De natuur in met de app van Nature Games

Met deze app vragen je kinderen om nóg een rondje wandelen!

uitjes

– Is het nog ver?

– Hoe lang nog?

– Kunnen we hier stoppen? Ik ben moe.

– Volgens mij heb ik groeipijnen hoor, aaaah… kramp! kramp!

Je kent het wel: wandelen met pubers.

Bij ons is dat in ieder geval altijd een uitdaging. Pa en ma willen de natuur in: kijk eens hoe mooi het hier is! En kind wil gewoon zo dicht mogelijk in de buurt van de wifi blijven. Liefst op de bank met een glas cola binnen handbereik.

Nationaal Park Dwingelderveld heeft de oplossing! Gamificeer je wandeling. En dat werkt. Want we hebben zeker 2 uur zonder gezeur of gekerm over het prachtige Dwingelderveld gezworven. Het Nationaal Park heeft een schot in de roos met The Nature Game.

De wandeling begint, heel ideaal, bij Van Der Valk Spier / Dwingeloo. Het hotel ligt vlak bij de A28, maar tijdens het wandelen merk je niks van de snelweg. Het vooral erg handig dat je eerst even kunt lunchen (en plassen natuurlijk) voordat je gaat wandelen. Bij het hotel krijg je een tablet mee. Wij hadden met drie personen een tablet en dat was prima. We hebben gewoon gewisseld tijdens de wandeling.

Overigens moet je vooraf wel even de tablets regelen, dat kan hier:

Geschiedenis, natuur en fantasie

Zodra je het verhaal start, word je de wereld van de Witte Wieven ingetrokken. Is dat spannend? Voor sommige kinderen misschien wel. Maar gelukkig ben jij de baas over de tablet. Die wijst je de weg en onderweg hoor je over de geschiedenis van het park. Je leert dat het vroeger heel spannend was om met een postkoets door dit gebied te reizen. Voor je het wist, werd je door Witte Wieven van je pad gelokt. Om dat voor ons te voorkomen moeten we als eerste opdracht met de VR Witte Wieven zoeken en ze tevreden stellen met giften.

Wandelen, luisteren, kijken en puzzelen

Tijdens de wandeling volg je het kompas en vertelt de app je waar je even kan pauzeren. Dan verschijnt de boswachter in beeld en vertelt je iets over het park, bijvoorbeeld over de verschillende soorten schapen die in het park rondscharrelen. Of over de slangen die er ook zijn.

Als je vervolgens weer doorloopt, geeft de app je vanzelf een seintje als je weer iets tegenkomt. Misschien moet je deze keer iets doen. Bijvoorbeeld struikrovers wegjagen of een puzzel over poep maken. Een derde onderdeel van de app is het verhaal over de reis van de postkoets, inclusief sfeervolle muziek.

De weg naar de route wordt goed aangegeven

Een vrolijke manier om een stukje Dwingelderveld te ontdekken

Na ongeveer een uur kom je weer bij het startpunt. In die tijd heb je heerlijk gewandeld, genoten van de natuur, gelachen, gerend, iets geleerd en gewoon samen een leuke ervaring gehad. Wat is ook erg leuk vond, is dat er in het spel een red herring zat; een misleiding. Wij zijn er vol ingestonken! Meer ga ik daar natuurlijk niet over vertellen, maar ik vond het erg grappig. Daarmee wordt de wandeling minder voorspelbaar en moet je echt goed luisteren en samen bespreken welke kant je op wilt.

Heb je genoten van de natuur en wil je meer zien van Drenthe? Hier vind je allerlei mooie fietsroutes in het gebied.

Meer leerzame en leuke uitjes?

De tip voor The Nature Game kreeg ik van Marco van Belduna. Marco is gespecialiseerd in puzzeltochten door heel Nederland. Op zijn website promoot hij toerisme in Nederland. En terecht, want Nederland is de moeite waard om te ontdekken.

Hoe krijg jij ze mee in de natuur?

En jij? Hoe krijg jij ze mee om te wandelen. Of gewoon, naar buiten? Heb je tips voor leuke uitjes in Nederland? Laat het hieronder weten.

Dit artikel delen:

2 reacties. Reactie plaatsen

 • Hoi Marion, wat een ontzettend leuk artikel heb je geschreven! Ik heb het met heel veel plezier gelezen!

  PS: Je bedoelt waarschijnlijk de A28 (Utrecht – Zwolle – Hoogeveen – Groningen). De A29 verbindt Rotterdam met het Hellegatsplein bij Willemstad.

  Beantwoorden
  • Marion Siemonsma
   4 juli 2022 09:32

   Ha Marco, dank en je hebt helemaal gelijk. Met de A29 stuur ik mensen naar de verkeerde kant van het land 🙂 Ik pas het direct aan.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.