New York Zoo – De dieren en het spel

Bij dit spel denk ik meteen aan het kerstliedje ‘🎵🎼🎶 On the first day of Christmas my true love sent to me…. 🎵 En dan geen ’two turtle doves and a partridge in a pear tree’ maar ‘🎶 26 roze flamingo’s, 28 alerte stokstaartjes, 24 vrolijke kangoeroes, 24 dansende pinguïns, 24 witte poolvossen en 1 olifaaaaaant 🎶🎵🎶

Want dat zijn de absolute eyecatchers van het spel New York Zoo.

Zet die speelstukken op het spelbord en je bent verkocht!

Gelukkig is New York Zoo daarnaast ook gewoon nog een tof puzzelspel. Met als leuk extraatje dat je het zowel met een groep als solo kunt spelen.

In dit spel ontwerp je je eigen dierentuin. Op je puzzelbord puzzel je verblijven voor je dieren bij elkaar, vul je die met verschillende dieren en probeer je je dierentuin extra te pimpen met attracties.

Lopen en kiezen

In het midden van de tafel leg je de dierentuin; het grote speelbord. In elke inham leg je een stapeltje puzzelstukjes, waarbij de puzzelstukjes met de minste vakjes onderop liggen en die met de meeste bovenop. De dierentuin bestaat dan uit dierenvakje – puzzelstukjes – dierenvakje- puzzelstukje etc. De olifant komt op de rode stip, dit is het startpunt.

Iedere speler krijgt een eigen puzzelbordje en twee dieren. Die dieren kunnen nog niet in een dierenverblijf (want dat moet je nog puzzelen) dus zet je ze tijdelijk in de stallen op je puzzelbord.

1. De olifant loopt door de dierentuin

Aan het begin van je beurt mag je olifant een aantal vakjes op het speelbord verplaatsen. De olifant loopt altijd met de wijzers van de klok mee en mag een aantal vakjes verplaatsen. Zowel de puzzelstukjes als de dierenvakjes zijn een stap.

2a. Puzzelen maar!

Afhankelijk van het veld waar de olifant stopt pak je een puzzelstukje of vul je je dierenverblijf met een van de dieren uit het dierenvakje. Als je (2a) voor een puzzelstukje kiest, mag je dit direct op je bord leggen. Dat mag op alle mogelijke manieren; je mag het draaien, op zijn kop leggen… als het maar op de vakjes past. Puzzel slim, want je wilt zo min mogelijk lege ruimte overhouden.

2b. Dierenverblijven vullen

Kom je met de olifant uit op een dierenvakje, dan krijg je de dieren die daar afgebeeld staan. Je vult ieder puzzelstukje met een diersoort. Het doel is je hele dierenverblijf te vullen, want daarmee verdien je weer attracties. Die attracties zijn leuk om de lege plekken op je puzzelveld op te vullen.

3. Dieren planten zich voort

Zoals elke dierentuin doet ook New York Zoo mee aan fokprogramma’s. Als de olifant een van de vijf ‘voortplantingsvelden’ op het grote speelbord passeert, mogen alle spelers 1 extra dier plaatsen in de verblijven waar hij er al 2 heeft staan. Dit is dus een tweede manier om je dierenverblijven te vullen.

4. Einde van het spel

De speler die als eerste alle velden van het puzzelbord heeft vol gelegd, wint het spel. Een tweede of derde plek wordt bepaald aan het aantal lege plekken op je puzzelbord. En bij gelijke stand wint de speler met de meeste dieren in de dierentuin.

Solo

Bordspellen zijn hip! Dat heeft allerlei interessante effecten, zoals de solo-versie bij een bordspel. Steeds meer spellen die voor groepen zijn gemaakt, krijgen ook een leuke solovariant.

New York Zoo sluit aan bij deze trend. De solovariant lijkt meestal erg op het basisspel (dat is nog een trend: varianten op de spelregels) met een kleine aanpassing op een aantal punten.

Bij New York Zoo leg je voor de solovariant minder puzzelstukjes rond het dierentuinbord. Daarnaast krijg je vijf extra fiches met de getallen 0 to 4+ die je voor je neerlegt.

Per speelbeurt ben je nu minder vrij in het aantal stappen dat je de olifant laat zetten. Je moet namelijk een van je fiches inleveren en precies het aantal stappen zetten dat erop staat. Als je een fiche hebt gebruikt, leg je het af. Als je alle fiches hebt gebruikt, mag je ze weer opnieuw voor je leggen.

Je speelt het spel totdat je puzzelbord volledig bedekt is. Lukt je dat voordat je voor een tweede keer over het startveld komt met de olifant, dan heb je gewonnen. Als je puzzelbord nog niet volledig is gevuld en je met je olifant voor de tweede keer langs start komt, heb je verloren. Ieder onbedekt veld is dan een minpunt. Als je dit bijhoudt, kan je elke keer proberen je score te verbeteren.

Wil je meer inspiratie voor mooie, leuke, grappige en originele spellen? Kijk dan hier voor het complete A-Z voor de feestdagen. Je hebt nog genoeg tijd om cadeaus te kopen die straks indruk maken! Koop je via een link in deze review dan steun je ook nog eens Pen & Pion!

Algemene informatie over New York Zoo

  • aantal spelers: 1 – 5 (dus ook solo)
  • tijd: 45 minuten
  • vanaf: 10+
  • prijs: rond € 39 – najaar 2023

Je vindt affiliatelinks in deze tekst. Als je via deze links het spel (of iets anders) aanschaft, steun je de website en het werk van Pen & Pion 🎲🧩♟️

Dit artikel delen: