op de bel en roep je heel hard  je antwoord en de kleur, dus zoiets als: blauw 5!

Klopt de kleur en het getal én staat het op je bingokaart, dan mag je het afvinken en ben je dichter bij de winst. Klopt het niet, dan is de ronde voor iedereen voorbij. Je moet dus heel zeker zijn van je antwoord. En op een of andere manier is dat moeilijk. Je moet namelijk nadenken wat je nodig hebt en dan zowel op kleur als getal letten. En je moet zorgen dat je als eerste met je hand op de bel slaat.

Met extra regels kan je elkaar ook nog lekker pesten. Hilarisch, luchtig spelletje. Ik maakte zelf een filmpje, maar daar hoor je alleen gegil en gelach. Dus bekijk hier het filmpje van 999 Games.

Ik heb geen foto’s van de onderdelen van Zinga, maar zo zag Dobbeltime eruit. Zinga bevat dezelfde onderdelen, alleen is het bierviltje een bel geworden.

Algemene informatie over het spel:

  • aantal spelers: 2 – 8 personen
  • tijd: dat ligt eraan hoe snel jullie reageren, kan al in 10 minuten.
  • vanaf: de leeftijd dat je de ogen van dobbelstenen bij elkaar kunt optellen.
  • prijs: € 15,99

Dit artikel delen: