Kennismaken met programmeren door koraal te bouwen

Logisch nadenken, stappen plannen en op tijd toeslaan. Reef is een gaaf puzzelspel dat moeilijker is dan het er in eerste instantie uitziet.

Reef is een puzzelspel voor twee tot vier spelers. Iedere speler bouwt aan zijn eigen koraal. Dat koraal groeit zowel de breedte als de hoogte in en kan elke keer punten opleveren.

De patronen mogen ook gespiegeld worden gemaakt, dus goed ruimtelijk inzicht kan je meer punten opleveren

Maar de grote uitdaging van dit spel zit ‘m in het plannen. De speler die aan de beurt is kiest of zij een kaart pakt of speelt.

Alle kaarten hebben twee kanten: op het bovenste deel staat de koraal die je mag pakken. Op het onderste deel staat het patroon dat je punten oplevert.

Als je een kaart speelt, moet je eerst het koraal van de bovenkant op je bord plaatsen. Daarna kijk je of je aan een patroon voldoet en kan je wellicht punten scoren.

Je kan dus GEEN kaart spelen om alleen maar een patroon te scoren én dat maakt dit spel een uitdaging.

Bijvoorbeeld: het patroon op de rechter kaart is vijf punten waard. Daarvoor moet ik twee rode koralen van twee hoog naast elkaar hebben gebouwd. Daarvoor moet ik eerst kaart 1 spelen en bouwen en daarna kaart 2. Voordat ik vijf punten verdien, ben ik drie rondes verder.

Een als-dan-constructie en een aaneenschakeling van stappen. Het lijkt wel programmeren!

Computational thinking leren kinderen onder andere door spellen als Reef, maar ook door bijvoorbeeld 111 Ants. Want net als bij programmeren kom je bij Reef soms in een deadlock: je hebt de koraal van de kaart A nodig om het patroon op kaart B te maken. Maar de koraal van kaart B heb je juist weer nodig voor het patroon op kaart A. Aaarrrchh!

Wil je het nog moeilijker maken? 

Dan hou je de drie kaarten in het midden van de tafel in de gaten. Dit zijn steeds de kaarten waar de spelers uit mogen kiezen. Pakt iemand een kaart, dan wordt er een nieuwe kaart opengedraaid.

Als jij in de gaten houdt welke kaart je medespeler kiest, kan je misschien ook voorspellen welk patroon zij bouwt. Kan jij je medespelers dwarszitten door de mooiste kaarten voor hen weg te kapen?

Oefen metacognitie, werkgeheugen, organisatie en doelgericht gedrag

Wat dit spel extra leuk maakt is dat het er ook nog eens heel gaaf uitziet! Het thema koraalrif is mooi uitgewerkt. De stukken koraal passen makkelijk op elkaar en ieder bouwwerk ziet er weer anders uit.

Algemene informatie over Reef:

  • aantal spelers: 2 – 4 personen
  • tijd: 30 – 45 minuten. Het spel eindigt als er een koraalkleur op is. Dat kan sneller gaan als er veel kaarten van dezelfde kleur worden omgedraaid en iedereen die kleur gaat bouwen.
  • vanaf: 8 jaar
  • prijs: rond de € 40
  • download hier de snelregels

Dit artikel delen: