Over deze website

Toen ik me ging verdiepen in spellen en leren vond ik allerlei informatie: onderzoeken in binnen- en buitenland, reviews, enthousiaste berichten en praktische tips van leerkrachten en ouders, zelfgemaakte spellen voor allerlei vakken en oefensituaties, conferenties en nascholingen. Maar nergens vond ik het verzameld. Dus ben ik dat gaan doen.

Op deze website vind je allerlei informatie over spellen in onderwijs, voor zowel basisonderwijs, voortgezet, middelbaar en hoger onderwijs als onderwijs voor volwassenen.

De kracht van spellen

Ben je bijvoorbeeld geïnteresseerd in literatuur en onderzoek over de kracht van spellen in een educatieve context, kijk dan eens in de uitgebreide bibliotheek. Ik heb daar artikelen voor je verzameld over zowel Nederlands als buitenlands onderzoek dat steeds weer wijst op de voordelen van spellen. Je vindt er niet alleen wetenschappelijke artikelen, ik verzamel er alles uit de media over (bord)spellen. Er verschijnt regelmatig nieuwe literatuur, dus ook het overzicht blijft groeien. 

In de agenda vind je allerhande workshops, conferenties en beurzen rondom het raakvlak van spellen en leren.

Ook zelf schrijf ik artikelen over het raakvlak tussen leren en spelen. Ik laat me hierbij inspireren door mijn eigen onderwijspraktijk en die van mijn zoon. Maar ook door conferenties die ik bijwoon en artikelen die ik lees.

Spellen vinden

Wil je direct praktisch aan de slag en zoek je spellen voor je les. Ga dan eens grasduinen in de reviews. Ik heb de reviews zo ingedeeld dat je kan zoeken naar spellen voor schoolse vaardigheden als taal en rekenen, maar ook voor het oefenen van executieve en sociale vaardigheden. Zoek je spellen om beroepsvaardigheden te oefenen, dan kan je dat ook aangeven in de zoekbalk bovenin de pagina.

Bevalt een spel je? Met een klik kom je via Pen & Pion op de website van Bol.com en leg je het spel in je winkelmandje. Ik raad je aan om een spellenbibliotheek aan te leggen, want spellen kunnen een snelle doorvoer hebben.

Spelregels en inspiratie

Oké, dus je hebt een mooie partij spellen uitgekozen en wilt op school of thuis aan de slag. Dan zit je nog wel met die irritante spelregels en de organisatie. Ook daar help ik je bij! Zo verzamel ik schoolvoorbeelden van scholen die spellen een plek hebben gegeven in hun onderwijs. Ik ga bij ze langs en interview docenten en leerkrachten, zodat jij niet opnieuw het wiel hoeft uit te vinden.

En wat betreft die spelregels…. dat is een interessante. Ik schreef er een blog over, want jij hoeft niet alle regels zelf te kennen. Wil je er geen tijd aan verliezen en direct aan de slag, dan heb ik snelregels voor je. De snelregels zijn korte, overzichtelijke samenvattingen van de officiële spelregels. Met de snelregels zie je direct hoe je het spel moet opzetten en spelen. Leerlingen en studenten kunnen er zelf mee aan de slag.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Van al die fanatieke spelers krijg ik regelmatig tips. Ook krijg ik van trotse spellenmakers wel eens spellen om uit te proberen. Die tips en spellen en veel meer informatie over spellen deel ik met je in mijn nieuwsbrief. Je schrijft je hier in.