Spellen en boeken in de winkel van het Rijksmuseum van Oudheden

Op een speelse manier de geschiedenis ontdekken in het Rijksmuseum van Oudheden

Ouwe zooi…  

Zo noemde een vriendin van mij altijd alles wat met geschiedenis te maken had. Ze had niet zoveel met geschiedenis 😉 Ik daarentegen, vind alles wat met geschiedenis, oudheden en archeologie te maken heeft waanzinnig interessant en fascinerend.

Op vakantie ga ik daarom ook graag langs opgravingen en historische plekken. In Nederland doe je mij een plezier met een museum vol geschiedenis. Bijvoorbeeld het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Het museum heeft een vaste tentoonstelling over o.a. de Grieken en de Romeinen, maar ook een paar wisselende tentoonstellingen. Ik heb veel plezier 5000 jaar kralen bekeken en bij de tijdelijke tentoonstelling God op aarde: Keizer Domitianus geweest.

Valt hier nog wat te spelen?

Op je gemak en in stilte door een museum lopen, is lekker. Maar een museum en de oude werelden zelf ervaren is natuurlijk nog leuker. Daarom heb ik onderzocht wat er te spelen valt in het Rijksmuseum van Oudheden.

De museumwinkel ziet er alvast goed uit! Naast enorm veel boeken, vind je er ook een groot aantal spellen waarin geschiedenis centraal staat. Zo vond ik er verschillende Escaperoompuzzels, maar ook Carcassonne Jagers en Verzamelaars, Paleo en het Stenen Tijdperk. Dat je in deze winkel ook het superleuke kwartet-achtige spel Commotie in het Museum kunt vinden, bewijst dat ze hier niet alleen verstand hebben van geschiedenis maar ook van spellen!

Het Lego-boek met vier modellen uit de geschiedenis had ik nog niet eerder gezien. Mocht je niet in de gelegenheid zijn het bij het museum te kopen, dan kan dat ook HIER. Ideaal om (een beetje) te ervaren hoe die indrukwekkende bouwwerken uit de geschiedenis in elkaar zitten.

Kies maar! Er is van alles te doen!

Dit museum doet zijn best om kinderen te betrekken. In de entreehal moet je wel alvast je keuze maken, want daar krijg je bijvoorbeeld de audiotoer (gratis) mee en koopje een van de werkboekjes. Ik nam van alles mee het museum in: de audiotoer voor de tijdelijke tentoonstelling over Keizer Domitianus en voor het oude Egypte en de oude Grieken en een van de speurboekjes. Ik koos Ga als een archeoloog aan de slag en onderzoek vondsten op de afdeling Archeologie van Nederland (€ 2,95).

Nienke en Klaas vertellen

Nienke ken ik van tv-programma Het Klokhuis waar ze allerlei moeilijke onderwerpen helder uitlegt. En volgens mij ken ik Klaas daar ook van en van Zapp en als de mol uit Wie is de Mol, seizoen 2016. Twee mensen die kinderen aanspreken en lekker makkelijk kunnen praten. Daarom heeft het museum ze gevraagd de audiotoers in te spreken. Nienke deed dat voor de oude Grieken, Klaas voor het oude Egypte.

Als je deze audiotoer gaat doen, krijg je een folder mee met achterop een prijsvraag. Iedereen maand kiest het museum een winnaar die een Grieken- of Egypte-prijzenpakket wint. Wat dat is? Tja… verrassing!

Misschien was het omdat ik deze toer als laatste deed, maar ik kon niet zoveel geduld opbrengen voor Klaas en Nienke. Ze vertellen hun verhaal heel enthousiast, maar ik vond het toch nog een flinke stroom aan informatie. Het vraagt om een revisit en dan direct naar de Romeinen van Klaas of de Egyptenaren van Nienke.

Wat zou jij doen?

De tijdelijke tentoonstelling God op aarde: Keizer Domitianus heeft een audiotoer voor iedereen, maar een speciale voor kinderen. Helaas, zo gaat dat bij een tijdelijke tentoonstelling, is deze inmiddels gesloten. Jammer, want ik vond deze audiotoer het leukst en het speelst.

Je krijgt namelijk te horen dat jij een vriend bent van Domitianus en hij vraagt jou om hulp. Dat is leuk, want dat zorgt ervoor dat je de tentoonstelling meer gaat ervaren: zou  ik bijvoorbeeld wegrennen of ben ik sterk genoeg om te vechten? Vervolgens kies je antwoord a, b of c. En krijg je een reactie op je keuze. Soms is dat een hele goede keuze, soms had je beter iets anders kunnen kiezen. Maar het is altijd oké.

Zodra je een uiltje op een tekstblok ziet staan, heeft Domitianus je weer nodig voor een dilemma. Zo worden kinderen op een speelse manier door de tentoonstelling geleid en nemen ze de highlights mee. Volgende keer kies ik weer voor de kindertoer! Het gaf de abstracte geschiedenis een menselijk gezicht. Ik kon me opeens voorstellen hoe ingewikkeld het was voor een Romeinse keizer om zowel zijn familie en zijn volk tevreden te stellen, als zijn positie tegen vijanden te verstevigen. Heel leuk gedaan deze toer!

audiotoer museum van oudheden

Als je van werkboekjes smult

De vaste tentoonstelling op de tweede etage vind ik altijd om van te smullen: archeologie van Nederland. Stap voor stap word je langs de eerste nederzettingen in ons drassige land gevoerd. Je vindt er een heel oud zwaard, allerlei gebruiksvoorwerpen, zelfs een skelet. Alles ligt in een witte, soort golvende kastenwand met ramen en luiken.

Het boekje Ga als een archeoloog aan de slag en onderzoek de vondsten… is een soort werkboekje waarmee je kinderen allerlei dingen laat ontdekken. Als ze bij het dierenpootje zijn, is er een opdracht. Soms moeten ze iets opzoeken, soms zelf iets uitleggen of iets natekenen. Daarvoor lopen ze langs de kast, maar mogen ze op sommige plekken ook onder de kast kruipen. In kleine hoekjes die speciaal voor ontdekken zijn ingericht.

Zelf ben ik gek op werkboekjes! Maar waar ik de kinderaudiotoer wel heb gedaan, vond ik het toch een beetje raar om als volwassen vrouw onder de kast te kruipen. Binnenkort maar eens een groepje kinderen regelen, zodat ik lekker fanatiek met ze kan meedoen.

Gratis met de klas naar het museum

Wist je dat je vanaf 1 juli gratis een interactieve rondleiding of museumles kan boeken bij het Rijksmuseum van Oudheden. Er is bijvoorbeeld een nieuwe escapegame: Keizers & Co. 

Vanwege de verwachte drukte is het raadzaam om tijdig te boeken. Kijk op de website voor het aanbod en reserveringen. Als je filtert op onderwijstype kom je direct terecht bij het aanbod dat voor jouw klassen interessant is.

Dit artikel delen: