Welk spel past bij mij

Mijn jaar in spellen – 2024

Over mij

Ik ben Marion en ik ben gek op bordspellen. Geboren ergens in de seventies, speelde ik als kind vooral monopolie en ganzenbord. Later kwamen daar allerlei kaartspelletjes bij.

Ik kan me nog regenachtige vakanties herinneren waarin we, aan het tafeltje van een kleine caravan gepropt, eindeloos en fanatiek Canasta speelden.

Op deze website schrijf ik over spellen, over onderwijs en opvoeding. Als ik met mensen praat over Pen & Pion, vragen ze vaak wat ik nou precies doe. Van alles! Op deze pagina vertel ik meer over dat ‘van alles’ waar ik me mee bemoei 😉

Juni

🙌🏼 Soms kom je op de meest onverwachte plekken spellen tegen. Zo was ik met mijn zoon naar Scapino om nieuwe sportschoenen te kopen. Ik dacht dus echt dat Scapino alleen maar schoenen en een plukje kleding verkocht…. Blijken ze een enorm assortiment spellen te hebben! En niet zomaar wat kwartet-varianten, maar echt toffe spellen. Ik had Splurt en Cross Clues al een tijdje op mijn verlanglijstje staan. Maar ze zijn nergens meer te krijgen. Nou, dus wel bij Scapino ✌🏼

🛫 Cross Clues werd meteen ingepikt door mijn man, die regelmatig voor werk naar Zweden moet. Zijn team ruimt altijd tijd in om spelletjes met elkaar te doen. Cross Clues was een hit! Paar woorden vervangen met een post-it door de Engelse vertaling en iedereen kon meedoen. Verder in zijn koffer: Set en That’s not a Hat.

🚲 Zelf bleef ik in Nederland en fietste naar kasteel Sypesteyn. Nooit geweten dat Loosdrecht een porselein industrie heeft gehad. En een beetje chique familie met een porseleinen servies had natuurlijk ook een porseleinen damspel 😄 Spellen zijn van alle tijden!

Ik ben trouwens geen dammer. Ook geen schaker eigenlijk. Vroeger wel geleerd van mijn vader en zelfs lessen gevolgd op de basisschool. Maar helaas, schaken is niks voor mij. Ik vind trouwens dat je niet moet gaan schaken. Waarom niet? Lees dat in deze blog.

April

🌈 Deze maand komen de vier landen van het Teaching by Gaming project weer bij elkaar. Laatste bijeenkomst van het project is in Utrecht.

Het is: werken, spelletjes spelen, over elkaars landen en cultuur leren en natuurlijk Hollandse koekjes eten.

🗣️ In het kader van overdracht geven we verschillende workshops over het Europese project. Tof om in een middag kennis met elkaar te delen en verschillende educatieve spellen te zien ontstaan.

 

✍🏽 Zelf ben ik ook een spel aan het ontwikkelen. Het moet een hulpmiddel worden om makkelijker kennis en ervaringen met elkaar uit te wisselen. Ik ben er tijdens Corona mee begonnen en inmiddels test ik de vierde versie.

Mei

🪴 De maand van feestdagen en lente. Nog op zoek naar een cadeau voor moederdag? Ik kan je een high tea in spellenwinkel The Game Inn van harte aanbeveling.

🧠 Nieuwe datum geprikt voor spellenmiddag tieners (die ‘iets’ met hoogbegaafdheid hebben). Hoop dat het weer een gezellige middag wordt.

 

🎲 Een leuke activiteit voor een van de vrije dagen van mei is het onlangs geopende Spellenwereld. Een museum, spellencafé, spellenmuseum en speelse ontdekwereld voor kinderen in Assen. Voor de Spellenwereld maakte ik een workshop Leren met Spellen die je in het najaar kunt volgen bij de Spellenwereld. Tof, want je kunt dan direct alle spellen uit het spellencafé uitproberen! Aanrader.

Maart

💥 Wauw, vandaag ontmoet ik Uwe Rosenberg, bedenker van spellen als Patchwork, Odin, Bohnanza en nog veel en veel meer. Uw ziet als ontwikkelaar ook hoe goed spellen kunnen worden ingezet op school. Hij organiseert een bijeenkomst in Dortmund met mensen uit het veld om verder te praten over het onderwerp. En om te kijken hoe we, ook in Duitsland, (nog meer) spellen kunnen inzetten in het onderwijs. Het is een eer om hiervoor uitgenodigd te worden.

Ja, natuurlijk wil ik met hem op de foto!

🎉 Nog een feestje deze maand: zoon is jarig. Met een huis vol visite spelen we Hitster. Een enorm leuk partyspel waarbij je muziek in een goede tijdlijn moet leggen.

Inmiddels zijn er naast de basisversie van Hitster ook: Guilty Pleasures, Summer Hits en Schlagers! Ik kan je trouwens verklappen dat de Duitse Schlagers echt heel erg moeilijk zijn 😅

Januari

🛣️ Eens in de zoveel tijd reis ik naar Venlo om bij te kletsen met Daniel. Daniel is mijn Duitse collega en we hebben dezelfde missie. In 2024 gaan we samen hele toffe dingen doen! Leuk is bijvoorbeeld dat hij spelletjes kent die ik nog niet helemaal in de vingers heb door de Duitse spelregels. Zoals dit spel: Small Talk. Na de lunch heeft hij het me uitgelegd. Goed spel om spreek- en luistervaardigheid te oefenen. Ga ik snel iets over schrijven. Klik op de foto voor de link naar Daniels website.

🎲 Deze maand direct de eerste workshop van dit jaar: taal stimuleren en oefenen met bordspellen. Ik gaf de workshop aan een groep van 20 docenten van een ISK. Het was weer een feestje om te doen!

Februari

🎲 Een nieuw ontwikkeld spel moet je testen en testen en testen. Dat geldt ook voor de toolkit die we hebben gemaakt voor ons project Teaching by Gaming. Op de conferentie Gamedidactiek mochten we onze toolkit presenteren en uit laten proberen door 30 enthousiaste docenten van allerlei opleidingen. Hier sta ik nog even in de stilte voor de storm.

 

🎶 Een must voor iedereen die werkt met spellen en gamification! Met zoon en man was ik naar dit concert van het Metropole Orkest. Als ik eraan terugdenk stuiter ik nog steeds. Het was gaaf!!!! Het orkest speelde gamemuziek en we werden zelf ook onderdeel van een game. Gaaf om te zien hoe publiek en orkest samen een voorstelling maakten. Theater van de toekomst 🌟

🎒In februari mag ik weer in de klas kijken bij een docent die regelmatig zelf spellen inzet. Ik ga kijken hoe ze dat organiseert en welke spellen ze inzet. Wat ik begreep is dat ze veel materiaal zelf ontwikkelt. Ik ben heel benieuwd!