Intrige en invloed in een vlot spelletje Oriflamme

Er zijn van die spelletjes die veel te weinig aandacht krijgen. Oriflamme is er wat mij betreft zo een.

In het spel ben je een van de 5 families die de macht probeert te grijpen. De koning is namelijk dood en heeft geen erfgenamen. Het is dus totale chaos. En als hoofd van jouw familie ga je ver die macht te pakken. Ben je in staat tot moord….. misschien…

Lekker intrige dus. Tel daarbij op dit kaartspel maar een paar regels kent. Ideaal voor tussendoor of als begin van een spellenavond.

Wel een aandachtspunt is dat je het speelt vanaf 3 personen. Maar het kan dan wel weer met iets meer spelers. Vijf families die om de troon strijden…. Op de overzichtskaart zie je wie je inzet en welke streken je kan uithalen.

Van je familie moet je het hebben

Iedere speler kiest een familie. Dat is een set kaarten met dezelfde achterzijde. Iedereen heeft dezelfde 10 kaarten. Je schudt je kaarten, trekt zonder te kijken 3 kaarten en legt deze gedekt opzij. Met de overige 7 kaarten speel je het spel. 

Zorg dat je in het midden van de tafel ruimte hebt om een rij kaarten neer te leggen. Daar wordt de strijd namelijk gestreden.

1. In de rij aansluiten

Te beginnen met de oudste speler kies je een kaart en leg je die gesloten op tafel. De eerste speler legt haar kaart op tafel en daarna legt de volgende speler haar kaart óf aan het begin van de rij óf aan het eind van de rij. Zo sluit je steeds aan in de rij. Je mag je kaart nooit tussen twee andere kaarten in leggen.

Iedere kaart kan invloed hebben op de kaart ernaast, dus denk goed na waar je jouw kaart legt.

Overigens mag je na de eerste ronde ook een kaart óp een kaart van je eigen familie leggen.

Als alle spelers 1 kaart uit hun hand in de rij hebben gelegd, worden in een vast volgorde de kaarten omgedraaid. Wat die volgorde is, beslissen jullie aan het begin van het spel. De volgorde verandert daarna niet meer.

2. Jij wel, jij niet

Stel: jullie hebben afgesproken dat je de kaarten van links naar rechts omdraait. Dan begin je met de eerste kaart links. De familie-oudste van deze familie (de speler) beslist of zij de kaart gedekt laat liggen of omdraait.

Laat je een kaart gedekt liggen dan komt er een invloedspunt op. Elke ronde dat de kaart gedekt blijft, komen er meer invloedspunten op. Leuk, want die heb je nodig om je invloed te vergroten. Maar ook gevaarlijk, want je wordt natuurlijk wel doelwit van allerlei moordcomplotten straks.

Draai je de kaart om dan pas je direct de eigenschap van die kaart toe. Draai je bijvoorbeeld de soldaat om dan mag (nee: moet) je een aangrenzende kaart verwijderen. Draai je een erfgenaam om dan krijg je 2 invloedspunten als er geen andere erfgenaam in de rij ligt. Als jouw erfgenaam als eerste wordt omgedraaid, heb je geluk. Lig je verderop in de rij dan krijg je NIKS!

Power resides where men believe it resides. It’s a trick, a shadow on the wall. And, a very small man can cast a very large shadow. – Varys

Voel je al een beetje de Game of Thrones-vibe bij dit spel? Na de eerste ronde kaarten neerleggen en omdraaien, gaat de startspelertegel naar de persoon links van de oudste speler. De rij kaarten uit de eerste ronde blijft gewoon liggen en om de beurt sluiten de spelers weer een kaart links of rechts aan.

Vanaf de tweede ronde mag je ook een gedekte kaart op een kaart van jezelf leggen. De onderste kaart kan je vanaf nu niet meer omdraaien, maar ook niet meer verwijderen. Door een eigen kaart te bedekken bescherm je je kaarten; ze kunnen niet verwijderd worden. Maar je manipuleert er ook de rij mee, omdat je nu wél een kaart in het midden van een rij kan leggen.

‘Intrige’ zei ik toch!

Na 7 rondes wint de speler met de meeste intrigepunten.

Wil je meer inspiratie voor mooie, leuke, grappige en originele spellen? Kijk dan hier voor het complete A-Z voor de feestdagen. Je hebt nog genoeg tijd om cadeaus te kopen die straks indruk maken! Koop je via een link in deze review dan steun je ook nog eens Pen & Pion!

Algemene informatie over Oriflamme

  • aantal spelers: 3 – 5
  • tijd: 20 minuten
  • vanaf: 10+
  • prijs: rond € 20,00 – najaar 2023

Je vindt affiliate links in deze tekst. Als je via deze links het spel (of iets anders) aanschaft, steun je de website en het werk van Pen & Pion 🎲🧩♟️

Dit artikel delen: