Kerst……. met het mes op tafel!

Het was weer heerlijk dat kerstdiner met je familie. Iedereen zat gezellig te praten en het eten was verrukkelijk. Terwijl de rest de laatste happen Vienetta neemt, ruim jij de tafel alvast af. Het is namelijk tijd voor Een Spel.

En bij jullie in de familie betekent Een Spel dat de messen worden geslepen. Het is gedaan met de vrede, want er wordt gespeeld op het scherpst van de snede. Eindelijk eens tijd om iedereen de oren te wassen met jouw kennis van de Stones. En wie is de man die alle Oost-Aziatische vlaggen kent? Juist, dat ben jij. Tijd om te shinen!

Je zet Triviant op tafel.

Uhm…is dat niet een beetje 2008?

Tijd voor een frisse wind. Hier drie alternatieven voor Triviant + 1 extra die echt heel veel leuker en hipper zijn!

Kwis ’t!

‘Eindelijk win ik eens van mijn vader’ zei een van de makers van Kwis’t!. Het leuke van dit spel is dat niet alleen feitenkennis belangrijk is, maar ook bluffen kan je aan de overwinning helpen. Er leiden meerdere wegen naar Rome 🙂

Van Waterfall Games kreeg ik Kwis ’t! om uit te proberen deze kerst. Het spel heeft zes rondes van vijf vragen. Soms zijn dat meerkeuzevragen, soms moet je zelf een antwoord verzinnen en soms heb je de keuze tussen twee antwoorden. Iedere ronde schrijven de spelers in het geheim hun antwoorden op. Na vijf vragen worden de antwoorden opgelezen.

Op het spelbord zet iedere speler zijn fiche in op het aantal vragen dat hij goed heeft. Dat levert namelijk bonuspunten op. Hierbij mag je voor de winst gaan en bluffen. Maar als je betrapt wordt, gaan jouw bonuspunten naar de speler die jou doorhad. Heeft niemand door dat je blufte, dan krijg jij de bonuspunten. Pokerface oefenen, dus.

De vragen zijn leuk en voor iedere leeftijdsgroep. Er zijn vragen over dj’s en over ministers uit kabinetten in de jaren zeventig. Er komen vragen langs over modeontwerpers, over wiskundige termen en over videogames.

Kwis ’t! speel je met 2 – 6 spelers. Op de site van de uitgever download je de spelregels alvast.

Koop bij bol.com

Bezzerwizzer

Kennis is macht en zeker als je een team vormt. Bij Bezzerwizzer speel je met vier personen of vier teams tegen elkaar. Er zitten twintig categorieën in de zak en elk team grabbelt er per ronde vier voor op het bordje. Een categorie voor een punt, de volgende voor twee en de laatste voor vier punten.

Elk team heeft ook twee Bezzerwizzer-stenen en een Zwap-steen. Zet je team de zwap-tegel in dan mag je stenen op je eigen bord wisselen. Handig als je meer punten wilt verdienen voor de geschiedeniscategorie waar je natuurlijk alles van weet (Kom maar op met de jaartallen!). Maar je mag ook stenen van de borden van je tegenstanders verwisselen. Kan je flink mee zieken, dus.

De Bezzerwizzer-steen gooi je op het speelbord als jij denkt dat je het antwoord op de vraag van een tegenstander beter weet. Ben je heel overtuigd van jezelf dan speel je de steen al voor de vraag is gesteld (en verdien je 3 punten). Wil je toch even de vraag afwachten, dan mag je hem ook daarna opgooien (en verdien je 1 punt). Ik kreeg dit spel van Asmodee om uit te proberen en het is bij ons thuis nu echt een topper.

Download hier alvast de spelregels voor maximale voorpret.

Koop bij bol.com

24 Kitchen Battle of the Chefs

Misschien heb je de sterren van de hemel gekookt. Misschien was je dat van plan en is alles een pietsie aangebrand en uitgelopen…. dat kan je dan nu rechtzetten met dit gezelschapsspel waar alles om koken, ingrediënten, bereidingstechnieken en meer van dat soort dingen draait.

De categorieën volgen een beetje de thema’s van de shows van de culinaire zender 24 Kitchen. Zo zijn er categorieën als Grenzeloos Koken en De Makkelijke Maaltijd. Je kennis over foodtrucks kan je laten zien op het donkergroene vakje Smaakpupillen & Food Trucks.

Is je antwoord goed dan verdien je een koksmuts. Is je antwoord fout, dan draai je aan de schijf op het speelbord en moet je wellicht je koksmutsen met iemand anders (of een ander team) wisselen. Onze ervaring is dat dat het spel heel erg lang kan maken, dus voel je vrij om een beetje los te kokkerellen met de regels. Dan heb je ook nog tijd voor de koffie met friandise.

24 Kitchen Battle of the Chefs speel je met 2 tot 4 personen of teams.

Koop bij bol.com

Trivia Crack

Wil je niks met die gezellige groepen te maken hebben? Dan kan je thuis, lekker opgerold in een dekentje met een warme chocomel, Trivia Crack op je mobiel spelen. Vanuit je stoel speel je met bekende en onbekende spelers een potje wie-kent-de-meeste-feiten. Je draait aan het rad om een categorie te bepalen. Je krijgt vier mogelijke antwoorden en als je je keus hebt gemaakt direct feedback. Je blijft aan zet tot je een fout hebt gemaakt, dan is je tegenstander aan de beurt om aan het rad te draaien. Eindeloos speelplezier! Trivia Crack is een uitgave van Etermax.

Dit artikel delen: