Nieuwe eilanden ontstaan in Emerge

Wil je een eyecatcher op tafel, kijk dan eens naar Emerge. Dit spel heeft een donkerblauw, langwerpig speelbord dat de hele tafel beslaat. Op dat speelbord ga je kleurige eilanden bouwen waar je langzaam een dierenrijk op ontwikkelt.

Als je het zo op tafel ziet staan, ziet het spel er misschien intimiderend uit. Maar de spelregels zijn eenvoudig en het speelt heel logisch.

Ik kocht dit spel op Spiel, want ik val altijd voor mooie kleurtjes en leuke pionnen. Bovendien vond ik het onderwerp interessant: het ontstaan van eilanden door de verschuiving van tektonische platen.

Toen ik dit in onze spellenclub voor tieners speelde, kwam het gesprek direct op: vulkanen, lava, magma, wat er gebeurt als een vulkaan onder water uitbarst. Ik ben geen deskundige dus kan je niet vertellen of het spel helemaal correct is volgens het aardrijkskundeboekje, maar het geeft zeker aanleiding om eens verder te duiken in de wereld van de tektonische platen.

Gebruik je dobbelstenen slim

In het midden van de tafel leg je het grote speelbord. Daarnaast leg je de tektonische platen in drie maten en in de kleuren van elke speler, de dieren, bomen, onderzoeksfiches en de extra dobbelstenen. Iedere speler krijgt ook een eigen spelbord en 6 dobbelstenen (dus je hebt écht tafelruimte nodig 😁).

1. Zet de zeilboot op nummer 1

In totaal speel je 8 rondes, na iedere ronde verplaats je de zeilboot naar het volgende nummer. Soms zeilt het zeilschip dan langs de tekst ‘add dice’ en mag iedere speler een dobbelsteen erbij pakken.

2. Bepaal je strategie

Op je spelbord zie je verschillende acties staan. Voor elke actie heb je een bepaalde waarde van je dobbelsteen nodig. Aan het begin van je beurt mag je een tegel pakken en die op je bord leggen. Daarmee bedek je een actie met een andere actie. Je kan dan meerdere waardes inzetten voor dezelfde actie. Zoals in dit voorbeeld:

3. Rol je dobbelstenen

Daarna rolt iedereen de dobbelstenen tegelijkertijd en plaatst ze op het passende hokje op het spelersbord.

2. Laat je eilanden groeien

Om de beurt zetten de spelers hun dobbelstenen in om één actie te doen. Je begint altijd met de kleinste tektonische plaat, daarna kan je bomen laten groeien en komen een voor een de beesten op je eiland: eerst een krab, dan een schildpad en als laatste de zeehond. Vogels kunnen van eiland naar eiland vliegen. En omdat vogels zaadjes poepen, brengt een vogel altijd een boom mee.

Extra uitdaging

Aan het eind van het spel is elk eiland punten waard. Je telt het aantal eilandlagen x het aantal dieren en bomen dat erop staat. Dus één eilandlaag met 2 bomen en 1 kreeft is 1 x 3 = 3 punten. Heb je op een eiland een plant, krab, schildpad en zeehond dan krijg je voor dat eiland 3 extra punten voor de biodiversiteit. 

Om het spel extra uitdaging te geven, zijn er doelkaarten en hulpfiches (of, in speltermen: onderzoeksfiches). Aan het begin van het spel leg je vier doelkaarten open naast het speelbord. Een doel kan bijvoorbeeld zijn: plaats 4 planten op 2 verschillende eilanden. Heb jij dat doel als eerste behaald, dan leg jij jouw fiche op de 5 punten en mag je die bij de eindtelling meetellen. Degene die het als tweede haalt, krijgt 3 punten enzovoort.

Verder zijn er hulpfiches (onderzoeksfiches) die gesloten op het speelbord liggen. Dit zijn de vulkanen die je per ronde opendraait. Als jij op dat punt een eiland bouwt, mag jij het fiche hebben. Zo’n fiche geeft je een voordeeltje: bouw twee krabben voor 3 dobbelstenen in plaats van 4 dobbelstenen, bijvoorbeeld.

Er is ook een open markt met 4 hulpfiches. Je mag altijd 2 dobbelstenen inzetten om een fiche uit de markt te kopen. Doe je dat, dan is je beurt wel voorbij voor de hele ronde.

Wil je meer inspiratie voor mooie, leuke, grappige en originele spellen? Kijk dan hier voor het complete A-Z voor de feestdagen. Je hebt nog genoeg tijd om cadeaus te kopen die straks indruk maken! Koop je via een link in deze review dan steun je ook nog eens Pen & Pion!

Algemene informatie over Emerge

  • aantal spelers: 2 – 4
  • tijd: 45 minuten
  • vanaf: op de doos staat 14+, ik heb het met twee negenjarige gespeeld op de spellenclub en dat ging prima
  • het spel is vooralsnog alleen met de Engelse spelregels te koop (rond € 54,00 – update najaar 2023)

Je vindt affiliatelinks in deze tekst. Als je via deze links het spel (of iets anders) aanschaft, steun je de website en het werk van Pen & Pion 🎲🧩♟️

Dit artikel delen: