Lesstof herhalen en oefenen met Speed Cups

Soms denk je: dit spelmechanisme moet ik gebruiken in mijn les. Bijvoorbeeld de snelheid die nodig is bij Speed Cups. En het logisch denken dat erbij hoort. Met een paar kleine aanpassingen maak je het spel geschikt voor je les. Grote voordeel is dat veel kinderen Speed Cups kennen en ze het dus zo spelen. Zonder heel veel extra uitleg.

Als je extra speelkaarten maakt, kun je het spel zelfs gebruiken om vakinhoud in de klas te oefenen. Hoe je dat doet lees je in deze blog.

Speed Cups is een snel behendigheidsspel waarin je gekleurde bekers op de juiste manier moet rangschikken. Als je behendigheid, patroonherkenning en reactievermogen wilt trainen – bijvoorbeeld in de onderbouw – dan kun je het spel zonder verdere aanpassingen gebruiken. Het basisspel speel je als volgt:

 • geef elke speler 5 bekers
 • leg het pak kaartjes gesloten in het midden van de tafel
 • zet de bel naast de kaartjes

Draai nu een kaartje om. De speler die als eerste haar bekers in dezelfde volgorde zet als op het kaartje, drukt op de bel. Bel jij als eerste? Gefeliciteerd, je hebt deze ronde gewonnen! Overigens mag je de bekers op elkaar of naast elkaar zetten. Als je maar de juiste volgorde hebt.

Goed om te weten

Deze blog komt voor uit een samenwerking met Daniel Behnke, docent, spelontwikkelaar en curriculum designer. Ik heb deze blog in overleg en met goedkeuring van hem vertaald en hier en daar een beetje bewerkt. Ook mocht ik zijn beeldmateriaal gebruiken. De originele Duitse blog vind je hier: Game-Bases Learning in der Schule: Speed Cups.

Speed Cups aanpassen voor je les

Het doel van Speed Cups is om vijf verschillende gekleurde bekers in een bepaalde volgorde te zetten. Deze volgorde wordt bepaald door het uitspelen van kaarten. Alle spelers proberen tegelijkertijd hun bekers te rangschikken door ze naast elkaar te zetten of te stapelen. Wie het eerst klaar is, drukt op de bel en wint de ronde.

Je kunt Speed Cups inzetten voor elk vak waarbij leerlingen ‘iets’ op een goede volgorde moeten zetten. Dat ‘iets’ moet bestaan uit 5 elementen en kan bijna bij elk vak. Je hebt alleen een kleurenprinter of vijf gekleurde stiften nodig waarmee je nieuwe opdrachtenkaarten maakt.

Vakinhoud oefenen

Als je bepaalde vakinhoud in je eigen lessen wilt herhalen of oefenen met het spel, moet je eerst geschikte speelkaarten maken. Het spel kan over het algemeen worden gebruikt als kennis (opnieuw) moet worden georganiseerd, d.w.z. als het gaat om bepaalde reeksen, structuren (bijvoorbeeld bij biologie of aardrijkskunde) of chronologische reeksen.

 • maak een woord / zet letters in de goede volgorde / zet zinsdelen in de goede volgorde
 • maak een som / zet een formule in de juiste volgorde
 • zet lagen of modellen in de juiste volgorde
 • maak een correcte chronologische reeks van historische gebeurtenissen, tijdperken of processen.

Het spel is heel snel en gemakkelijk toegankelijk, zodat het als een korte activiteit kan worden opgenomen. Het spel kan ook in hogere klassen worden gebruikt, bijvoorbeeld om woordenschat te oefenen, de spelling in een vreemde taal te verbeteren of om historische perioden in de geschiedenisles door te nemen. Uiteindelijk gaat het niet zozeer om de leeftijd, maar om het enthousiasme van de specifieke doelgroep voor dit spel.

Elke groep kan na het spelen zelf overleggen wat de juiste volgorde van de bekers is. Daarmee stimuleer je discussie over de inhoud. Je kan er ook voor kiezen de juiste indeling op de achterkant van elke kaart aan te geven.

Nog een praktisch punt: om ervoor te zorgen dat meerdere spelers de instructies op de kaarten gemakkelijk kunnen lezen, moet je ervoor zorgen dat de lettergrootte juist is en dat de kaarten twee keer gelabeld zijn (zodat de instructies van alle kanten te zien zijn).

Heel veel speelplezier!

Algemene informatie over Speed Cups:

 • aantal spelers: 2 – 6
 • tijd: 15 minuten
 • vanaf: 6 jaar voor het basisspel, daarna afhankelijk van de vakinhoud die je oefent
 • prijs: rond € 16,50 (Nederlandse prijs, februari 2024)

Je vindt affiliatelinks in deze tekst. Als je via deze links Speed Cups (of iets anders) aanschaft, steun je de website en het werk van Pen & Pion 🎲🧩♟️

Dit artikel delen: