Welk spel past bij mij

Over mij

Ik ben Marion en ik ben gek op bordspellen. Geboren ergens in de seventies, speelde ik als kind vooral monopolie en ganzenbord. Later kwamen daar allerlei kaartspelletjes bij.

Ik kan me nog regenachtige vakanties herinneren waarin we, aan het tafeltje van een kleine caravan gepropt, eindeloos en fanatiek Canasta speelden.

Op deze website schrijf ik over spellen, over onderwijs en opvoeding. Als ik met mensen praat over Pen & Pion, vragen ze vaak wat ik nou precies doe. Van alles! Op deze pagina vertel ik meer over dat ‘van alles’ waar ik me mee bemoei 😉

Mijn jaar met spellen – 2023 –

September

🧩 Begin van het jaar deelde ik op de NOT Leren met Spellen uit. Geloof het of niet: de eerste persoon die ik aansprak was Magda en we hadden direct een klik: Magda begeleidt kinderen in het basisonderwijs en maakt boeken en spellen. Vandaag hadden we een afspraak om een aantal van haar ideeën voor educatieve spellen te bespreken. Helaas paste het nu even niet in de agenda om naar Antwerpen te treinen. Weer ouderwets via Teams, hopelijk een volgende keer wel live in Antwerpen of Utrecht.

🎲 Onze eerste Dobbelix Teens van het nieuwe seizoen. We mogen gebruikmaken van een van de buurthuizen van de gemeente Utrecht. Altijd zoeken om dan nog een vrij plekje te vinden. Het werd de zondagochtend! Ik was benieuwd wat tieners daarvan vinden… Maar ik had me geen zorgen hoeven maken. Het was gezellig druk! Dobbelix Teens is een spellenclub bedoeld voor tieners (van ongeveer 12 tot ongeveer 20) die van spellen houden. Daarnaast ook voor hb’ers om leeftijdgenoten te ontmoeten en uit te wisselen.

Dobbelix Teens 9 september

🎉 Joepie! Een nieuwe Kickstarter binnen. Mijn man houdt de kickstarter-spellen altijd goed in de gaten. Van deze zei hij direct: dit is er een voor jou. Nou, daar had hij gelijk in! In Fit to Print maak je drie edities van een krant. Artikelen, foto’s en advertenties zijn puzzelstukjes die je zo gunstig mogelijk op je pagina moet leggen. Als je weet hoe tof ik het vind om het Magazine leren met spellen te maken, dan weet je hoe enthousiast ik ben over dit spel.

Fit to print - pagina

Augustus

📚 Ik houd de online nieuwsbrieven van spellenmakers en -uitgevers altijd goed in de gaten.

In een van die nieuwsbrieven kwam ik Facts.be tegen. Een beurs in Gent waar je niet alleen spellen kunt spelen, maar ook cosplayers bewondert en meet & greets hebt met acteurs, schrijvers en illustratoren. Tof toch! Meteen geboekt, een paar dagen aan vastgeplakt, trein geboekt…. en hup, tof uitje voor de herfstvakantie.

Wat ik heel gaaf vind is de prachtige website van Facts: leuke teksten en mooie illustraties. Knap werk! (de foto van het scherm is niet helemaal mooi, maar klik even door en dan kan je de site zelf bekijken 😉)


Facts compilatie

✍🏽  De laatste hand leggen aan een aantal spelling- en grammaticaspellen voor de methode Taaljacht van uitgeverij Zwijsen. In de handleiding van de methode vind je voor elk blok twee grammaticaspellen, twee spellingspellen en twee spellen om de stof uit het vorige blok te herhalen.

Streven is steeds dat het spelletjes met makkelijke regels en weinig materiaal zijn, zodat je ze zonder problemen in je les kunt inplannen. Leuke uitdaging voor mij om daarover mee te denken.

Juli

🧹 Beetje opgeruimd de zomer in! Daarom doe ik heel veel spellen weg. Bij het opruimen kwamen we deze klassieker tegen en hebben we direct heel veel potjes gespeeld. Mastermind is voor ons weer een topper en houden we lekker nog bij ons in de kast.

Mastermind

♟️ Dagje naar Delft, mijn geboorteplaats. Al heel, heel lang niet meer geweest. Wat een leuk centrum! (ik kon me echt niet herinneren dat ik er was geweest). Met twee mooie spellenwinkels: Speldorado in het centrum en de Spellenwinkel op een kwartiertje/twintig minuten lopen van het centrum.

Bij de Spellenwinkel is ook ruimte om een spel uit te proberen. Daarnaast zijn er Magic-tournooien en spellenavonden. Ik kwam in gesprek met de medewerkster van de winkel. Zij had het magazine Leren met Spellen al gezien en wilde graag een extra stapeltje om uit te delen. Altijd top!

Ze riep trouwens meteen mijn hulp in. Een klant zocht naar een spel voor een jongen met een verstandelijke beperking. Ze zocht iets met weinig taal, geen complexe regels en liefst iets wat een link heeft met computerspelletjes (want daar is hij dol op). Gedrieën hebben we de winkel doorzocht en paar leuke spellen voor haar gevonden.

Juni

🎉 🎉 Het tweede magazine Leren met Spellen is af! Wat een feestje weer! Samen met het Spellenlab van de Vives Hogeschool Brugge gemaakt. Mogelijk gemaakt door verschillende spellenuitgevers die educatie net zo belangrijk vinden in hun spellen als ik 😁

🚆 Naar Brugge om met o.a. Céline en Jef van Vives Spellenlab te proosten op ons mooie magazine. Maar ook om samen met Engelse en Franse partners te onderzoeken of we samen kunnen werken. Het was zo gaaf om twee dagen te werken met mensen die ook zo’n passie hebben voor onderwijs en spellen. We hebben overlegd, Brugge gezien, spellen gespeeld en wafels gegeten.

Mei

📽️ Voorafgaand aan de conferentie Gamedidactiek wist ik niet helemaal wat ik kon verwachten van de workshops. Maar ik ben laaiend enthousiast! Zoveel toffe spellen gezien voor geschiedenis, aardrijkskunde, scheikunde. Er is enorm veel aanbod. Uitdaging voor mij met mijn hoogtevrees was de workshop op de 7de etage (ging goed).

🃏 Nog voor mijn verjaardag: een dagje Heel Holland Speurt in Deventer met de schoonfamilie. Een speurtocht die goed in elkaar zit: op een app volg je de route (je kan overal op de route instappen) waarmee je naar puzzelpunten wordt geleid. Die punten herken je aan de foto’s in de app. Zodra je de locatie van de foto gevonden hebt, krijg je een opdracht. Dat varieert van info opzoeken tot een puzzeltje oplossen. Ik ben vaker in Deventer geweest, maar kwam nu in straten van het centrum die ik eerder toch nog niet had gezien. Kijk mij denken 😆

April

🎒 Deze voorjaarsvakantie gaan we met de trein naar Wenen. Mijn man heeft daar in zijn jeugd een tijdje gewoond. Voor hem dus een sentimental journey. Voor zoon en mij handig dat we een gids hebben voor deze stad.

Op vakantie proberen we altijd een bordspellencafé te bezoeken. In Wenen gingen we naar Paradice Board Game Bar. Vooraf had ik opgezocht welk spel ik wilde spelen. Maar helaas: dat stond niet in de kast. Dus werd het Paleo, een spel over de oertijd waarin je moet samenwerken om te overleven. Wij zijn lousy neanderthalers, want we hebben het spel (gezamenlijk) verloren. Onder het genot van een 20ste eeuws biertje 😁

🧩  Spel van Asmodee binnen voor een review. 99% van de spellen waarover je op deze site leest, heb ik zelf gespeeld. Die andere 1% heb ik als tip van andere ouders, rt’ers of leerkrachten. Het liefst speel ik de spellen met een groepje kinderen en hoor ik hun mening. Zij kijken vaak op een hele andere en verrassende manier naar een spel.

🎤 De grootste uitdaging (vind ik) voor de introductie van leren met spellen is het bewijs. Bewijs dan dat je beter/meer/dieper leert met een spel. Dat is moeilijk (vind ik) heel hard te maken, omdat een spel werkt aan zoveel meer dan alleen 1 onderwerp. Een spel werkt ook aan vaardigheden en kennis die je misschien in eerste instantie niet als doel had.

