Paddenstoelen verzamelen in Fungi

Zodra de herfst inzet, krijg ik trek in stoofpotjes. Helemaal lekker als daar veel paddenstoelen inzitten. Daarom liep het water me in de mond toen ik het spel Fungi zag. Je speelt Fungi met 2 personen in 20 – 40 minuten.

Speelkaarten als schilderijtjes

Fungi is prachtig vormgegeven. Alleen daarom wil je dit spel al in je kast hebben staan. Niet alleen de paddenstoelen staan er gedetailleerd op, ook aan de omgeving eromheen is aandacht besteed. Hoe langer je naar een kaart kijkt, hoe meer details je ontdekt.

De set kaarten is verdeeld in drie groepen:
🍄 boskaarten – hier heb je de meeste van. Dit zijn verschillende paddenstoelen, kaarten met boter, met cider en een pan. Ook zitten er in deze set kaarten met een maan erop.
🍄 nachtkaarten – acht nachtkaarten waarop ook paddenstoelen staan, maar dan in het donker
🍄 extra kaarten – de stokken om verre paddenstoelen te pakken, een paar schoenen en zes overzichtskaarten.

De beste gerechten leveren de meeste punten op

Maar kijk niet te lang, want uiteindelijk wil je natuurlijk het spel winnen. Doel van Fungi is de lekkerste gerechten te maken van de paddenstoelen die je in het bos plukt. Voor die gerechten krijg je flavor points (smaakpunten). De speler met de meeste flavor points wint het spel.

Op elke kaart met een paddenstoel staan een aantal getallen die je even moet leren lezen. In het midden staat hoeveel er van die soort in het spel zitten. Er zijn bijvoorbeeld vijf cantharellen (Cantharellen cibarius) en zes inktzwammen (Coprinus Comatus, wat ik zelf een ietwat onheilspellende naam vind, daarom toch even opgezocht op wikipedia). De cantharellen zijn schaarser en leveren daarom ook meer op als je er een gerecht van maakt. Dat is het getal met het pannetje. Door goed naar de kaarten te kijken, leer je ook de Latijnse namen.

Weet je hoeveel paddenstoelen er van een soort in het spel zitten, dan kan je ook berekenen hoe groot de kans is dat je er een te pakken krijgt. Fungi gaat over paddenstoelen en toch komt rekenen weer om de hoek kijken! Wil je meer spellen doen om rekenen te oefenen, kijk dan eens naar deze review van 7 leuke rekenspellen.

Paddenstoelen in het spel Fungi

Keuzes, keuzes, keuzes

In je beurt mag je kiezen uit 5 acties:
🍄 een paddenstoel uit het bos plukken (een kaart uit de rij halen)
🍄 de aflegstapel pakken (en dan heb je dus lekker veel paddenstoelen)
🍄 drie of meer identieke paddenstoelen bakken (en daarmee punten verzamelen)
🍄 twee of meer identieke paddenstoelen verkopen (waarmee je stokken kan kopen die helpen betere paddenstoelen uit het bos te plukken)
🍄 een pan voor je neerleggen (zodat je meer gerechten kan klaarmaken en meer punten kan verzamelen)

Natuurlijk wil je alle 5 de acties uitvoeren! Maar ja, dat mag niet. In je beurt mag je namelijk steeds maar 1 (!) actie uitvoeren. Dat is dus een gevalletje plannen, organiseren, doelgericht gedrag. Maar ook flexibiliteit is belangrijk, want jij een je medespeler kiezen uit dezelfde rij paddenstoelen. Heb jij net een waardevolle paddenstoel op het oog, pakt je tegenstander hem!

Pas op voor de giftige paddenstoel

Niet alle paddenstoelen zijn eetbaar en sommige zijn ronduit giftig. Ook in dit spel zit een giftige kaart: de vliegenzwam. Als stadse kan ik een veilige en een gevaarlijke paddenstoel niet uit elkaar houden, maar in dit spel lukt het aardig. Met dank aan de doodshoofden en de opvallende rode kleur links en rechts.

Een spel over paddenstoelen

Heb je deze vliegenzwam in je hand, dan heb je pech: je legt de kaart af en mag geen nieuwe pakken. Eigenlijk een soort beurt overslaan dus.

Een spel voor een herfstachtige zondagmiddag

Fungi is een leuk, kalm spel. Waarom kalm? Omdat er niet heel veel gekke dingen in gebeuren. Je speelt je beurt en kan elkaar dwars zitten met het weghalen van de beste paddenstoelen, maar er komt geen onverwacht duveltje uit een doosje.

Bovendien zijn de kaarten zo mooi, en maken de Latijnse namen een voorname indruk waardoor je ook niks geks uit wil halen. Fungi vraagt erom met respect gespeeld te worden. En dan het liefst op een herfstachtige zondagmiddag nadat je net een lange boswandeling hebt gemaakt. Terwijl een er op de achtergrond een pannetje op het vuur pruttelt.

Zoek je een spel over eten dat je met meer personen kan spelen, lees dan de review over het kaartspelletje Artisjokken of het triviant-achtige Battle of the chefs.

Algemene informatie over Fungi:

  • aantal spelers: 2
  • tijd: 20 – 40 minuten
  • vanaf: 10+ zegt de uitgever en gezien het ‘serieuze’ karakter van het spel, klopt dat volgens mij ook wel. Maar heb je natuurlijk jonge paddenstoel-kenners dan is dit een leuk spel om ook al jonger te spelen.
  • prijs: rond de € 14,-
Pinterest Fungi paddenstoelen plukken en bakken
Pin voor later!


* In deze blog vind je affiliate-links naar spellen. Koop je een spel via een van de links, dan krijgt Pen & Pion er een percentage van.

** Update: deze blog verscheen voor het eerst in september 2017 en is in september 2020 geactualiseerd.

Dit artikel delen: