
Over mij
Ik ben Marion en ik ben gek op bordspellen. Geboren ergens in de seventies, speelde ik als kind vooral monopolie en ganzenbord. Later kwamen daar allerlei kaartspelletjes bij.
Ik kan me nog regenachtige vakanties herinneren waarin we, aan het tafeltje van een kleine caravan gepropt, eindeloos en fanatiek Canasta speelden.
Op deze website schrijf ik over spellen, over onderwijs en opvoeding. Als ik met mensen praat over Pen & Pion, vragen ze vaak wat ik nou precies doe. Van alles! Op deze pagina vertel ik meer over dat ‘van alles’ waar ik me mee bemoei 😉
Wil je een maandelijkse update ontvangen? Mail me dan even op marion@pen-en-pion.nl. Ik gebruik je adres dan om je ergens in de maand een mailtje te sturen dat er weer nieuws op deze pagina staat. Via dit mailadres kan je je ook weer uitschrijven. Naar de privacyverklaring.
Maart
Dit jaar heb ik een Nt2-groepje expats voor de tweede keer. Verleden jaar begonnen ze op niveau 0 en inmiddels spreken en begrijpen ze een beetje Nederlands. We doorlopen het lesboek voor de tweede keer en kunnen nu wat meer de diepte in. Daarom dacht ik: kan ik een leuke, speelse werkvorm verzinnen bij het hoofdstuk ‘Praten of je huis’. In het spel Droomhuis kies je steeds kaarten met een kamer en daarmee bouw je je huis. Het spel leent zich goed om taalvaardigheid te oefenen, omdat er op de kaartjes heel veel details staan. Ik kreeg Droomhuis te leen van White Goblin Games 🙏🏼
🎉 Een feestje deze maand: zoon is jarig. Dit jaar geen huis vol visite spelen, maar een vriendengroep waar pa en ma niet bij worden gewenst 😅 Logisch als je 16 bent geworden. Gelukkig speelden ze wel een spelletje en hadden enorm veel lol: https://www.jackboxgames.com/games/junktopia. De brownies die ik bakte, waren een heel klein beetje te donker…
Januari
🥳 Na 6 jaar sta ik weer op de NOT! Dit keer bij de stand van Leren Leren Nederland. Je vindt me daar op donderdag 23 januari: hal 12.A019.
👍🏼 In dezelfde hal vind je ook de stand van Zwijsen. Met hun taalmethode Taaljacht waarin ik een aantal items heb geschreven over taalspellen in de klas.
♟️ Hoe leuk om afgelopen weekend te lezen dat er zoiets bestaat als freestyle schaken. Het schijnt zelfs zo populair te zijn dat het het klassieke schaken voorbij streeft. Voor mij heel herkenbaar, want ik vind het klassieke schaak saai (sorry!) omdat er geen verrassingen in zitten en het eindeloos kan duren. In freestyle schaken zijn precies deze elementen toegevoegd. De verrassing zit hem in het random opstellen van de achterste rij en het ‘eindeloos duren’ wordt ook afgeschaft.
Wat ik ook interessant vind om te lezen, is dat met het idee voor freestyle schaken al miljoenen zijn binnengeharkt om dit idee op de kaart te zetten. Ik ben voor Pen & Pion ook nog steeds op zoek naar miljonairs die willen investeren in mijn website 😊 Mocht je er een kennen en/of zijn: mail of app me even om verder te praten.
📖 Als kerstcadeau heb ik mezelf het spel Eila and Something Shiny cadeau gedaan. Het is een solospel waarin je samen met Eila een reis maakt en bij elke kaart keuzes moet maken. Eigenlijk net die boeken van vroeger waarbij je aan het eind de keuze had: ga je naar hoofdstuk 1 of naar hoofdstuk 3? En eigenlijk ook een soort computerspelletje. Alleen draai je hier steeds zelf de kaarten om.
Het spel gaat als volgt: je neemt een kaart van de gedekte stapel. Die leg je in het midden: dit is de huidige dag ☀️ Je leest het verhaaltje en beslist wat je doet. Soms verdien je items of heb je speciale voorwerpen nodig om iets uit te mogen voeren. Je maakt een keuze en die voer je uit.
Vervolgens staat er bij die keuze een pijl naar links of naar rechts. Gaat de kaart naar <– dan gaat de kaart naar het verleden en het spel uit. Gaat de kaart naar –> dan leg je de kaart op de stapel ’toekomst’. Aan het einde van een ronde schud je het stapeltje ’toekomst’ kaarten en doorloop je ze weer een voor een.
De tekeningen zijn schattig en ik lees ook online dat mensen het met hun kinderen spelen. Ik lees echter ook waarschuwingen dat het verhaal verderop donkerder wordt en niet meer zo geschikt is voor tere kinderzieltjes. Ben benieuwd wat dat voor mij doet, want ik kan ook niet zo goed tegen donkere verhalen. 😅
Idee: maak eens samen een spel waarin iedere groep een andere keuze uitwerkt. Ben benieuwd wat voor moois dat wordt!
In de spellenwinkel stond ik deze week twijfelend met dit spel in mijn handen:Pax Pamir
Enerzijds heel interessant omdat het over de geschiedenis van Afghanistan gaat. Anderzijds: kan je nu eigenlijk wel een spel spelen over een land waar vrouwenrechten niet meer gelden?
Dus teruggezet op de plank. Mocht je er interesse in hebben, dan lees je hier meer. Let op dat het een complex (en prijzig) spel is.
Voor een goede geschiedenisles heb je niet meteen zo’n heftig spel als Pax Pamir nodig. Je kan het ook met bordspellen die je al in de kast hebt staan. Maar hoe dan? In dit boek vind je allerlei lessuggesties voor de inzet van (bestaande) bordspellen in je geschiedenisles. Het boek is in het Duits, maar ik vind het, met mijn middelbare school Duits, goed te volgen. De indeling is heel overzichtelijk en waar het moeilijk wordt, kom je met vertaal apps een heel eind.
Verder wens ik jullie een warme januari toe. Lekker dicht bij de verwarming en met een spelletje op tafel ❤️
Februari
🫶🏽 Wat was het gaaf om weer een dag (eigenlijk anderhalve) op de NOT te staan. Heel veel kudo’s voor Tineke en Robine van Leren Leren Nederland die me zo gastvrij uitnodigden. Ik heb heel veel mensen uit het onderwijs gesproken, heel veel heftige verhalen gehoord ook. Over bezuinigingen, betrokken leerkrachten, leerlingen in allerlei onderwijstypen. Steeds kwam terug dat spel zo’n mooie manier is om te verbinden en even niet leerkracht – leerling te zijn, maar gewoon samen een kaartje te leggen (of een puzzel te maken) en dan komen de verhalen vanzelf.
Ook veel creatievelingen tegengekomen zoals Tanja de Jonge. Ze maakt zich sterk voor leesbevordering en heeft daar allerlei inspirerend materiaal voor ontwikkeld.
🤖 Gesproken met Bowie Derwort van Game Tailors, een bedrijf dat zich richt op games. Ze zetten lesstof om in een game en hebben dat al al voor verschillende onderwijsinstellingen gedaan. Op het moment werken ze ook aan een omgeving waarin je zelf een game kunt ontwikkelen. De moeite waard om eens te bekijken.
🎲 Dat het onderwijs steeds meer de belangstelling krijgt van spellenuitgevers, was ook te zien op de NOT. Voor het eerst stonden er twee Nederlandse spellenmakers: Tucker’s Fun Factory en 999 Games. Tucker’s Fun Factory is een kleine uitgeverij uit het oosten van het land (ofwel, de Tukkers 😉). Recentelijk hebben ze Locus uitgegeven en dat is weer zo’n topper: lekker puzzelen, speelt snel en is steeds weer anders. In dezelfde gang stond 999 Games met een rekenbox. Ze hebben natuurlijk enorm veel snelle, gezellige rekenspellen in hun assortiment. Die verkopen ze nu in een box mét een boekje waarin de spelregels staan en ze nog allerlei varianten beloven.
❓Ik ben me aan het oriënteren op nieuwe sociale media. Je vindt me inmiddels op Bluesky en Substack. Leuk als we elkaar daar ook tegenkomen. Op Bluesky vond ik alvast dit schattige borduursel.
Op de valreep verscheen deze maand mijn artikel in JSW #6 over Prime Climb.
December 2024
📚 Hoe stimuleer je kinderen om meer te gaan lezen? Bijvoorbeeld door ze een spel te laten spelen op basis van een boek. Of, misschien nog wel leuker, om ze een spel te laten maken! Ik was op bezoek bij juf Monique van groep 7/8 op een school in Utrecht. Haar klas heeft dit jaar meegedaan met de kinderboekenweek en een spel gemaakt over het boek Koningsspel.
🌈 Hoe leuk is het om een mail te krijgen met het verzoek een tekst van je te gebruiken in een nieuwe lesmethode. Ja, natuurlijk mag dat!
Benieuwd welk artikel binnenkort in een taalmethode voor groep 5 komt te staan?
🎄🎁 Op zoek naar een cadeautje?
Oktober 2024
Deze maand wil ik meer solo-versies uitproberen van bordspellen. Ik ben heel enthousiast over het toegankelijke bordspel Mycelia. Wat mij betreft een ideaal familiespel met een lichte deckbuilding. Ik heb het al regelmatig gespeeld met twee, drie en vier spelers. Maar nu dus solo. En dan is het een partij moeilijk om te winnen!!
📩 Verder ben ik druk met het versturen en verspreiden van het magazine Leren met Spellen #3. Wil je een magazine thuis ontvangen, stuur me dan een mailtje met je adresgegevens.
🌍 En… supergaaf…. het magazine is ook in het Duits vertaald. Je vindt de pdf daarvan op deze website.
November 2024
🎻 Veel spelletjes gespeeld! Ik begon november goed met een spellendag: van 11.00 – 23.00 uur spellen gespeeld. Ik leerde onder andere Lacrimosa. En daarbij gebeurde wat ik altijd leuk vind aan spellen: we wilden meer weten. Dus eerst maar eens de muziek opgezocht. Het is dit nummer Prachtig! En iedereen kent het eigenlijk wel.
Daarna een uitgebreide discussie hoe dit onvolledige muziekstuk van Mozart is verwerkt in het spel. Indrukwekkend hoe muziek hier een hoofdrol speelt! Wel een pittig spel, maar als je een dag hebt om te leren lukt het 😉
✍🏽 Wat leuk, precies op mijn verjaardag ontving ik het opgemaakte artikel dat ik voor het novembernummer van JSW schreef. Mooi cadeautje!
September 2024
🎧 Begin van de maand een uurtje ZOOM met iemand van een bedrijf dat grote bouwprojecten begeleidt. Aan het begin van zo’n meerjarentraject doet ze altijd een spel om iedereen op een lijn te krijgen. Ze zocht contact met me omdat ze een nieuw spel hiervoor wil ontwikkelen. Uurtje ZOOM-en en ze had een lijst met ideeën waarmee ze aan de slag kan.
🎲 Zo ook deze maand paar keer uurtje gebeld met Michiel van Gam’inBIZ. Hij wil met zijn spellen een link slaan naar onderwijs en zocht een sparringpartner om daarover na te denken. Ook hij kon na paar telefoontjes weer met nieuwe ideeën aan de slag. Kijk, dat kan dus gewoon bij mij.
🇩🇪 Ook in Duitsland zijn een aantal toffe initiatieven rondom spellen en onderwijs. Dat we daarin van elkaar kunnen leren, blijkt wel uit de blogs die ik van mijn Duitse collega mocht overnemen. Bijvoorbeeld deze over spellen in de scheikundeles en dit praktische lesidee voor het oefenen van lesstof met Speedcups.
Het najaar is trouwens de tijd van spellenbeurzen. In de agenda vind je ze voor 2024 nog allemaal op een rijtje.
Juli 2024
🌱 Heel hard gewerkt aan magazine Leren met Spellen #3
Copy is naar de vormgever, in het nieuwe schooljaar ligt er een gloednieuw nummer klaar!
🎲 Veel nieuwe spellen geleerd deze maand, onder andere deze twee:
Augustus 2024
🏖️ Wij gaan met de trein naar Zweden. Fijne vakantie!

Juni 2024
🙌🏼 Soms kom je op de meest onverwachte plekken spellen tegen. Zo was ik met mijn zoon naar Scapino om nieuwe sportschoenen te kopen. Ik dacht dus echt dat Scapino alleen maar schoenen en een plukje kleding verkocht…. Blijken ze een enorm assortiment spellen te hebben! En niet zomaar wat kwartet-varianten, maar echt toffe spellen. Ik had Splurt en Cross Clues al een tijdje op mijn verlanglijstje staan. Maar ze zijn nergens meer te krijgen. Nou, dus wel bij Scapino ✌🏼
🛫 Cross Clues werd meteen ingepikt door mijn man, die regelmatig voor werk naar Zweden moet. Zijn team ruimt altijd tijd in om spelletjes met elkaar te doen. Cross Clues was een hit! Paar woorden vervangen met een post-it door de Engelse vertaling en iedereen kon meedoen. Verder in zijn koffer: Set en That’s not a Hat.
🚲 Zelf bleef ik in Nederland en fietste naar kasteel Sypesteyn. Nooit geweten dat Loosdrecht een porselein industrie heeft gehad. En een beetje chique familie met een porseleinen servies had natuurlijk ook een porseleinen damspel 😄 Spellen zijn van alle tijden!
Ik ben trouwens geen dammer. Ook geen schaker eigenlijk. Vroeger wel geleerd van mijn vader en zelfs lessen gevolgd op de basisschool. Maar helaas, schaken is niks voor mij. Ik vind trouwens dat je niet moet gaan schaken. Waarom niet? Lees dat in deze blog.
April 2024
🌈 Deze maand komen de vier landen van het Teaching by Gaming project weer bij elkaar. Laatste bijeenkomst van het project is in Utrecht.
Het is: werken, spelletjes spelen, over elkaars landen en cultuur leren en natuurlijk Hollandse koekjes eten.
🗣️ In het kader van overdracht geven we verschillende workshops over het Europese project. Tof om in een middag kennis met elkaar te delen en verschillende educatieve spellen te zien ontstaan.
✍🏽 Zelf ben ik ook een spel aan het ontwikkelen. Het moet een hulpmiddel worden om makkelijker kennis en ervaringen met elkaar uit te wisselen. Ik ben er tijdens Corona mee begonnen en inmiddels test ik de vierde versie.
Mei 2024
🪴 De maand van feestdagen en lente. Nog op zoek naar een cadeau voor moederdag? Ik kan je een high tea in spellenwinkel The Game Inn van harte aanbeveling.
🧠 Nieuwe datum geprikt voor spellenmiddag tieners (die ‘iets’ met hoogbegaafdheid hebben). Hoop dat het weer een gezellige middag wordt.
🎲 Een leuke activiteit voor een van de vrije dagen van mei is het onlangs geopende Spellenwereld. Een museum, spellencafé, spellenmuseum en speelse ontdekwereld voor kinderen in Assen. Voor de Spellenwereld maakte ik een workshop Leren met Spellen die je in het najaar kunt volgen bij de Spellenwereld. Tof, want je kunt dan direct alle spellen uit het spellencafé uitproberen! Aanrader.