Maar er wordt zeker onderzoek naar gedaan. Op de Hogeschool Utrecht en Universiteit Utrecht worden bijvoorbeeld escapeboxen (escaperooms in een doos) gemaakt voor het voortgezet onderwijs en wordt ook onderzoek gedaan naar de resultaten daarvan. EER staat voor Educatieve Escape Rooms.

Maart

🛤️ Met de trein naar Antwerpen om daar een middag te vertellen over de inzet van spellen. De groep bestaat uit trainers die bedrijven coachen en mensen naar de arbeidsmarkt begeleiden. Leuk om met deze groep te kijken naar de mogelijkheden van verschillende type spellen. En natuurlijk liefst spellen die al in je kast staan!

🎪 Dan denk ik dat ik veel spellen ken! Bij vrienden toch weer een nieuw spel ontdekt: Histrio, waarbij je toneelspelers moet opvoeren die zowel blijspel als drama moeten spelen. Altijd leuk als er iets ‘extra’s’ bij een spel zit, zoals hier: het toneel met draaischijf bovenin.

📱Eerste opnames maken voor het project Teaching by Gaming. Een van de doelen van het project is een aantal instructiefilmpjes voor spellen te maken. Vandaag maak ik opname om als voorstel in de volgende meeting te bespreken. Tjonge, wat is dat veel werk! En om dan je eigen stem terug te horen….

Februari

♟️ Triviovision uitproberen met zoon en twee dochters van een vriendin. Leuk om met kinderen van verschillende leeftijden een spel te spelen en hun heel verschillende feedback en ideeën te horen.

Wat me ook opvalt is hun doorzettingsvermogen. Waar ik na een aantal kaartjes al denk: oké, was leuk, klaaaar. Gaan zij gewoon door totdat de laatste kaart is verdeeld.

Als vanzelf ontstonden er tijdens het spelen allerlei huisregels: laten we het met een wekker proberen… / laten we om de beurt een opdracht doen. Leuk om een lijstje met varianten op de regels te verzamelen.

😸 Ook onze katten spelen wel eens een spel. Dit is zo’n baan met een knikker. Liefst spelen ze dit als wij net een film gaan kijken, dan verstaan we er echt helemaal niks meer van. Lief van ze 😹 (en er ligt een schoen naast…. weet niet waarom)

 

🎱 Ik las een artikel over een docent die zijn leerlingen laat poolen in de klas. Hij zegt dat poolen in de wiskundeles de concentratie en het wiskundig inzicht verbetert. Ik kan niet poolen, maar vind het altijd leuk om iets nieuws te leren. Daarom gaan we dit weekend een middagje biljarten bij het sfeervolle Utrechtse Ozebi.

Januari

❄️ Naar de plek waar ik 4 jaar geleden Pen & Pion voor het eerst presenteerde: de NOT. Wat was het gaaf om daar in 2019 een stand te hebben. Ik stond er 5 dagen lang en elke dag kwam er iemand uit mijn vriendenkring helpen. De video die je onderaan deze pagina ziet heb ik voor de NOT opgenomen.

Wat ook leuk was is dat er dagelijks een andere spellenmaker bij me in de stand stond. Zo is Ellis langsgeweest met een van zijn levensgrote beweeg- en denkspellen, kon je de kleine spelletjes (leuk voor de pauze) van White Goblin Games spelen en was Inez van Games & Learning er met het grote Conferentiespel.

Dit jaar ging ik als bezoeker langs en even op visite bij Quiboba. Ik schreef al eerder over deze leuke taalspellen in mijn nieuwsbrief.

🌞 Samen met Inez werk ik mee aan een Europees project rondom de inzet van spellen in het onderwijs voor volwassenen. We doen dit samen met Duitsland, Spanje en Letland. Veel van de vergaderingen zijn online en ieder land heeft zijn/haar eigen aandachtspunten en kan dus zelfstandig werken. Maar af en toe ontmoeten we elkaar ook live. Dit keer in Valencia. Whoop, whoop!

Hoewel ik graag milieuvriendelijk reis, gaan we deze keer toch met het vliegtuig. Omdat het kan, plakken we na de werkdagen nog een dagje ’toerist’ aan dit uitje toe. Heerlijk om in januari al een beetje warmte te voelen. Het is niet superwarm nu, maar toch een graad of 16. Gewoon in je vest buiten.