Een compact spelletje dat logisch denken, concentratie en snelheid vereist. De regels zijn simpel, maar de juiste amoebe aanwijzen is dat zeker niet!
Panic Lab combineert snelheid en puzzelen met een heel klein beetje biologie. Spelers gaan namelijk achter amoeben aan. Een amoebe is een eencellig organisme dat van vorm kan veranderen. Dat doet ‘ie dan ook bij Panic Lab. Bovendien verandert hij in dit spel ook nog van kleur en van patroon. Drie dingen waar je dus heel goed op moet letten.
Het begint met 4 dobbelstenen
waarvan drie de kleur, vorm en het patroon van de amoebe bepalen. De vierde dobbelsteen geeft aan uit welk laboratorium de amoebe komt en welke kant hij opgaat.
Omdat alle kaartjes in een grote cirkel liggen, volg je de aangegeven route tot je de amoebe tegenkomt met de goede vorm, kleur en het juiste patroon. Degene die daar als eerste haar hand op legt, krijgt een fiche.
De winnaar is degene met vijf fiches. Snel denken en reageren dus! Maar ook weer niet te snel, want heb je het fout gedaan dan moet je een fiche inleveren. Een oefening in respons inhibitie.
Wil je Panic Lab simpel houden dan hou je het bij deze spelregels. Maar wil je het moeilijker maken dan kan dat ook.
Amoeben ontsnappen en muteren
Een stap verder is dat je ventilatieroosters aan de cirkel toevoegt. Een amoebe ontsnapt door het ene roosters een komt er pas bij het volgende ventilatierooster weer uit. De amoebe neemt daardoor grotere stappen in de cirkel en de spelers moeten hem zo snel mogelijk volgen. Volgehouden aandacht en werkgeheugen!
Weer een moeilijkheidsgraad erbij zijn de mutatielokalen. Passeert een amoebe een mutatielokaal dan verandert hij van vorm of van kleur of van patroon. De spelers moeten nu heel goed nadenken voordat ze een kaartje kiezen om hun hand op te leggen!
Op elk niveau speelt snelheid een rol. Je wilt immers de eerste zijn om de goede amoebe aan te wijzen. Mijn zoon is daardoor echt stukken beter is in dit spel dan ik. Ik twijfel, controleer de dobbelstenen nog een keer en dat alles is kostbare tijd.
Ik wed dat Panic Lab zo’n spel is waarin kinderen veel beter zijn dan volwassenen! En toch is het mijn nieuwe favoriete snelle spel 🙂
Extra lessuggesties
Wat heel gaaf is, is dat de uitgever van dit spel op haar site een download met extra lessuggesties heeft opgenomen. Zo kan je er al met jongere kinderen een taalactiviteit van maken of memorie spelen. Vanaf 5 jaar spelen kinderen een versimpelde versie van het spel en zo bouw je langzaam de instructie en moeilijkheidsgraad op. Ook staan er in de download kleurplaten van de amoeben.
Wat goed dat er bij dit spel extra materiaal aanwezig is!
Complimenten voor de uitgever die haar best heeft gedaan om het spel Panic Lab nog rijker te maken.
Algemene informatie over Panic Lab
- aantal spelers: 2 – 10 personen
- tijd: dat ligt aan het niveau van het spel en de snelheid van de spelers, het kan binnen 15 minuten
- vanaf: 8 jaar (maar kies je voor een eenvoudigere vorm, dan kan het al vanaf 5 jaar)
- prijs: rond de € 10
- voor de spelregels verwijs ik je naar de download op de site van de uitgever.