Laat het los – speel een spel

leren met spellen

‘Oeps, daar kan ik volgens mij ook nog aan werken’

en

‘Wat moeten kinderen toch veel van ons’

Dat waren de twee gedachten die steeds weer terugkwamen terwijl ik de blog over executieve functies schreef. Zo kwam het idee voor deze blog.

Het valt mij namelijk op dat een bordspel best confronterend kan zijn in je eigen gedrag en dat wat je van je kind(eren) verlangt. Hoe goed je het ook bedoelt. Daarom wil ik je voor de zomervakantie deze 5 uitdagingen geven met als uiteindelijke doel: laat het los…. 🧚🏽‍♂️

1. Kies eens iets nieuws

Het is een of andere natuurwet dat er altijd een paar spellen zijn die steeds op tafel komen en een paar die je wel wílt spelen….. Maar nu niet. Een andere keer: de volgende keer, oké?

Of dat je kind superenthousiast is over een spel en na twee jaar is zijn jongere broertje er ook weer wild van. Voor je het weet speel je vier jaar achter elkaar Monopoly Junior.

Gevolg is dat je grijze massa geen uitdaging heeft en jij en die grijze massa een beetje inkakken. Zet daarom eens een nieuw spel op tafel. Heb je zelf een beperkte collectie? Ruil met de buren, leen bij de Speelotheek, duik in een tweedehandswinkels. Of leen een doos spellen bij mij.

Ik heb een ruim assortiment en deel dat graag met je. Voor € 25 stel ik een pakket voor je samen dat je een tijdje kan uitproberen. Zo kan je op je gemak ontdekken welke spellen jullie wel en niet leuk vinden en kan je daarna (eventueel) tot aankoop overgaan.

2. Kies eens iets anders

Speel je altijd kaartspelletjes? Zet dan eens een bordspel op tafel. Of speel een keer een coöperatief spel als je gewend bent om tegen elkaar te spelen.

Het is interessant om eens buiten je comfortzone van het bekende systeem en thema te kijken. Je ontdekt vanzelf of het je aanspreekt en of je misschien onvermoede talenten hebt.

Coöperatief spel in fantasy-setting. Zorg dat de monsters buiten de kasteelmuren blijven.
Last Bastion

Zelf hou ik niet zo van monsters, maar man en zoon vinden zulke heldenverhalen wel erg leuk. Dus toen ze het coöperatieve Last Bastion wilden spelen, was ik niet heel enthousiast. Maar ik wou ook geen spelbreker zijn. Als troost mocht ik een karakter met een paard zijn en vond ik het direct al wat leuker.

Uiteindelijk heb ik heel hard meegewerkt en nagedacht over strategieën om de monsters buiten de deur te houden. Helaas niet gelukt, maar we hebben een goede strijd geleverd.

Het is nog steeds niet een spel dat ik zelf direct op tafel zet, maar inmiddels schuif ik er wel graag bij aan (en dat had ik eerder zeker niet gedaan).

3. Geef de leiding uit handen

Natuurlijk weet je als ouder precies hoe dit spelletje gaat. En anders pak je de spelregels er wel even bij.

Laat dat nou eens los en laat je kind jou het spel uitleggen. Liefst een nieuw spel, zodat je ook niet in de verleiding komt om je kind te corrigeren. Uit ervaring weet ik inmiddels dat kinderen de regels sneller doorhebben dan je denkt.

King Chocolate

Bovendien is het doornemen van de spelregels een goede oefening in begrijpend lezen en/of begrijpend luisteren als ze ook een filmpje op YouTube kijken. En wat denk je van het uitleggen daarna? Spreken, plannen, afstemmen op de luisteraar… Er komen allerlei vaardigheden aan de orde die straks op school ook weer handig zijn.

4. Focus op het spel

Dan bedoel ik: leg je mobiel weg. Mijn zoon zegt het ook altijd tegen mij. En hij heeft gelijk. Op school vragen we van kinderen dat ze zich concentreren op hun taak (je-weet-wel, volgehouden aandacht).

5. Speel je eigen spel

Tijdens een spel zijn alle gezinsleden gelijkwaardig. Normaal gesproken nemen ouders de beslissingen voor het gezin. Maar gedurende een spel is iedereen een gelijkwaardige spelpartner en dat kan heel bevrijdend zijn voor kinderen.

Dat is overigens niet makkelijk voor ouders. Ik betrap mezelf er vaak op dat ik meedenk als mijn zoon aan de beurt is. Waarom eigenlijk? Het is heel goed om hem zelf na te laten denken en te laten zien wat het effect is van zijn zet. Bovendien is het als ouder heel goed om te ontdekken hoe origineel/slim/lief/creatief je kind denkt in een spel. Daar kan je nog wat van leren!

Dus, laat het maar los! En zet lekker een spel op tafel deze zomer.

Leuke vakantiespellen


In deze blog vind je affiliate-links naar spellen. Koop je een spel via een van de links, dan krijgt Pen & Pion er een percentage van. Ik waardeer het enorm als je het werk van Pen & Pion op deze manier ondersteunt.

Dit artikel delen: